"הפניקס" חויבה להתיר מלווה בבדיקת רופא
חברת הביטוח, שנדרשה להעריך את הנזק שנגרם לאריתראית שנפצעה בעבודתה במכבסה באילת, סירבה לנוכחות מלווה. שופט העמיד אותה במקומה
בית משפט השלום בתל אביב קיבל לאחרונה
תביעה שהגישה נתינה אריתראית שנפגעה קשות בידה בעת עבודתה במכבסה באילת, וחייב את חברת הביטוח "הפניקס" לאפשר לה להיות מלווה בזמן הבדיקה הרפואית לקביעת הנזק שנגרם לה. השופט מנחם (מריו) קליין הבהיר כי החוק, ההלכה העברית והנחיות משרד הבריאות, מחייבים זאת בפרט כשמדובר בגבר שבודק אישה זרה שאינה דוברת עברית.
הנתבעות ביקשו לכפור בממצאים אלה ודרשו שהנפגעת תיבדק על ידי מומחה מטעמן. אלא שביום הבדיקה המומחה סירב לבדוק את הנפגעת משום שהיא הגיעה עם מלווה, תוך שציין כי הוא פועל אך רק בהתאם להוראות עורכי הדין ששכרו אותו – טענה שחזר עליה גם בדיון שנערך לאחר מכן בבית המשפט.
התאונה אירעה לפני כשש שנים, כשידה של העובדת נלכדה במכשיר להזנת סדינים. שלוש מאצבעות ידה השמאלית נמעכו, נגרמו לה כוויות קשות, והיא עברה שני ניתוחים כולל השתלת עור. את התביעה נגד מכבסת "מפרץ הים האדום" וחברת הביטוח "הפניקס" היא הגישה ב-2016, ובה נטען לרשלנות ולהפרת חובות הבטיחות בעבודה. לתביעה צורפה חוות דעת רפואית שלפיה הנפגעת נותרה עם 35% נכות בשל צלקות, דפורמציה וקישיון באצבעות.
דיני עבודה
4.1 מיליון שקל לפועל ניקיון שנפל לפיר מעלית
מערכת פסקדין
תושב השטחים נותר משותק לאחר שצעד לפיר לא מגודר באתר בנייה בבית שמש. נדחתה חברת הבנייה שביקשה להטיל עליו את האחריות לאירוע
טענתה המרכזית של העובדת הייתה שהתנהלות המומחה, בגיבוי הנתבעות, שללה את זכות היסוד שלה לנוכחות אדם נוסף בבדיקה לפי חוק זכויות החולה וחוזר משרד הבריאות 40/2001. הנתבעות טענו מנגד שהזכות לא חלה על בדיקה שנערכת לצורך חוות דעת רפואית נגדית בהליך משפטי.
אבל השופט מנחם קליין דחה עמדה זו וכתב כי "הגדרת 'טיפול רפואי' בחוק היא רחבה למדי וכוללת גם 'איבחון' שזו הפעולה המבוצעת בידי המומחה הנותן חוו"ד לבית המשפט". הוא קיבל את טענת התביעה שלפיה זכות הליווי מוקנית לנפגעת גם בחוזר משרד הבריאות.
בפסק הדין הבהיר כי "זוהי זכות יסוד של אדם אשר אינה נעלמת כאשר היא מבוצעת במסגרת הליך משפטי. לא ייתכן שבדיקת המומחה תתקיים 'במחשכים'. זכותה של התובעת למלווה עפ"י חוק ההלכה והפסיקה והנחיות משרד הבריאות, ברורה".
עוד צוין כי מימוש הזכות הזו חשוב במיוחד כשמדובר בנבדקת שהיא פליטה זרה שלא שולטת בשפה העברית ואינה מודעת לזכויותיה. "החובה להתנהג אל הגר כאדם שווה בין שווים כפי שציינתי בפתיח פסק דיני זה, מחייבת גם לנהוג בתום לב ובנדיבות בהליך משפטי", כתב, והוסיף כי למען שמה הטוב של ישראל, מן הראוי שלא לטרטר עובדת זרה ולהציב בפניה מכשולים בזמן שהיא פועלת למימוש זכויותיה.
השופט קליין לא קיבל את טענת המומחה כי "פעל בהתאם להנחיות עוה"ד", וקבע כי "ישנם קווים אדומים שאסור לרופאים לעבור". הוא הזכיר שהמחויבות הראשונית של המומחה היא לשבועת הרופא, לכללי האתיקה, לחוק ולהנחיות משרד הבריאות.
לגופו של עניין הורה השופט לנתבעות לתאם בהקדם מועד חדש לביצוע הבדיקה בנוכחות מלווה, תוך שחייב אותן בהוצאות של 3,600 שקל ללא קשר לתוצאות ההליך.
- לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- שמות באי הכוח של הצדדים לא צוינו בהחלטה
- עו"ד טל לביא עוסק בנזיקין
- הכותב לא ייצג בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים