שתף קטע נבחר
 

"לא לשכוח את הדרך": טיפים של הורים לילדים אלופים

הורים לילדים מספרים במה הילדים שלהם אלופים ונותנים את הטיפ שלהם שיעזור לכל הילדים למצוא את המטרות שלהם בחיים, לא להפסיק לנסות כל הזמן לשאוף קדימה ולהבין שהדרך חשובה לא פחות מהתוצאה

בשיתוף תלמה

 

מה הופך את הילדים שלנו לאלופים, ולא רק בעינינו, כהורים, אלא גם בעיני עצמם? במסגרת פרויקט "בוקר טוב יותר", המשותף ל-ynet, "ידיעות אחרונות" ותלמה, פגשנו ילדים אלופים בתחומים שונים וביקשנו מהם שיספרו לנו מה הם עושים כדי להיות אלופים, שוחחנו עם הוריהם והמאמנים שלהם כדי לנסות לבודק מה הנוסחה לילדים אלופים.

 

הילדים שלנו אלופים (צילום: shutterstock)
הילדים שלנו אלופים(צילום: shutterstock)

במקביל, ביקשנו מכם, ההורים, לספר לנו על הילדים שלכם, במה הם אלופים וגם לתת טיפ משפחתי לילדים אלופים. מתוך מאות הטיפים, אספנו כמה דוגמאות מרגשות, הנה הן לפניכם:

 

יאיר סיפר על בנו קובי שהוא אלוף בלעשות קסמים, ובכל הזדמנות שיש הוא מתאמן, ונראה שיש לו עתיד גדול בזה. "מעבר לזה, יש לו בעיקר הרבה חן, בהגשה של איך שהוא מגיש את הקסם, יש לו ציניות והומור שהוא פשוט נולד איתם".

 

לגבי טיפ אליפות, יאיר כותב שלדעתו "הטיפ הכי טוב להפוך את הילד לאלוף זה פרופורציה. קודם כל לשמור על הילד מאוזן בתחום של הבריאות הנפשית, משפחה, לימודים ורק לבסוף להתרכז בדבר שהילד רוצה להצליח בו, ואז באמת אפשר להגיע להישגים גבוהים, כשהכל מסביב נמצא באיזון הנכון".

 

שרון סיפרה ששני הבנים שלה היו שחקני רוגבי בנבחרת ישראל, לפני הגיוס ליחידות עילית של הצבא. עכשיו, ליאור בתה בת ה-10 החלה את דרכה כספורטאית תחרותית בטריאתלון ומסיימת בכל תחרות בין חמש הראשונות בקבוצות הגיל שלה.

 

בבית שלהם יש שני טיפים חשובים: "1. מטרות קטנות קצרות מועד ותזכורת רציפה על התחושה הנפלאה הזו אחרי אימון איכותי, שהתגברתי על הרצון לראות טלווויזיה במקום אימון, שלמרות הכאב המשכתי וניצחתי (לא בהכרח את התחרות) את הקושי את הרצון לוותר - רק עוד 100 מ' רק עוד קצת. לתחושה בסוף ולחיוך שאחרי אימון טוב, תחרות או כל לקום ב-4 לפנות בוקר - לתחושת הסיפוק הזו אין מחיר . 2. דוגמה אישית: אמא חיה אורח חיים ספורטיבי תחרותי גם היום בגיל 52 הכל עניין של נצחונות קטנים".

 

תנו להם דוגמה אישית ואל תגידו "אי אפשר" (צילום: shutterstock)
תנו להם דוגמה אישית ואל תגידו "אי אפשר"(צילום: shutterstock)
 

מירב, אימא של יובל שמגיע לפודיום כמעט בכל תחרות אופני שטח לגילו ומשתתף בטריאתלונים כותבת שהטיפ שלה הוא לא רק לדרוש אלא גם לעשות. "אנחנו עושים עם הילדים את האימונים שלהם - אמא רצה איתם, אבא רץ שוחה ורוכב איתם על אופניים".

 

גילי (11), משחקת כדורסל כבר מספר שנים, מספרת הללי. "למרות שהיא עולה לכיתה ו', היא שיחקה השנה באליצור חולון גם בליגה של כיתות ז'. נלחמה בכל המשחקים והגיעה לתוצאות. בליגת הכוכבים של בית הספר הובילה את בית הספר לגמר והובילה את המשחק בגמר קלעה יותר ממחצית הנקודות. נבחרה לשחקנית המצטיינת של הליגה".

