כיצד למצוא עבודה לחופש הגדול?
החופש הגדול הוא זמן מעולה עבור בני הנוער להרוויח קצת דמי כיס. אך איפה מחפשים עבודה, איך בודקים אם מקום העבודה אמין, ואילו סוגי משרות מתאימות נוער? מנהלת התוכן והמחקר באתר AllJobs עם כל העצות
בשיתוף AllJobs
החופש הגדול הוא הזדמנות מעולה לבני הנוער לא רק ליהנות מהים, מהבריכה ומשעות שינה בלי הגבלה, זה גם זמן מעולה להרוויח קצת דמי כיס שיוכלו לבזבז בכיף. אנחנו כבר יודעים שלחלק גדול מבני הנוער באמת יש רצון לעבוד בקיץ הקרוב, בין אם זה במשך כל החופש, ובין אם זה מדי פעם כשיש איזו הצעה שנראית משתלמת. בעקבות זאת, אספנו לתלמידים (וכמובן גם להורים שלהם) כמה טיפים והמלצות למציאת עבודה מתאימה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
רביצה מול המסכים? רוב בני הנוער יצאו לעבוד בחופש הגדול
מה זה בעצם אומר "להתקדם" בעבודה?
היגיינה במשרד - 5 מקומות שבהם אתם חולקים חיידקים עם הקולגות
איפה לחפש עבודה?
1. לשכת התעסוקה וירידי תעסוקה: ניתן להיעזר בלשכות התעסוקה הפרוסות בכל הארץ. לפעמים מתקיימים גם ירידי תעסוקה לנוער בהם מוצעות משרות רבות בתחומים מגוונים.
2. אינטרנט: העולם של חיפוש העבודה עבר לאינטרנט. כשמחפשים עבודה עושים את זה ברשת. באתר אולג'ובס למשל, תוכלו לפלח את המשרות ולקבל רק כאלו שמתאימות גם לבני נוער ולהוסיף לחיפוש גם סוג משרה ותחום עיסוק.
3. הורים ומכרים: מה שאצלנו המבוגרים נקרא "נטוורקינג". הכלל הוא כזה: כשאתם מחפשים עבודה אתם רוצים שאנשים ידעו את זה ויעזרו לכם, ולכן חשוב מאוד "להפיץ את הבשורה". אל תהססו לבקש עזרה מההורים, מקרובי משפחה, שכנים וחברים. אולי במקומות העבודה שלהם יש עבודה מתאימה לתקופת החופשה, ואולי תקבלו רעיונות על מקומות עבודה שלא חשבתם עליהם. בנוסף, ארגונים גדולים רבים נוהגים לארגן תעסוקה (בתשלום) לילדי העובדים. היתרונות הם כמובן שכר הולם, סביבה ממוזגת והסעה ברכב המשפחתי.
4. פנייה יזומה למקומות עבודה: לפעמים אם ההזדמנות מתעכבת - כדאי ליצור אותה באופן אקטיבי. פשוט תפנו ביוזמתכם למקומות עבודה שבהם גוברת הפעילות לקראת הקיץ, למשל: רשתות מזון מהיר, בתי קפה, מקומות בילוי ופנאי, וחנויות. תזכרו שחברות גדולות תמיד מחפשות עובדים חדשים ולא חוששות לגייס עובדים ללא ניסיון. בנוסף, בזמן הקיץ בני הנוער מוזמנים להחליף עובדים קבועים שיוצאים לחופשת הקיץ.
כשאנחנו מדברים על נוער, אנחנו מתכוונים לקבוצת הגיל שבין 14-18. חשוב לציין שהמודעות בדרך כלל לא מציינות בתוכן את הגיל, אבל נכון יהיה לומר שרוב העבודות לנוער פונות לפלח העליון של האוכלוסייה הזו (16,17,18), כלומר בעיקר לתיכוניסטים.
איך בודקים את מקום העבודה - האם הוא אמין?
