שתף קטע נבחר
 

בזמן משחק בכיתה - הארון נפל על דורון

בת שש שיחקה עם חברותיה, כשלפתע נפל עליה ארון כבד וגרם לה לפגיעה. לרגל תחילת שנת הלימודים, אמה מספרת על המקרה שהתרחש בשנה שעברה, במטרה להעלות את המודעות. מנכ"לית ארגון "בטרם": "אנו ממליצים להורים להתריע על ליקויים ולוודא שיתוקנו"

השבוע הילדים חזרו לבית ספר ולגנים, וכולם מתחילים לחזור לשגרה. ההורים ישאלו אותם על המורה, השיעורים והחברים אבל חשבתם פעם לשאול אותם על ענייני בטיחות בכיתה?

 

מנתונים של דו"ח היפגעות בבתי ספר, שהוציא ארגון בטרם לבטיחות ילדים לרגל תחילת שנת הלימודים, עולה כי מאז שנת 2010 פנו למיון למעלה מ-56 אלף ילדים, בעקבות היפגעות בלתי מכוונת במוסדות החינוך. מדרגות, דלת, רצפה, קיר, כדור, מתקן מתח ושער כדורגל הם הפריטים הבולטים ביותר שקשורים לפגיעות.  

 

ילדים בגילאי 12-9 הם בסיכון הגבוה ביותר (36% מהפניות), והסיבה העיקרית לפנייה למיון היא נפילה המהווה 44% מכלל הפניות למיון. הסיבה השנייה בשכיחותה היא מכה/חבלה, המהווה 41% מכלל הפגיעות. עוד עולה מהנתונים כי ישנה עלייה באחוז ההיפגעות לאורך יום הלימודים, ששיאה בשעה 13:00.

 

הארון לא היה מקובע לקיר

שירה שרמן מכירה באופן אישי את הסטטיסטיקה. בשנה שעברה היא קיבלה שיחת טלפון מבית הספר באמצע יום עבודה, ואמרו לה שבתה דורון, שהייתה בכיתה א', קיבלה מכה מהארון בכיתה. היא מדגישה שחשוב לה לספר על המקרה רק כדי להעלות את המודעות בקרב הורים נוספים.

 

דורון שרמן (צילום: אלבום פרטי)
דורון שרמן. הארון התנדנד ונפל(צילום: אלבום פרטי)

"דיברתי עם הילדה והיא אמרה שקיבלה מכה וכואב לה. לא חשבתי שמדובר בפגיעה משמעותית", מתארת שרמן. "רק אחר כך, כשהמחנכת התקשרה ושאלה מה שלום הילדה, הבנתי שכנראה מדובר ביותר מסתם מכה, ומיהרתי לאסוף אותה מהצהרון".

 

אז מה באמת קרה?

"לפי מה שהילדים שהיו שם סיפרו, במהלך ההפסקה אחת הבנות ניסתה להתחבא ונכנסה לארון ציוד שלא היה נעול. זה ארון מתכת משרדי והוא לא היה מקובע לקיר. כשהיא ניסתה למצוא מקום בתוך הארון, הוא התנדנד ונפל. דורון בדיוק נכנסה לכיתה מההפסקה והארון נפל עליה.

 

"היא נפגעה בגב מהארון, ומעוצמת הפגיעה עפה קדימה על השולחן ונפגעה גם בבטן. במזל השולחן נפל הצידה לכיוון שלא היו בו ילדים. הארון היה מלא ציוד וכבד. נדרשו שלושה מבוגרים ביחד כדי להרים אותו למחרת".

 

לדורון היו שטפי דם בבטן ובגב וכאבים שלא עברו במשך שבועות רבים. אמה, שלא הבינה איך דבר כזה קורה במקום בו הילדים אמורים להיות בטוחים, פרסמה פוסט בעמוד הפייסבוק של קבוצת האימהות המקומית.

 

קראו עוד:

חזרה ללימודים וההברזה מאסיפת הורים

האימהות מהגן של כרמל מעודה מדברות

"עשינו רילוקיישן וחזרנו עם ילדים אמריקאיים"

 

בפוסט היא כתבה: "היום נפל על הבת שלי ארון בבית הספר. ילדה בגובה מטר ועשרים שנפל עליה ארון כבד בגובה מטר ושמונים. כל כך כבד שעדיין נמצא על הרצפה הפוך כי לא הצליחו להרים אותו. במזל פגע רק בגב וגרם לשטף דם וכאבים.

 

"המחשבות על מה יכול היה להיות אם היה פוגע גבוה יותר לא מרפות. השאלות איך זה קרה ולמה ארון כזה לא מקובע לקיר נשארו ללא מענה.

 

"אני מתכוונת להתייצב מחר בבוקר בבית הספר ולדרוש כי כל הארונות הללו יקובעו מיד לקיר או יוצאו מתחומי בית הספר. מחר, לא השבוע, לא החודש. לא 'נטפל בזה'. מחר. תפנו גם אתם לבית הספר לבדוק ולוודא. על בטיחות ילדינו אסור להתפשר".

 

שירה ודורון. "על בטיחות ילדים אי אפשר להתפשר" (צילום: אלבום פרטי)
שירה ודורון. "על בטיחות ילדים אי אפשר להתפשר"(צילום: אלבום פרטי)

איך היו התגובות לפוסט?

"פרסמתי את הפוסט כי הייתי בהלם שארון במשקל ובגודל כזה לא מקובע לקיר. הפוסט הגיע גם לגורמים בעירייה וכבר למחרת הארון הזה קובע לקיר, ובמשך השבוע כל הארונות בכל מוסדות החינוך בעיר קובעו. לצערי הלקח לא הופק בערים אחרות וחודשיים אחר כך מקרה דומה הסתיים בצורה חמורה יותר כשארון נפל על ילד בחיפה".

 

לפני שזה קרה, בדקת את נושא הבטיחות בבית הספר?

"לא בדקתי, אני מודה. אני יודעת שיש מבדקי בטיחות וקיבלנו מכתב עם רשימת ליקויי הבטיחות והתיקונים, אבל אף אחד לא התייחס לקיבוע הארונות. יש הנחייה בחוזר מנכ"ל משרד החינוך הנוגעת לקיבוע רהיטים, אבל אחראי הבטיחות בעירייה חשב שהיא מתייחסת רק לרהיטי עץ. הוא לא חשב שארון מתכת מהווה סכנה. לשמחתי בעקבות המקרה שלנו הוא חידד את ההנחיה בעיר לקיבוע כל רהיט שהוא מעל לגובה הילדים בכיתה".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

האם המקרה הזה שינה אצלך משהו?

"זה גרם לי לחשוש מאוד. כמות הסכנות כל כך גדולה וכמות הפגיעות כל כך גדולה, כשאני שולחת את הילדה בבוקר ומקווה שתחזור בשלום. עכשיו התחילה שנה חדשה, ואני שוב מפחדת לראות את המספר של בית הספר על צג הטלפון".

 

ממשרד החינוך נמסר: "באחריות הרשות המקומית לוודא שהארונות מקובעים לקירות בהתאם לנדרש".

 

לדברי אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם, מוסדות החינוך הם יחסית בטוחים עבור הילדים. "לפי הנתונים שלנו, 4.5% מכלל מקרי התמותה ו-8.9% מכלל מקרי האשפוז מהיפגעות התרחשו במוסדות החינוך. זאת ביחס לזירות אחרות בהן הילדים שוהים כמו הבית, הדרכים והמרחב הציבורי בהם מתרחשות מרבית תאונות הילדים.

 

"מוסדות החינוך מותאמים לילדים והם מחויבים לחוזר מנכ"ל משרד החינוך שבו יש פרק נרחב העוסק בבטיחות. אנו ממליצים להורים לגלות אחריות ומעורבות ולוודא כי בית הספר פועל בהתאם להנחיות, ובמידת הצורך להתריע על ליקויים ולוודא כי יתוקנו".

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
"המחשבות של מה היה יכול להיות, לא מרפות"
צילום: אלבום פרטי
מומלצים