 

הטיפ שלה הוא: "אימונים, אימונים ואימונים. חשוב להאמין בילד ולתת לו את ההרגשה שהוא יכול הכל, כמו לשחק מול בנות שגבוהות ממנה בראש. חשוב להגיע לכל האימונים ולתת לילד הרגשה שהאימון הוא חשוב ביותר. חשוב לדאוג לתזונה נכונה ולהגיע לכך שהילד ידע מה טוב לאכול ומה פחות. הכי חשוב זה שאנחנו נותנים לגילי להבין שאנחנו איתה במיליון אחוז".

 

תקשיבו לילדים ותנו להם להשמיע את קולם

אילנה, אימא של אלית, מספרת שבתה בת ה-15 היא, כבר מספר שנים מאפרת מקצועית, אחרי שסיימה את הלימודים שלה באיל מקיאג'. היום היא מאפרת כלות, בנות מצווה ובעלות אירועים. בפורים האחרון איפרה שבעה אנשים בצורה מהממת, איפור של סרטים כולל דם, סכין שיוצאת החוצה מהגוף וכו'".

 

הטיפ שלה הוא להקשיב לילד, להבין במה הוא טוב ומה מעניין אותו ולהתקדם בזה. במה שהוא כבר יודע שהוא רוצה לעשות ולחזק אותו שם".

  

סיסי, אימא של דביר, זהר ונילי מספרת ששלושתם ילדים מקסימים וכל אחד וכשרונו. "בני בן ה-11 מצייר מגיל 3 עם עפרון ציורי תלת מימד. בתי בת ה-9 (בעוד שבוע) אלופה בריקוד ובתי בת ה-5 אלופה בגלגלונים".

 

הטיפ שלה הוא: "בעלי ואני דואגים תמיד להראות להם שאנחנו מאמינים בהם ואיתם לכל אורך הדרך - חוגים, מרחב עשייה בבית לביסוס הכשרון וכמובן העצמה אישית בבית ובסביבה. חשוב לנו מאד לתת להם בטחון שיפתחו את הכשרון בו הם מרגישים הכי טוב".

 

תחזקו אותם בדרך להגשמת החלומות שלהם (צילום: shutterstock)
תחזקו אותם בדרך להגשמת החלומות שלהם(צילום: shutterstock)
 

רינת מספרת על בתה נועה, שמתחרה ורוכבת על סוסים בקטגורית קפיצות ראווה. "היא מוכשרת מאוד, רוכבת כבר 8 שנים ומתחרה 5 שנים באליפויות ישראל השונות".

 

הטיפ שלה הוא שקודם כל צריך ליהנות. "נכון שהמקומות הראשונים והגביעים הם הבונוס, אבל לא לשכוח את הדרך, כי היא החשובה וכל מה שהיא מביאה איתה. ולא לשכוח שגם בהפסד מגיעות המתנות".

 

ציפורה, אמו של ירין, מספרת שהוא אלוף בשחייה ב-50 מטר חתירה, 100 מטר חתירה ו-100 מטר גב. הטיפ שלה אומר שצריך להיות שם בשביל הילד גם כשהוא מצליח ובעיקר כשהוא נשבר. "צריך להיות נוכח בתחרויות ולהיות מעורב כדי שירגיש שהוא לא לבד ויש מישהו ברקע בשבילו".

  

טלי, אימא של גל בת ה-12, מספרת שהיא אלופה בהתעמלות קרקע, מתאמנת כבר שבע שנים ומאוהבת בתחום. הטיפ שלה הוא לתת לילדים להחליט מה טוב להם ולא ללחוץ. "גם אם המאמן לוחץ לשלוח את הילד לתחרויות ארציות, תנו לילד להחליט אם זה מה שהוא רוצה וספרו לו במה זה כרוך. לפעמים ילדים רוצים רק ליהנות מהחוג, בלי לחץ של תחרות ופרסים".

 

חני, אמה של יעל בת ה-12, מספרת שהיא ילדה אלופה בדבקות במטרה והתמדה. "היא עבדה קשה מאוד וזכתה בתחרות 'הנואם הצעיר', התקבלה לכיתת מצטיינים לימודיים בחטיבת ביניים, וחשוב לציין שזה לא בא לה בקלות. היא עובדת מאוד קשה. בנוסף, היא משחקת כדורסל בליגה ילדות".

 

הטיפ של חני להורים הוא להעצים את הילדים בנקודות החוזקה שלהם. "לשדר להם שאתם כהורים מאמינים בהם. לחזק להם תמיד את הביטחון העצמי. לעודד אותם להיכנס למסגרת ספורטיבית שנותנת את כל הכישורים ומיומנויות כדי להצליח בחיים: משמעת, התמדה, התמודדות עם כישלונות והצלחות ועוד. לתת להם להגשים את החלומות שלהם ולא שלנו".

 

רויטל, שבתה רותם בת ה-8 אלופה בהתעמלות קרקע, זכתה במדליות של מקומות ראשונים בתרגילים שוני, ובשנה החולפת זכתה במקום ראשון בקרב רב, באולימפיאדת הילדים במכללת ווינגייט, לקבוצת הגיל שלה, כותבת שהכי חשוב לשמור על שיח תקשורתי פתוח בבית, "לנהל שיחות על הקשיים, הכשלונות והמכשולים שבדרך. לעשות הכנה מילולית ומנטלית למצבים שעלולים לקרות".

 

תלמדו אותם להתמודד עם כישלונות בדרך הטובה ביותר

דיאנה, אמו של עידו בן ה-15.5 כדורסלן מצליח, מספרת שלאחרונה קיבל משימה להוביל קבוצת כדורסל על מנת שתהפוך לקבוצה מנצחת ומצליחה. "המאמנים שלו מבקשים שיעלה את הקבוצה מעלה ע"י מנהיגות, מקצועיות, החלטיות, תבונה, לקיחת החלטות נכונות וראייה נכונה ומכילה של המציאות - כל התכונות שעידו עובד וטורח עליהן כל כך קשה מגיל קטן.

 

"תכונות אלה משרתות אותו גם בלימודים, הוא תלמיד מצטיין בכיתת מופ״ת מדעית ומקבל תעודת הצטיינות בתחום הלימודי כל שנה, השתתף בתחרויות של הנואם הצעיר, חידוני הסטוריה ארציים, אולימפיאדה של פיזיקה וכעת התקבל לקורס של פיזיקה חישובית במכון וייצמן.

 

הטיפ שלה: "מלמדים את הילד שהתוצאה פחות חשובה מהדרך. כדורסל הוא רק תירוץ לכיצד ללמוד משמעת, כיצד להמשיך גם כשכואב פיזית או גם כשמפסידים. לימדנו אותו שהוא חייב להיות ממש טוב בלהפסיד. לקחת כישלון וללמוד ממנו להבא. לקבל ולהכיל אותו. לפרק אותו לגורמים. ולא להפסיק לעולם, עד שתגיע ליעד. אם הוא ילמד להיכשל בצורה טובה, הוא ילמד להצליח".

 

ירין בן ה-10, מספרת אמו רעות, הוא אלוף האלופים. "הוא עוד ייצג אותנו בנס"א או אפילו יהיה מדען חלל בעצמו. הוא רק בן 10 אבל מתעניין בגלקסיות הרחוקות, יושב כל היום וקורא חומר בנדון ומרבה לראות סרטים בנושא".

 

תלמדו אותם לא לוותר (צילום: shutterstock)
תלמדו אותם לא לוותר(צילום: shutterstock)

 

הטיפ שלה אומר: "התמדה ועוד התמדה ועוד התמדה. קודם כל לא לזלזל באף חלום של ילד, לא לומר 'אתה לא יכול, גדול עלייך או תעשה משהו אחר', אלא לתת לו ללכת אחר הלב. התמדה - גם טיפה בסלע אין לה כוח, אבל יש לה כוח התמדה, יום ועוד יום ועוד יום. להשקיע כל יום זמן אפילו קצר, אבל להתמיד - ככה נולדים אלופים".

