שתף קטע נבחר

 

על המסילה באושוויץ: ניצול השואה חגג בר מצווה מאוחרת

במקום שבו נגמרת המסילה המקוללת, חגגו 200 חיילים וקציני "עדים במדים" את בר המצווה של אביגדור נוימן, שהיה בן 12 וחצי כשהגיע לאושוויץ. הוא עלה לתורה במקום, וזכה להצדעה וגם למטח סוכריות: "לעלות לתורה עם חיילי צה"ל זה הניצחון הגדול ביותר שיכולתי לבקש"

 

אביגדור נוימן (88) לא תיאר לעצמו את ההפתעה שהמתינה לו בעיצומו של מסע עדות עם 200 חיילים, במקום שבו עברו עליו השנים הקשות בחייו: הוא היה בן 12 וחצי כשנכנס לאושוויץ. את בר המצווה שלו לא זכה לחגוג מעולם, לאחר שהופרד בסלקציה ממשפחתו שנספתה בשואה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >> 

 

בשבוע שעבר יצא לראשונה בחייו לפולין כעד מלווה של משלחת "עדים במדים" של צה"ל, בפיקודו של תא"ל בועז הרשקוביץ, מזכירו הצבאי של נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. כששמע על הבר מצווה שלא נחגגה, החליט לארגן לנוימן בר מצווה מאוחרת.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

כשנכנס לבירקנאו הצדיעה לנוימן המשלחת הצה"לית - ובטקס הנועל את הביקור באושוויץ, לאחר שירת התקווה, ביקש תא"ל הרשקוביץ לחרוג מהפרוטוקול, ושאל את נוימן אם יסכים לעלות לתורה ולחגוג איתם את בר המצווה שנגזלה ממנו.

 

לא בוכה יותר

במקום שבו נגמרת המסילה המקוללת דרכה הובלו מיליוני יהודים אל מותם, חגגה משלחת "עדים במדים" את עלייתו של נוימן לתורה בתוך קהל גדול ונרגש ששר "עם ישראל חי" ו"מי שמאמין לא מפחד".

 

אביגדור נוימן עולה לתורה באושוויץ (דוצ)
אביגדור נוימן עולה לתורה באושוויץ(דוצ)

 

בעצה אחת עם הרב הצבאי שליווה את המשלחת, עלה נוימן לתורה והקריא מספר התורה שליווה את המשלחת את פסוקי פרשת "זכור" המצווה: "זכור את אשר עשה לך עמלק... תמחה את זכר עמלק מתחת השמים, לא תשכח". חברי המשלחת השליכו סוכריות על נוימן ורקדו איתו בהתרגשות דקות ארוכות עם נכדתו, פרידיי אורגד, שליחת חב"ד ברומניה שליוותה אותו במהלך הביקור.

 

עין לא נותרה יבשה שם על סף הרמפה באושוויץ – לבד מעיניו של אביגדור, שלא בוכה מאז ששרד את התופת. אך גם ללא הדמעות היה נוימן נרגש: "אני לא מאמין שאת טקס הבר מצווה שלי אני מקיים מטרים ספורים מהמקום שבו אמא שלי עלתה השמיימה", אמר. "לחזור לכאן בראש משלחת של קצינים וחיילים של צבא ההגנה לישראל, זה הניצחון הגדול ביותר שיכולתי לבקש".

 

כשהחיים נקטעו בגיל 12

תא״ל הרשקוביץ, קצין רב פעלים שפיקד על הימ"מ, על שלדג, ועל ה-669, בין תפקידיו בצה"ל לאורך השנים, לא הסתיר את ההתרגשות: ״זה היה אחד האירועים הכי משמעותיים שעברתי כמפקד. המסע כולו הוא אירוע מטלטל, אבל לעשות אותו ליד בן אדם כמו אביגדור חידד עבורי כל כך את הצורך שלנו במדינה ריבונית ועצמאית, ואת הזכות הגדולה לקחת חלק בצבא של המדינה הזו".

 

עם ספר התורה, ליד המסילה (דוצ)
עם ספר התורה, ליד המסילה(דוצ)

 

נוימן נולד בשנת 1931 בצ'כוסלובקיה, הרביעי מבין שבעה אחים ממשפחה חרדית מחסידות סאטמר. ב-1939 כשקיבלו ההונגרים את השליטה באזור ונכנסו לעיר, התדרדר מצבם של היהודים והוחלו חוקי הגזע.

 

ב-1944 נלקחו אביגדור ומשפחתו לגטו וחיו בתנאים קשים מאוד במשך שבועות עד שנלקחו ברכבת לאושוויץ. אביו, אחותו והוא עברה את הסלקציה - ויתר המשפחה נשלחה להשמדה מיד. אביגדור ואחותו הצליחו לתקשר מעבר לגדר במחנה במהלך החודשים ששהו במחנה, כששוב ושוב ניצל נוימן מהסלקציות עד שיצא בצעדת מוות לכיוון גרמניה ושוחרר על ידי האמריקנים ממחנה קאופרינג ב-1945. אחרי המלחמה גילה אביגדור כי אביו נרצח במחנה, ומכל משפחתו שרדו הוא ואחותו הגדולה.

 

אביגדור נוימן עולה לתורה באושוויץ (דוצ)
הקצינים הצדיעו לנוימן(דוצ)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוצ
אביגדור נוימן ליד המסילה
דוצ
מומלצים