כמה שעות אפשר לשמור חלב אם?
ידוע שלהנקה יש יתרונות רבים, אבל לא תמיד לאישה שמחליטה לבחור בדרך זו יש אפשרות להניק, ולכן שאיבת חלב ואחסונו היא פתרון נוח. לכמה זמן אפשר לשמור במקרר? מה עושים אם התינוק אכל רק חלק מהכמות ומתי יודעים שהחלב התקלקל? לרגל שבוע ההנקה - מדריך
אמהות רבות שואבות חלב ממגוון סיבות - הגברת ייצור חלב, יצירת כמות חלב להמשך, עבודה, לימודים או העדרות מכל סיבה שהיא. חלב אם הוא מזון חי, עשיר בנוגדי חמצון, רכיבים אנטיבקטריאליים, חיידקים פרוביוטיים, סיבים פרה-ביוטיים ועוד רכיבים רבים ומגוונים. הוא מחזק את המערכת החיסונית ומותאם בדיוק לצרכי התינוק בכל רגע נתון.
על אף שחלק מהרכיבים האלו משתנים בקירור, הקפאה, הפשרה וחימום, כאשר שומרים על התנאים האופטימליים ומתנהגים איתו נכון, הוא האופציה הטובה ביותר והתזונה הטובה והאיכותית ביותר לתינוק שאינו יכול לקבל חלב ישירות מהשד.
חלב אם לא סתם נקרא "הזהב הלבן". הוא יקר ערך וייחודי בהרכבו, ולכן גם ההתנהלות איתו חייבת להיות נכונה, מתאימה ובזהירות יתרה - לאחסן, להקפיא, להפשיר ולחמם, כך שישמור על טריותו וערכיו התזונתיים ולא יתקלקל. לרגל שבוע ההנקה, הנה המידע שכדאי להכיר.
אחסון נכון לחלב אם שאוב טרי
- בחדר ממוזג בקיץ - 25 מעלות, עד ארבע שעות. יש לשמור במקום מוצל ולא ליד חלון.
- בחורף - 20 מעלות, עד שמונה שעות. אם הבית מחומם, לא להניח ליד מקור החימום.
- צידנית עם קרחונים - עד 24 שעות. במידה וזה מיועד לנסיעה, לא להשאיר את הצידנית ברכב בימים חמים.
- במקרר (יש לשים בעומק המקרר - במקום הקר ביותר, ולא בדלת) - חמישה עד שמונה ימים.
- מקפיא ביתי - שלושה עד ארבעה חודשים. מדובר על מקפיא שהוא חלק מהמקרר בבית ויש לו דלת נפרדת. חשוב לשמור בעומק המקפיא.
- מקפיא חיצוני - שישה חודשים זהו זמן אופטימלי. אפשרי עד 12 חודשים כאשר מדובר במקפיא עמוק שאינו נפתח לעיתים קרובות.
מומלץ לאחסן חלב אם שאוב בכמויות קטנות (50-60 מ"ל), כדי למנוע זריקת חלב יקר. כדאי לאחסן את החלב אך ורק בשקיות המיועדות לכך (לוודא שנסגרו ונאטמו היטב), או במיכלים רב פעמיים המיועדים לחלב אם ומותאמים להקפאה. יש לוודא שהמוצר בו שומרים את החלב נקי מביספנול A ובעל תו תקן.
במידה והתינוק אכל מהבקבוק, אפילו אם רק ממש מעט או רק נגע בשפתיו, אפשר לשמור את החלב למשך שעה עד שעה וחצי. ברגע שהפיה נגעה בפיו של התינוק, נכנסים חיידקים לבקבוק ולחלב, ולאורך זמן הם פוגמים באיכותו וברכיביו התזונתיים ומקלקלים אותו.
קראו עוד:
אולי הוא רעב? 7 מיתוסים על הנקה
10 דרכים בהן בן הזוג יכול ממש לעזור בהנקה
יועצת ההנקה הראשונה: "נחשבתי מוזרה"
הקפאה
ניתן להקפיא חלב שאוב טרי, מיד אחרי השאיבה, או חלב ששהה במקרר עד פרק זמן של 24 שעות. אפשר לאחד שאיבות מזמנים שונים לשקית אחת להקפאה, על ידי השוואת טמפרטורות - כלומר אחרי השאיבה יש לכתוב את זמן השאיבה ולשים במקרר, את השאיבה הבאה גם לשים במקרר, ולאחר מספר שעות ניתן לאחד לשקית אחת ולהקפיא. על השקית יש לכתוב את תאריך וזמן השאיבה של החלב שנשאב ראשון. במידה ואין אפשרות להמתין, יש לשים לב שכמות החלב הקר עולה בהרבה על כמות החלב הטרי והחמים, על מנת שהחלב הקר לא יתחמם.
הפשרה של חלב אם
מומלץ להפשיר את החלב הקפוא במקרר - לתכנן מראש ולהוציא מספיק זמן לפני מהמקפיא למקרר. לחימום החלב יש לשים את הבקבוק תחת זרם מים חמימים, או בכוס של מים חמים - לא מעל 60 מעלות, כך גם אפשר לעשות הפשרה מהירה, במקרה הצורך.
יש לחמם את החלב עד חום הגוף, אך אפשרי גם לתת חלב אם קר או בטמפרטורת החדר (זה לא יגרום לכאבי בטן). ניתן לתת חלב אם מופשר תוך 24 שעות, ואין להקפיאו שוב. בנוסף, אסור לחמם בשנית חלב שכבר חומם. אפשר לשמור בטמפרטורת החדר עד הארוחה הבאה - עד ארבע שעות, בתנאי שהתינוק לא נגע בפיית הבקבוק. מעבר לזמן הזה, יש לשפוך את החלב שנשאר.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
לאחר מספר שעות במקרר או במקפיא, החלב מפריש גושי שומן ויכול להראות כשתי שכבות או כ"כתמים" בתוך החלב. זהו תהליך תקין ולא סימן של חלב אם מקולקל. יותר מזה, תינוקות שאנו רוצים לחזק להם את המעיים ואת העלייה במשקל, ניתן את השומן המופרד עם כפית לתינוק - ה"גלידת וניל" של החלב.
חשוב מאוד - אין להפשיר או לחמם חלב אם במיקרוגל ואין להרתיח או לבשל חלב אם. זה פוגע בערכיו התזונתיים. קל לזהות חלב שאוב שהתקלקל - יש לו ריח חמוץ וטעם לא טוב. אם אתם חושבים שיש חשש שהחלב מקולקל שפכו אותו מיד.
כל הנכתב מתייחס אך ורק לשאיבה ושימוש בחלב אם עבור תינוקות בריאים אשר נולדו במועד. המידע מבוסס על פרוטוקול מספר שמונה של ABM - האיגוד ליועצות הנקה מסומכות והנחיות משרד הבריאות.
הכותבת היא מדריכת הנקה מוסמכת ונטורופתית N.D