שתף קטע נבחר

עתירה נגד עיריית חיפה: פוגעת בזכויות חוכרים

5 חוכרי שטח באזור המיובש טוענים שההחלטה על שינוי המדיניות שמונעת מהם להאריך את זכויותיהם נלקחה בפתאומיות, בדיון שארך פחות מ-4 דקות

בעתירה שהוגשה לאחרונה נגד עיריית חיפה נטען כי החלטת מועצת העיר מאפריל 2019, שבמסגרתה שונתה מדיניות הארכת חוזי החכירה במה שמכונה "האזור המיובש" בעיר התחתית, פוגעת בזכויות היסוד הקנייניות שלהם ובאינטרס ההסתמכות שלהם להארכת חוזי החכירה עד 2062 כפי שהובטח להם בהתאם למדיניות הקודמת. הסעד שהתבקש: ביטול ההחלטה שהתקבלה בניגוד לכללי המשפט הציבורי או לחילופין קביעה כי המדיניות החדשה לא חלה על העותרים.

 

חמשת העותרים הם בעלי זכויות החכירה בחלקים שונים של בניין ברחוב העצמאות 15, שהוקם על אזור ים שיובש בימי המנדט הבריטי, במהלך בניית נמל חיפה. באמצעות עו"ד איתי הפלר עם טענו שב-2009 החליטה העירייה על מדיניות שמאפשרת לחוכרים להאריך את תקופת החכירה עד 2062, בכפוף לתשלום שייקבע לאחר שמאות ושיפוץ חזיתות המבנים.

 

בהתאם, בשנה שעברה ביקשו ארבעה מהעותרים להאריך את זכויותיהם ושמאי מטעם העירייה אף ערך להם שומות. באותה תקופה, נטען, הגדילה העירייה לעשות ודרשה מהם לסיים הליכים משפטיים שונים שניהלו נגדה, שאחרת לא תסכים להארכת הזכויות, וזו הסיבה היחידה שבגינה הסכימו לחתום עמה על הסכם פשרה.

 

לפני כמה חודשים חתמו ארבעת העותרים על חוזה למכירת זכויותיהם לצד שלישי והתחייבו להאריך את זכויות החכירה מתוך הסתמכות על המדיניות הנוהגת. אלא שכאשר פנו לעירייה כדי לשלם את השמאות לצורך הארכת הזכויות הסתבר להם שחודש קודם לכן החליטה מועצת העיר לשנות את המדיניות, ולא לאפשר עוד את הארכת הזכויות במטרה שהנכסים יחזרו לרשותה ב-2024. לטענתם, החלטה זו, שמשמעותה הפקעה דה פקטו של זכויותיהם, התקבלה בניגוד לדין ולכללי המשפט הציבורי, ופגעה בהם באורח אנוש כיוון שנאלצו לבטל את חוזה המכר.

 

באשר לעותרת החמישית, היא אמנם רכשה כבר זכויות שהוארכו עד 2062, אלא שהתכנון שלה היה להשביח את הבניין, ויוצא שמתוקף המדיניות העירייה תהפוך להיות השותפה שלה בעל כורחה, מה שיימנע ממנה מלהוציא לפועל את תוכניותיה.

 

לטענתם, ההחלטה המדוברת נלקחה במחשכים, בדיון שארך פחות מארבע דקות, ומבלי שנלקחה בחשבון הפגיעה הקשה בזכויותיהם. לדבריהם, מפרוטוקול הדיון עולה כי לא הוסבר במסגרתו מהן המשמעויות רחבות ההיקף של שינוי המדיניות, לרבות מבחינה תקציבית, לא נחשף מה העירייה מתכוננת לעשות עם הנכסים ולא הובהרו המשמעויות המשפטיות של הנושא.

 

כל זאת, כשמדובר בשינוי קיצוני של מדיניות שנהגה במשך כמעט עשור (ואף קודם לכן באופן לא רשמי) שהעותרים הסתמכו עליה, ומבלי שנקבעה הוראת מעבר שתאפשר להם תקופת התארגנות.

 

נטען כי אין זה סביר שגוף ציבורי יקבל החלטה ששוללת מעותרים זכויות יסוד חוקתיות, מבלי לערוך דיון אמיתי, ותוך פגיעה מהותית בכללי המשפט והצדק. עוד נטען כי דווקא ראשת העיר החדשה, שחרתה על דגלה שקיפות ושיתוף הציבור, אפשרה תחת משמרתה נטילת החלטה ללא שיתוף של הציבור ובעלי הזכויות שייפגעו ממנה.

 

בסיכומו של עניין נדרש בית המשפט כאמור לבטל את המדיניות החדשה ולחילופין לקבוע כי היא לא חלה על העותרים במובן זה שיתאפשר להם להאריך את זכויותיהם עד 2062.

 

עד למועד פרסום הכתבה לא התקבלה תגובה מעיריית חיפה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים