האם מותר לצאת מהעבודה כדי ללכת לראיון?
כשכמחצית ממחפשי העבודה הם אנשים עובדים, וכשרוב המראיינים מזמנים לראיונות בשעות העבודה שלהם, איזו אפשרות אחרת יש. וגם - האם זה חוקי?
בשיתוף AllJobs
התחלתם לחפש עבודה? שיהיה בהצלחה כמובן. אבל אם אתם עדיין עובדים - קחו בחשבון שתצטרכו להתרגל עכשיו לשיחות טלפון מאנשי גיוס שרוצים לערוך מולכם שיחת היכרות, וכמעט תמיד - יתקשרו במהלך שעות העבודה שלכם כדי לתאם ראיון למחר בעשר בבוקר.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
רביצה מול המסכים? רוב בני הנוער יצאו לעבוד בחופש הגדול
מה זה בעצם אומר "להתקדם" בעבודה?
3 סיבות לערוך את קורות החיים, גם כשכלום לא השתנה
מזמנים אתכם לראיון שמתקיים במהלך שעות העבודה?
מנתונים שבידינו אנחנו יודעים שיותר ממחצית ממחפשי העבודה בישראל הם אנשים עובדים. ובינינו, זה די הגיוני ולא מאוד מפתיע. מי מאיתנו רוצה לקחת סיכון ולעזוב את העבודה שלו, לפני שיש לו משהו מוחשי ביד? במיוחד כשממוצע זמן חיפוש העבודה בישראל הוא כשלושה חודשים (תלוי בתחום החיפוש) ולא רוצים להישאר קירחים מכאן ומכאן. והמעסיקים? הם גם מבינים שצריך לשלם חשבונות.
מעבר לזה, כדי למצוא את העבודה המתאימה ביותר עבורנו - צריך לחפש ברוגע. זה משדר ביטחון עצמי, שמאפשר לבחור בעבודה שבאמת מתאימה לנו ועוזר לעבור את כל התהליך בתחושה חיובית. זו הסיבה שבגללה מחפשי עבודה רבים כל כך עורכים את החיפוש שלהם במקביל.
המציאות הזאת לא זרה לאנשי הגיוס ורובם גם יודעים להתנהל מול מחפשי עבודה שעדיין עובדים בזמן החיפוש שלהם. אנחנו מצדנו, צריכים להיות כנים עם המגייסים ולשקף להם את המצב. אך יחד עם זאת, רוב המגייסים לא ייפגשו אתכם מעבר לשעות העבודה שלהם ואז עלולה להיווצר בעיה.
אז איך מחפשים עבודה במקביל לעבודה הקיימת, מבלי להסתכסך עם הבוס/ית?
גם אם החלטתם שהיחסים עם מקום העבודה הנוכחי שלכם הסתיימו וגם אם כרגע אתם חשים שהמעסיק הקיים "ממרר לכם את החיים" במידה מסוימת, חשוב מאוד לשמור על קשר סביר מולו. אתם לא יודעים מתי תצטרכו המלצה, עזרה או באילו נסיבות תתקלו בעתיד באנשים שעובדים אתכם עכשיו.
אז איך עושים את זה בפועל? הנה 3 קווים מנחים:
כבדו את מקום העבודה הקיים: תמיד עדיף לבצע את החיפוש בזמן הפנוי, ולא על חשבון שעות העבודה והמשאבים של המעסיק הקיים. זה גם לא מאוד מסובך. תהליך החיפוש הוא ארוך ומורכב ממספר שלבים. את רוב השלבים (לדוגמה: חיפוש וסריקה של משרות פנויות, טיוב קורות החיים ושליחתם) אפשר לעשות מהבית. בנוסף, לא כדאי להשתמש בציוד של הארגון (מחשב/טלפון) לטובת העניין אלא לנצל את הכלים החכמים שברשותנו (סמארטפונים).
מינון הוא שם המשחק: כאמור, ראיונות הם החלק הטריקי כי הם מצריכים הגעה פיזית והיעדרות מהעבודה. אם תאחרו ותעדרו יותר מדי - זה יעורר סימני שאלה לא טובים, ובינינו - יש גבול לכמות התירוצים שאפשר לתת למנהל/ת. לכן כדאי לתאם את הראיונות למוקדם מאוד בבוקר, או לשעות אחר הצהריים – כלומר לנסות ולקבוע אותם בקצוות של יום העבודה. בצורה הזו גם נשארתם בתחומי שעות העבודה של המגייס, וגם לא פגעתם מאוד בעבודה הנוכחית שלכם. מקסימום - תגיעו באיחור קטן או תצאו טיפה יותר מוקדם, ותשלימו את השעות האלו בימים אחרים.
אל תורידו את הרגל מהגז: לא משנה מה הסיבה שבגללה התחלתם לחפש עבודה אחרת - היזהרו לא "להישאב" לחיפוש החדש ולהתחיל "לזרוק" על התפקיד הנוכחי. כל עוד לא חתמתם חוזה בארגון אחר, אתם עדיין עובדים מהמניין בארגון הנוכחי, וזה אומר שמבחינתכם אתם ממשיכים לעבוד כרגיל, במלוא המרץ, עד הרגע האחרון. חוסר אכפתיות מצדכם - עלולה להוביל לפיטורים או לאיבוד ממליצים עתידיים.
חיפוש עבודה תוך כדי עבודה - הזווית המשפטית
עו"ד (כלכלן) ירון חיים, מומחה ליחסי עבודה ולמיסוי שכר עבודה, מסביר כי "אין מניעה חוקית שעובד יחפש מקום עבודה חדש. כמובן, שהיציאה ביום העבודה ממקום העבודה לראיון עבודה היא על חשבון העובד. המגבלה היחידה היא בחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, תשס"א-2001, המחייב, בין היתר, את העובד להודיע למעסיק על התפטרותו בכתב ומראש".
ומה באמת לגבי הודעה מוקדמת? עו"ד ירון חיים מוסיף: "תקופת ההודעה המוקדמת תלויה בוותק שנצבר במקום העבודה. כאשר מדובר בעובד בעל ותק של שנת עבודה אחת ואילך, הוא מחויב למתן הודעה מוקדמת של חודש ימים. במהלך התקופה ממתן הודעת ההתפטרות ועד סיום העבודה, המעסיק חייב להעניק לעובד את כל תנאי העבודה שהיה זכאי להם לפני כן. מנגד, העובד מצדו מחויב במהלך אותה תקופה להעמיד את עצמו לרשות המעסיק ולהמשיך לעבוד באותו היקף ובאותה רצינות, כפי שנדרשו ממנו לפני כן".
האם אתם חתומים על חוזה מגביל מול המעסיק שלכם?
עו"ד ירון חיים מסביר כי יש מגבלות נוספות הנובעות מסוג ההסכם עליו חתמתם מול המעסיק שלכם: "מגבלות נוספות על מעבר ממקום עבודה אחד למשנהו עשויות לנבוע מחוזה העבודה האישי שבין העובד למעסיק. המגבלה הנפוצה ביותר מעוגנת ב'סעיף אי-תחרות' המגביל את העובד בתנאים מסוימים להתחרות במעסיק. סעיף כזה מעורר סוגיות משפטיות כבדות משקל ועל כן מומלץ לפנות לייעוץ משפטי בטרם קבלת החלטה על עזיבת מקום העבודה".
יחד עם כל הנאמר פה, אנחנו עוקבים אחר שוק העבודה ורואים כי למרות רגישותו של הנושא, אנשי הגיוס כבר לא מביטים בעין שיפוטית על חיפוש עבודה דיסקרטי ומבינים את כורח המציאות. כך שבשורה התחתונה אפשר לומר, שחיפוש עבודה תוך כדי עבודה הנעשה בצורה דיסקרטית המכבדת את המעסיק ולא פוגעת בהסכמים מולו או נערכת על חשבונו, היא כנראה הדרך המקובלת ביותר למעבר בין עבודות.
הכותבת היא מנהלת תוכן בנושא עבודה וקריירה ב-AllJobs
אין באמור להחליף ייעוץ משפטי