שתף קטע נבחר

 

הטיוח הגדול: לרצוח יהודים בארגנטינה זה קל

"ימים אחדים לאחר הפיגוע נפגשתי עם נשיא ארגנטינה דאז, קרלוס מנם, והבנתי שהמטרה היא טיוח. אחריו חיבלה בחקירה הנשיאה כריסטינה קירשנר, בחסות הסכם עם איראן, והתובע המיוחד נרצח שעות לפני שהיה אמור להעיד נגדה". 25 שנה לאחר הפיגוע הנורא ביותר בתפוצות מאז השואה, הרב אבי וייס, פעיל בינלאומי, לא נרגע בדרך לצדק

בסוף השבוע ציינו 25 שנים לפיגוע נגד הקהילה היהודית בבואנוס-איירס. מאז השואה לא הייתה מתקפה רצחנית שכזו נגד יהודים בתפוצות: 85 גברים ונשים נרצחו, מעל 300 נפצעו. עד עצם היום הזה לא נלכדו הרוצחים.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>  

 

זמן קצר לאחר הטבח בבניין הקהילה היהודית (AMIA) בעיר, טסתי לבירתה של ארגנטינה, שם פגשתי בני משפחות הממתינים בדאגה למידע על יקיריהם. המחזה יישאר אתי לעד: יונתן אברבוך, צעיר בן 12 המתמוטט בזרועות אביו כשהוא שומע כי אחותו, ינינה, איננה; דמיאן גולדנברג הזועק "איפה אלוהים" שעה שמגיעה הבשורה על אחותו, סינתיה-ורוניקה, שנמצאה בין ההרוגים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

מלכתחילה ידעתי כי נשיא ארגנטינה אז, קרלוס מנם, מבקש לטייח את החקירה. הגעתי למסקנה זו לאחר שפגשתי בו פנים אל פנים. ימים אחדים לאחר הפיגוע בקהילה היהודית הוזמנתי לישיבת ממשלה, שבה, מתחילתה ועד סופה, מנם ניסה לשכנע אותי, רב אמריקני, כי ממשלתו עושה הכול במטרה ללכוד טרוריסטים.

 

באותה ישיבה הוא דיבר על מאמצי ארצו ללכוד את המחבלים שפוצצו מכונית תופת בשגרירות ישראל בארגנטינה שנתיים קודם לכן, במארס 1992. הוא סיפק לי מידע שקרי, כך התברר לי כשסיפרתי על כך לגורמים ישראליים רשמיים שנכחו בזירת AMIA. הם קבעו כי מנם ביקש להוליך אותי שולל.

 

החקירה הייתה חרפה

ההנהגה היהודית באמריקה בוששה לגנות את מנם. למרבה הצער, חודשיים בלבד אחרי המתקפה על AMIA, נשיא ארגנטינה הוזמן כאורח הכבוד לאירוע של ארגון מכובד המבקש לקדם סובלנות בין-דתית Appeal of Conscience Foundation)), ארגון שמייסדיו וראשיו יהודים. כשהתייצבתי למחות נגד המחווה למנם במקום שבו נערך האירוע, נעצרתי יחד עם עמיתיי, זאת בשעה שמנהיגים יהודים צועקים לעברנו שאנחנו מביישים את קורבנות AMIA.

 

בואנוס איירס ארגנטינה עצרת 25 שנה ל פיגוע בניין הקהילה היהודית (צילום: רויטרס)
דרישה לצדק. עצרת 25 שנה ל פיגוע בבניין הקהילה היהודית(צילום: רויטרס)

 

כשביקרתי בבואנוס-איירס שנה אחרי הפיגוע ב-AMIA, חואן חוזה גליאנו, התובע המיוחד בתיק, ניסה להלך עליי אימים במשרדו והתרה בי להפסיק להאשים את מנם בהסתרה. אני כמובן סירבתי לעשות זאת, ומסרב גם היום.

 

החקירה הייתה חרפה. מומחים לטרור אומרים, כי הרגעים המכריעים ללכוד מחבלים הם מיד ובסמוך לפיגוע, שהרי עקבותיהם מיטשטשות במהירות. מנם יכול היה להתערב באופן מיידי בדרישה ברורה למצוא את התוקפים, אבל לא עשה זאת. כיום כולם יודעים שמנם טייח והסתיר את האמת.

 

שנים חלפו, ונשיאת ארגנטינה, כריסטינה קירשנר, ניסתה לקבור את החקירה כולה, כאשר תחת נשיאותה נחתם מזכר הבנות עם איראן, שמטרתו, כביכול, לחקור במשותף את תיק AMIA. את האמת סביב ההבנות וההטיה של קירשנר, חשף התובע המיוחד בארגנטינה, אלברטו ניסמן (יהודי בעצמו), כשהחליט להגיש נגד הנשיאה המכהנת כתב אישום על טיוח החקירה ממניעים זרים (ובראשם הניסיון להתקרב לאיראן). ניסמן נהרג שעות לפני שהיה אמור להעיד נגד הנשיאה בפני הקונגרס.

 

למרות הטיוח וההטיות, גם מנם וגם קירשנר משמשים כיום כסנטורים בארגנטינה. במקום לעמוד לדין על שותפות בפשע, השניים נהנים מכבוד ציבורי ומחסינות משפטית מפני העמדה לדין. הדבר מעורר תהיות אם ניתן לעשות צדק בארגנטינה, ואם לא ניתן – האם לא ראוי היה להביא את השניים אל בית הדין הבינלאומי בהאג.

 

צדק לא נעשה עם הקורבנות

אני זוכר היטב את נסיעתי לארגנטינה ביום השנה העשירי למתקפה על AMIA. נשיא חדש – נסטור קירשנר המנוח (בעלה של כריסטינה וקודמה בתפקיד) – נכנס אז לתפקידו. רבים בקהל האמינו כי הצדק סוף-סוף ייעשה, אך תקוותם נכזבה. צדק לא נעשה עם הקורבנות.

 

הרב אבי וייס (צילום: ג'יי בר-דוד)
הרב אבי וייס(צילום: ג'יי בר-דוד)

 

גם השנה בבואנוס-איירס, באזכרה לזכר הקורבנות. כעת מוטלת עלינו החובה להפעיל לחץ על נשיא ארגנטינה הנוכחי, מאוריסיו מאקרי, לעשות יותר, להפגין רצינות אחת ולתמיד. לאחר שאיראן דחתה את בקשת ארגנטינה להסגיר לידיה את הפקידים האיראנים שהיו מעורבים במתקפה על AMIA - יש לדחוק בארגנטינה לנתק את יחסיה עם איראן, עד שהרוצחים הנתעבים יועמדו לדין.

 

אין זו השעה לדבר מעדנות אל הממשלה הארגנטינאית, אלא, כדברי התורה, להכריז באופן חד כי קול דמי אחינו ואחיותינו זועקים אלינו מן האדמה. ראוי שנקשיב לקולותיהם של ינינה, סינתיה-ורוניקה וכל שאר הקורבנות. אסור לתת לזעקותיהם ולזעקת בני המשפחות לגווע - לא רק למענם, אלא לטובת האנושות כולה. כשטרוריסטים מסתובבים חופשיים, טרוריסטים אחרים מקבלים את המסר כי יוכלו לחמוק מעונש. דמם של קורבנות AMIA עדיין זועק מן האדמה, עדיין תובע צדק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מפגינים בדרישה לגילוי האמת
צילום: AFP
מומלצים