 

גם שרית, אימא של נועם בן ה-9, שהוא אלוף בקבוצת הדניס הישרדות שבה הוא משתתף - אומנות לחימה שמלמדת הגנה עצמית ומשפרת את הביטחון העצמי - כותבת שהתמדה היא כל כך חשובה. הטיפ שלה: "מלמדים אותם מהי התמדה אפילו שלפעמים קשה ומייאש. הרבה פעמים נועם ביקש לעזוב את הקבוצה, היו לו הרבה רגעים שהוא נשבר (הפסיד בקרבות, חטף מכות כואבות מהיריב, נפצע ודימם) היה חוזר ומודיע שהוא יוצא מהקבוצה. בעזרת חיזוקים רבים, אמפתיה ותיווך שלנו, ההורים, שלא תמיד הכל קל בחיים ושיש רגעים קשים שבהם צריך להיות חזקים ולהמשיך למרות הכל, לא לוותר לעצמך ולהיות חזק. והכי חשוב האמירה שאנחנו תמיד איתו ולצידו תמיד".

 

ורד מספרת על בתה אורי בת ה-10, שהיא אלופה בהנחיית טקסים ואירועים. "עכשיו היא הנחתה את טקס החינה של בת דודתה שהגיעה מחו"ל להתחתן בארץ והיה מדהים. היא הקריאה ברור מאוד טקסטים ארוכים, הקריאה אותם בהומור ובחיוך וגרמה לאווירה כייפית, מצחיקה ומהנה מאוד. כל אירוע משפחתי שיש היא מנחה אותו וגם רוקדת בו. היא גם רוקדת מדהים".

 

הטיפ שלה הוא: "לתת לה להתנסות ולהתמודד יחד עם מחמאות ועידוד שלנו. לתת לה המון בטחון שהיא מסוגלת ויכולה, ובכל הזדמנות משפחתית שיש, לתת לה את האפשרות להביע את עצמה. החלום שלה זה להיות מנחה בטלוויזיה ובתוכניות ילדים - אז תמיד ללכת אחרי החלומות שלך ולא לוותר".

 

ולסיום, מאיה, אימא של איליי בן ה-11, מספרת עליו שהוא מתאמן בג'ודו מגיל 4 וזכה באליפות ישראל בג'ודו לכיתות ד'. "היותו אלוף, אלוף שלי כמובן, מתבטא גם בחייו האישים, כאדם עם לב ענק, צנוע, רגיש ובוגר שעוזר לחבריו ולסביבה, תמיד מנומס, אחראי ועצמאי בצורה יוצאת מן הכלל. משקיע בלימודיו וסביבו חברים רבים. עוזר בבית ותמיד נמצא כשצריך אותו. אין מצב שהוא יוצא מן הבית בלי לומר 'אמא, אוהב אותך, ושיהיה לך יום טוב'. בקיצור עצם היותו מי שהוא וכמו שהוא עושה אותו אלוף".

 

תנו להם את התחושה שבשבילכם הם תמיד אלופים (צילום: shutterstock)
תנו להם את התחושה שבשבילכם הם תמיד אלופים(צילום: shutterstock)

 

הטיפ שלה הוא שההורה צריך לתת בטחון לילד "ותחושה שתמיד בשבילך הוא האלוף, ללמד אותו לעשות את המקסימום שהוא יכול, על מנת שלא יפחד מהכישלון ויתאכזב מעצמו, שידע שיש הצלחות וכשלונות, אבל העיקר שהוא נתן את כל מה שהוא יכול לתת מעצמו. לעמוד מאחורי הילד ולתת לו להרגיש שההחלטות בידיו והרצון להצליח ולעמוד ביעד שהוא מציב לעצמו, שייך לו בלבד ואתה ההורה עומד מאחוריו. הילד עצמו צריך תכונות משל עצמו שאתה כהורה יכול לטפח, כגון: נחישות, כושר התמדה משמעת עצמית אמביציה וכוח רצון".

 

אז לכולנו יש ילדים אלופים, אנחנו רק צריכים להיות שם בשבילם, לעודד, לחבק בימים טובים ובעיקר בימים הפחות טובים, לתת להם ללכת בשבילים שהם רוצים, אבל גם לעזור להם לנווט ולהיות שם לידם כדי שירגישו בטוחים. שיהיה בהצלחה לכל האלופות והאלופים.

 

בשיתוף תלמה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תנו להם לשאוף כמה שיותר גבוה
צילום: shutterstock
מומלצים