שתף קטע נבחר

 

"אם כל מפצחות הבונקרים": הפצצה שנגד הצנטריפוגות

חזקה מקודמתה פי 10, גדולה יותר מ"אם כל הפצצות": איראן הכריזה על החזרת הצנטריפוגות לפעילות מבצעית, והשבוע נחשף ב"ניו יורק טיימס" כי בארה"ב בנו דגם של אתר הגרעין "פורדו" והשמידו אותו באמצעות GBU-57. הכירו את "מפצחת הבונקרים" וצפו בהטלתה ממפציץ חמקן B-2

 

מפציץ חמקן B-2 מטיל בניסוי פצצת GBU-57

מפציץ חמקן B-2 מטיל בניסוי פצצת GBU-57

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

באיראן הודיעו על חידוש הזרמת האורניום לצנטריפוגות , וזוהי הפצצה היחידה כנראה שעשויה להשמיד את האתר המבוצר שבו הן מאוחסנות: השבוע נחשף בכתבת תחקיר ב"ניו יורק טיימס" כי לפני כעשור בנו האמריקנים מתקן הדומה בגודלו לאתר הגרעין פורדו שבאיראן, והפציצו אותו באמצעות פצצות ענק שכונו GBU-57 MOP (ראשי תיבות של Massive Ordnance Penetrator) - פצצה אדירה במשקל 13.6 טון. זוהי "אם כל מפצחות הבונקרים", שבה עדיין לא נעשה שימוש מבצעי.

 

במאי האחרון חיל האוויר האמריקני פרסם סרטון שבו נראה מפציץ חמקן B-2 מטיל את "מפצחת הבונקרים". בסרטון נראית הפעלת שתי פצצות GBU-57 נגד מטרות קרקעיות באזור שמיקומו לא נחשף. הפצצות נראות מוטלות מהמפציץ, נעלמות מתחת לקרקע - ואז יוצרות פיצוץ עצום. צפו בסרטון, בתחילת הכתבה.

  ()
רגע הטלת הפצצה מ-B-2, בניסוי

ניסוי זה אירע עשר שנים לאחר שב-2009 הורה הנשיא דאז ברק אובמה בחשאי לצבא ארצות הברית וליחידות פיתוח האמל"ח המתקדם שלו להכין אופציה צבאית לתקוף ולהשמיד את מתקני הגרעין של איראן. עד אז לא הייתה אפילו בידי ארצות הברית (ובוודאי שלא בידי ישראל) יכולת שכזו. בעקבות ההוראה הזו פיתח צבא ארצות הברית את פצצת ה-GBU-57, המוטלת ממפציצים בעלי כושר נשיאה חריג וחודרת בשלבים ובסדרת פיצוצים לכל בונקר.

 

כדי לבדוק אם הפצצה החדישה יכולה באמת לפגוע במתקנים האיראניים בנו האמריקנים בלב המדבר במערב ארצות הברית, ליד ניו מקסיקו, מתקן דמה תת-קרקעי הדומה בגודלו, בעומק שלו ובביצורים שלו למתקן הגרעיני החשוב והמוגן ביותר באיראן, זה הנמצא בפורדו, סמוך לעיר הקדושה קום. חיל האוויר האמריקני הפציץ את "פורדו" שבארצות הברית, ותיעד בשורת מכשירים וסרטי וידיאו את תוצאות ההפצצה. לפי התיעוד, המתקן נחרב לחלוטין.

 

על מנת לשכנע את ישראל שלא לתקוף את איראן, ולהראות כי ארצות הברית - לו תידרש לכך בעת חירום - תוכל לעשות זאת, נקט לאון פנטה, שר ההגנה האמריקני ב-2012, צעד חריג. מקורות אמריקנים בכירים מספרים כי הוא הזמין אליו למשרדו את ברק, מקבילו בישראל באותה תקופה, והראה לו את סרטי הווידיאו הסודיים. ברק אמר לפנטה שהוא מתרשם מאוד.

ארכיון הכור הגרעיני של איראן ()
אתר הגרעין בפורדו
 

  (צילום: AP)
רוחאני בכור בבושהר(צילום: AP)

ה-GBU-57 היא "מפצחת הבונקרים" הלא-גרעינית העוצמתית ביותר. מערכת ההנחיה שלה מאפשרות לפצצה לפגוע במטרות הנמצאות עמוק מתחת לאדמה, ויש לה יכולת "לחפור לעמוק" דרך סלעים, אדמה ובטון - ולהשמיד כל תשתית. הפנטגון פיתח את הפצצה במטרת אחת - השמדת אתר הגרעין בפורדו, הבנוי בצלע הר.

 

היום הכריז דובר הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית כי טהרן החלה בהזרמת אורניום לצנטריפוגות, והן ייכנסו לפעילות מבצעית בחודשיים הקרובים. "אם המעצמות יישארו מחויבות להסכם - גם אנחנו נתחייב. אך השעון מתקתק", אמר. הוא הבהיר כי מאתמול המשטר הסיר את כל המגבלות שהתחייב אליו בכל הנוגע לפיתוח והמחקר בתחום הגרעין - והודיע כי כעת כל היעדים שתוכננו לעתיד הרחוק יוכלו "להתבצע בקלות".

 

לדבריו, 20 צנטריפוגות במתקני הגרעין האיראניים כבר נכנסו לפעילות מבצעית, ותוך חודשיים שאר 164 הצנטריפוגות יפעלו באופן מלא. הדברים נאמרו בעקבות הצעדים החדשים של איראן במסגרת נסיגתה מהסכם הגרעין עם המעצמות, לאחר פרישתה של ארצות הברית. לדבריו, גם אם המעצמות יעמדו בהבטחותיהן - ההחלטה להגביר את הפעילות הגרעינית אינה הפיכה.

  ()
הניסוי האמריקני
  

  ()

הדובר לא ציין זאת, אבל ככל הנראה הזרמת האורניום לצנטריפוגות החלה להתבצע גם באתר העשרת האורניום ליד קום, שנחשב במשך שנים למטרה שלא ניתן לחדור אליה בכלי נשק קונבנציונליים. בינואר 2012 בכירים אמריקנים אמרו כי הם אינם חושבים שהפצצה הגדולה ביותר שלהם תצליח לחדור את הבונקר שבו הצנטריפוגות להעשרת האורניום.

 

אבל פיתוח GBU-57 שינה את הסיפור. הניסוי המוצלח הראשון בפצצה אירע במרץ 2007, בניו מקסיקו. יש המעריכים כי ביחס לקודמתה, BLU-109, עוצמת הפצצה גדולה פי 10. גודל כל פצצה 6 מטרים וקוטרה 80 ס"מ. היא נושאת 2,404 ק"ג חומר נפץ ויכולה לחדור לעומק של 60 מטרים. לפי אתר היצרנית בואינג "היא נבנתה במטרה לפגוע במנהרות ובבבונקרים מבטון מזוין". רק מפציצים מסוג B-2, שנמצאים אך רק בשורות חיל האוויר האמריקני, יכולים להטיל את הפצצות.

 

הפצצה גדולה יותר מ"אם כל הפצצות" (MOAB), שפותחה לראשונה ב-2003 ומשקלה 10 טון. ב"אם כל הפצצות" השתמשו האמריקנים פעם אחת בשימוש מבצעי - באפגניסטן. ב-GBU-57 עדיין לא נעשה שימוש מבצעי. "בתקווה שמעולם לא נשתמש בה", אמר ב-2013 ל"וול סטריט ג'ורנל" בכיר אמריקני המעורה בפיתוח. "אבל אם נצטרך, זה יעבוד".

 

"זה נותן לנו יכולת גדולה יותר בהרבה להגיע ולהרוס את כלי הנשק להשמדה המונית של האויב, שממוקמים במתקנים מוגנים מאוד ותת-קרקעיים", אמר דובר הפנטגון דאז ג'ון קירבי. הוא הכחיש אז כי הפצצות פותחו במיוחד נגד איראן, אף שאז היא הייתה המדינה היחידה שמפתחת נשק גרעיני בבונקרים תת-קרקעיים. "המערכת לא מכוונת נגד מדינה אחת, זה פיתוח של יכולת שאנחנו מאמינים שנצטרך אותה", הוסיף במסיבת העיתונאים - אבל ב"פוקס ניוז" נכתב כי כמעט איש מהמאזינים לדבריו לא האמין לו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים