שתף קטע נבחר

נפל לבולען ליד ים המלח – ויקבל 1.5 מיליון ש'

צעיר נפצע קשה במהלך טיול לפני כעשר שנים. ביהמ"ש קבע שהמדינה והמועצה האזורית מגילות התרשלו בטיפול בתופעה המסוכנת של הבולענים

בית המשפט המחוזי בחיפה קבע לאחרונה שהמדינה והמועצה האזורית מגילות בים המלח תשלמנה כ-1.5 מיליון שקל לצעיר שנפצע באורח קשה בנפילה לבולען במהלך טיול לפני כעשר שנים. השופט כמאל סעב קבע שהן התרשלו בטיפול בתופעת הבולענים, והטיל שני שליש מן האחריות על המועצה ושליש על המדינה.

 

האירוע התרחש כאשר התובע טייל עם חברים באזור ים המלח-מצפה שלם, ונפל לתוך בולען בעומק של כ-15 מטר. אחרי חילוץ מורכב הוא הועבר לבית החולים "הדסה" באמצעות מסוק צה"ל כשהוא מורדם ומונשם, ופצוע בכל חלקי גופו. הוא סבל מדימומים תוך-מוחיים, שברים בחוליות הגב, פגיעה בריאות ועוד – נזקים שהצריכו ניתוחים ושיקום ממושך. כעבור כשלוש שנים הוא הגיש תביעה נגד המדינה ונגד המועצה, שבתחום שיפוטה נמצא הבולען.

 

באמצעות עוה"ד אפרים גלסברג והילה יד שלום הוא טען שהמדינה והמועצה היו אחראיות באותה עת על תופעת הבולענים שנוצרו עקב ירידת מפלס ים המלח (הקשורה במעשי אדם), בהיותן מופקדות על הסוגייה וכבעלות או מחזיקות הקרקע שבה אירע המקרה המצער. הוא הגיש חוות דעת שלפיה הבולען הופיע באזור ידוע כבעל היתכנות גבוהה להיווצרות בולענים.

 

המדינה, שיוצגה על ידי פרקליטות מחוז חיפה, טענה מנגד שמדובר בתופעת טבע בלתי צפויה. לדבריה, המועצה היא שלא פעלה באופן סביר והפרה את חובות הזהירות שלה, אף שהמדינה העבירה לה מידע רב על התופעה, כולל מפות מפורטות של אזורי סיכון.

 

מטעם המועצה נטען שמדובר בבעיה לאומית שנגרמה עקב מחדלים ארוכי שנים של המדינה, שאין להם קשר למועצה שעשתה כמיטב יכולתה על מנת לצמצם סיכונים.

 

השופט סעב קבע שהמדינה "ידעה גם ידעה" שבאזור מתקיימות תופעות מסוכנות, אך לא נקטה אמצעי זהירות נדרשים, בטענת סרק של היעדר תקציבים וכוח אדם. הוא הוסיף כי המדינה לא הוציאה שום הנחייה לגבי התנהלות או התרעות למבקרים באזורים בעלי סיכון גבוה להופעת בולענים.

 

בכל הקשור למועצה, נקבע כי היא צפתה בפועל את הנזק שאירע, שכן מפות היתכנות הועברו לה מהמדינה ואף נערכו פגישות הסברה בנושא. לא הוכח שהמועצה נקטה אמצעים מתאימים כדי להזהיר מפני בולענים, והיה עליה לגדר או לשלט את האזור (כפי שעשתה מועצת תמר השכנה), ולפנות לקבל תקציב ממשרד הפנים.

 

עם זאת, השופט סעב החליט לייחס לתובע 20% מן האשמה לאירוע, משום שבחר ללכת בדרך טבע בלתי מוסדרת.

 

נזקיו הוערכו על ידי בית המשפט בכשלושה מיליון שקל. מסכום זה נוכו "אשמת" התובע וכן תגמולים שקיבל מביטוח לאומי, כך שבסופו של דבר, המדינה והמועצה חויבו לשלם לו כ-1.5 מיליון שקל, בהתאם לחלוקה שנקבעה, ובתוספת שכר טרחת בשיעור של 20%.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובע 1: עו"ד אפרים גלסברג, עו"ד הילה יד שלום ואח'
  • ב"כ התובע 2 (המל"ל): עו"ד עמית ארד קמיל
  • ב"כ נתבעת 1 (המדינה): עו"ד דנית פרייסלר, פרקליטות מחוז חיפה-אזרחי
  • ב"כ נתבעת 2 (המועצה): עו"ד הוד, סוקול ושות'
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ארכיון. בולען ליד ים המלח
צילום: EPA
מומלצים