• דבר ראשון, כשמתעניינים במקום עבודה מסוים, נכנסים לקרוא ולחפש עליו מידע באינטרנט.
• חשוב להדגיש שלא מתחילים לעבוד לפני שחותמים על חוזה עבודה מסודר. אם התבקשתם לחתום על חוזה, תחתמו עליו רק לאחר שהראתם אותו להורים או למבוגר אחר שאתם סומכים עליו, ורק אחרי שעברתם עליו בשקט בבית. בנוסף, כדאי לבקש עותק מכל מסמך שעליו אתם חותמים - ולשמור עליו.
• סקר שנערך באולג'ובס הראה ש-43% מבני הנוער, לא מכירים את הזכויות שלהם. זו הזדמנות להדגיש שחשוב מאוד להכיר את החוק. מומלץ בחום להיכנס אל אתר של משרד הכלכלה או אל אתר ההסתדרות של הנוער העובד ולקרוא מה מגיע לכם.
איזה סוגי עבודות מתאימים לבני נוער?
עבודה שלא ממוקמת רחוק מדי מהבית (לרוב בני הנוער אין רישיון ורכב). בדרך כלל מדובר על מקומות שצריכים תיגבור בתקופה עמוסה של קיץ (אתרי בילוי, קניונים, מסעדות) או במקומות שבהם העובדים הקבועים יצאו לחופשת קיץ ויש להחליף אותם.
דוגמאות למשרות מוצעות: מלצרות או עבודה בדלפק של רשתות מזון, בייביסיטר, שיעורי עזר פרטיים ועוד.
טיפים לנוער שמחפש עבודה - לפני ראיון עבודה:
חשוב ביותר לדאוג שתגיעו בזמן לראיון. בררו מראש את הכתובת המדויקת ואיך כדאי להגיע.
אם אתם נעזרים בתחבורה ציבורית, בדקו מראש אלו אוטובוסים מגיעים למקום. קחו טווח ביטחון כך שלא תהיו לחוצים בזמן ולא תאחרו.
הגעתם? כבו את הטלפון הנייד לפני כניסתכם לראיון ואל תתעסקו איתו במהלך הראיון.
נכון, חם שם בחוץ. אבל אל תבואו לבושים כמו לים. את הכפכפים והגופיה כדאי להחליף בבגד קצת יותר מכובד, למרות הקיץ.
בזמן ראיון העבודה:
חייכו הרבה. תקשיבו בתשומת לב לשאלות המראיינים, תענו תשובות מתעניינות שמעידות על כך שקראתם קצת על המקום ואתם יודעים לאן הגעתם.
כדאי להכין מראש שאלות שאותן חשוב לכם לשאול בעת הראיון. בני נוער רבים מרגישים מנוצלים בעבודה ושאלות כאלו יוצרות תיאום ציפיות וחוסכות הפתעות אחר כך. לדוגמה: מה כולל התפקיד? מהן שעות העבודה? מהו השכר? האם מדובר על עבודה במשמרות? האם יש הסעות? כיצד מחולקות המשמרות ועוד. המידע שתקבלו ייתן לכם תמונה רחבה על התפקיד ויסייע לכם להחליט אם העבודה מתאימה לכם או לא.
מעסיקים מחפשים חבר'ה רציניים, אחראיים, שאפשר לסמוך עליהם. חשוב שתראו להם שאתם כאלה - ובעיקר שתהיו כאלה. אם תאחרו לעבודה, תבריזו באופן קבוע, ותזלזלו בתפקיד, פשוט יעסיקו מישהו אחר.
היתרונות בעבודה לבני נוער:
1. הקניית מוסר עבודה: עבודה עשויה ללמד את בני הנוער דבר או שניים על אחריות אישית. זאת מכיוון שעבודה מחייבת עמידה בזמנים, ביצוע מטלות מההתחלה ועד סיום, למידת מידע חדש, וכל זאת - ללא ה"פיקוח" של המורה והמערכת, דבר המאפשר לילד לראות מקרוב איך מתנהלים החיים ולהבין עובדה יקרת ערך - כשאתה טוב אתה יכול להתקדם, וכשאתה לא - אתה עלול להישאר מאחור.
2. חיזוק הביטחון העצמי: מיומנויות רבות לא באות לידי ביטוי בבית הספר, מה שאומר שלא יתכן שבין כותליו בני הנוער ילמדו את כל מה שיש ללמוד. בנוסף, לפעמים דווקא נערים שלהם קשיים בלימודים, יכולים להיות עובדים טובים ולזכות להערכה ולחיזוקים אותם הם לא מקבלים בבית הספר – דבר שעשוי לחזק את ביטחונם העצמי לאין שיעור. בנקודה זו, חשובה המעורבות וההנחיה ההורית. על ההורים לעזור לילד לבחור את העבודה שמתאימה לו על מנת למנוע ממנו תסכולים מיותרים ולאפשר לו לקבל חיזוקים במה שהוא טוב בו.
3.היכרות עם ערך הכסף: גם בעולם השפע בו חיים בני נוער רבים כיום, יש רבים אחרים שיוצאים לעבוד מתוך צורך אמיתי בכסף. אך גם אלו שהתברכו בהורים היכולים לספק להם את כל צרכיהם, יוכלו ללמוד רבות מיציאה לעבודה - החישוב הפשוט ילמד אותם כמה הם צריכים לעבוד עבור החפצים שהם מקבלים ללא כל מאמץ (אם נוציא מהמשוואה את "אמא תקני לי") וייצור אצלם ערך לכסף ולדברים שניתן להשיג בזכותו.
4. למלא את הזמן בפעילות מועילה: מה עושים רוב בני הנוער במהלך החופשה מהלימודים? פוגשים חברים, הולכים לים ומבלים בערבים – לעתים, עד השעות הקטנות של הלילה. חשוב להבין שלא מדובר בדבר שלילי. בהתחשב בכך שישבו ולמדו במהלך כל השנה, הרי שמגיע להם קצת זמן מנוחה. הבעיה טמונה בכמות הזמן לעומת סוג הפעילויות שלעתים קרובות מאבדת טעם ואף ברמות מסוימות של חוסר מעש, עלולה להיות מסוכנת. עבודה במהלך החופשה, לא תגזול את כל זמנם הפנוי, אך תאפשר להם לגוון את שעות הפנאי ולתעל את המרץ לאפיק חיובי במקום להשתעמם, לבהות בטלוויזיה ולחפש כל הזמן מה לעשות.
5. היכרות ראשונה עם הזכויות: גם בנושא זה יש חשיבות רבה למעורבות ההורית. זו ההזדמנות שלכם ההורים, להכיר לילדיכם את עולם הזכויות ולא פחות חשוב – העמידה עליהן. תוכלו לסייע לילדיכם בבחירת העבודה, בבירור השכר המגיע להם על פי חוק ולתנאי ההעסקה באופן כללי. עבודה לנוער היא הזדמנות חינוכית ויש לזכור שלמרות האחריות, מדובר בילד שעדיין זקוק להשגחת המבוגר, אפילו מרחוק, כדי לוודא שלא מנצלים אותו לרעה.
לסיכום, יש בחוץ לא מעט עבודות שיכולות להתאים לבני נוער, ומעבר ליתרון הכלכלי ולעובדה שהם מרוויחים כך את הכסף שיאפשר להם לבלות או לקנות לעצמם מותגים - יש משהו בעצמאות הזו שמאפשר להם גם ללמוד ולרכוש קצת מיומנויות חיים. והכי חשוב – עשו זאת נכון ובטוח, כדי שתוכלו לחזור לשנת הלימודים הבאה בכיף ובחיוך.
הכותבת היא מנהלת התוכן והמחקר ב-AllJobs