שתף קטע נבחר

מכר את הבית מאחורי הגב של אשתו – ויפצה

אחרי 24 שנות נישואים ומגורים בבית שנבנה על קרקע שקיבל מאביו, מכר הבעל את הנכס בהיחבא. ביהמ"ש חייב אותו לשלם לגרושתו חצי מיליון ש'

השופטת שלי אייזנברג מבית המשפט למשפחה בחיפה חייב לאחרונה גבר גרוש לשלם לאשתו לשעבר חצי מיליון שקל, משום שמכר את בית המגורים שלהם ללא ידיעתה, תוך רמיסת זכויותיה הקנייניות ופגיעה בכבודהּ.

 

בני הזוג, להם שלושה ילדים בגירים, היו נשואים כ-24 שנים לפני שהתגרשו ב-2014. עד לשנה האחרונה לנישואיהם הם גרו בבית שנבנה על קרקע שקיבל הבעל במתנה מאביו. ב-2013 הוא מכר אותו תמורת 900 אלף שקל ששלשל לכיסו.

 

בתביעה רכושית שהגישה נגדו האישה היא טענה שהמכירה נעשתה מאחורי גבה. לדבריה, ביום המכירה הזמין אותה בעלה ליום כיף בתל אביב ובינתיים העביר את הבית לרוכש ואת תכולתו לדירה שכורה. הדבר הסב לה כאב רב ובושה בקרב מכריה ובני הכפר הדרוזי שבו התגוררו. היא הוסיפה שמדובר בבית משותף שגם היא זכאית ליהנות מכספי התמורה עבורו. כמו כן היא ביקשה פיצויים על כך שסולקה מביתה והועברה באישון לילה לדירה שכורה.

 

מנגד טען הבעל לשעבר כי הבית, הרשום על שמו בלבד, נמצא על קרקע שקיבל מאביו במתנה ונבנה במימון אישי לפני הנישואים, ועל כן אינו שייך לגרושתו כלל. הוא שלל את גרסת האישה בנוגע למכירה וטען שמעולם לא הסתיר ממנה את כוונתו והיא אף הייתה שותפה למציאת הדירה השכורה.

 

אבל השופטת אייזנברג קבעה כי אף שהבית נבנה לפני הנישואים, הוא נחשב לנכס משותף. היא התבססה על כמה עובדות: בני הזוג גידלו בבית את הילדים וחיו בו שנים ארוכות; הורי האישה סייעו במימון בנייתו; המשכנתא הייתה משותפת ושולמה מחשבון משותף, ולאורך השנים הקופה הכלכלית הייתה משותפת והאישה העבירה את הכנסותיה מעבודתה לידי בעלה.

 

בפסק הדין צוין שגם אם הבעל היה אחראי על הניהול הכלכלי של המשפחה, אי אפשר לנתק זאת מהמסורת בקרב בני העדה הדרוזית אליה הם משתייכים. "כל אלה", כתבה השופטת, "יוצרים באופן טבעי הסתמכות כלכלית ומביאים לכדי ערבוב המשאבים המביא למסקנה כי מתקיים בנסיבות המקרה דנן שיתוף ספציפי בנכס".

 

השופטת קיבלה את גרסתה של האישה לגבי נסיבות מכירת הבית, היינו - שלא ידעה דבר על מעשיו של בעלה וגילתה רק באישון לילה שאיבדה את ביתה וחפציה הועברו לדירה שכורה. נקבע שמדובר בהתנהלות כוחנית שרמסה את זכויותיה הקנייניות של האישה ופגעה בכבודה, והיא זכאית לקבל על כך פיצוי.

 

בסיכומו של דבר חויב הבעל לשלם לאשתו 500 אלף שקל: 450 אלף שקל עבור הבית והיתרה כפיצוי נזיקי.

 

יתר הזכויות והמשאבים המשותפים יחולקו בין בני הזוג בהתאם לחוות דעת שמאית שנערכה בידי מומחה ממונה. הבעל חויב בהוצאות משפט ובשכר טרחת עו"ד של 23,400 שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ האישה: עו"ד אלכס גרינשטיין
  • ב"כ הבעל: עו"ד סאלח עבדאללה
  • עו"ד סיגלית יפה עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: רמי זרנגר
עו"ד סיגלית יפה
צילום: רמי זרנגר
מומלצים