שתף קטע נבחר

הדילמה של וואווי: איך תציל את מכשיר הדגל?

יצרנית הסמארטפונים הסינית תשיק השבוע את מייט 30, מהמכשירים הטובים בעולם. הבעיה: החרם האמריקאי הגורף יחייב אותה להסתפק בתחליף לאנדרואיד של גוגל. מהן האופציות שעומדות בפניה, ולמה כולן גרועות?

ביום חמישי הקרוב אמורה חברת וואווי הסינית לחשוף במינכן את סמארטפון הדגל החדש שלה, מייט 30 . בהתבסס על קודמיו (ועל הדלפות ברשת), מדובר כנראה באחד הסלולריים החזקים בעולם כיום. אבל למרבה הצער, תשומת הלב המיוחדת שתופנה הפעם להכרזה לא נובעת מתכונותיו המופלגות.

 

פוסטר של מייט 30 פרו שדלף לרשת ()
פוסטר של מייט 30 פרו שדלף לרשת

 

וואווי, שנמצאת תחת מתקפה רבתי של הממשל בארה"ב, תיכננה במקור לשלב במכשיר, כמובן, את מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל בגרסתה האחרונה, כולל האפליקציות הפופולריות של הענקית מארה"ב. אלא שהאיסור שהוטל על חברות אמריקאיות לעשות עסקים עם וואווי משבש עכשיו את הכל: גוגל לא תוכל לאפשר לוואווי לעשות שימוש בגרסת אנדרואיד כזאת.

 

כיוון שוואווי נחושה להשיק את המייט 30 על אף הכל, היא עוררה בשבועיים האחרונים גל של שמועות, הערכות והדלפות באשר למערכת ההפעלה שתיכלל בכל זאת במכשיר.

 

את הסלולריים שלה מנועה וואווי מלשווק בארה"ב כבר שנים, מתוקף החלטה שהתקבלה עוד בימי ממשל אובמה, בהמלצת סוכנויות המודיעין האמריקאיות, שרואות בחברה איום ממשי על הביטחון הלאומי. את דגם הדגל הקודם שלה, מייט 20, כינה אתר הטכנולוגיה The Verge בזמנו "הסלולרי הכי טוב שלא ניתן להשיג באמריקה". עם זאת, למרות אובדן השוק האמריקאי הענק - גזרה שהייתה מפילה לקרשים כל חברה אחרת - במחצית הראשונה של 2019 היא הגיעה למקום השני ברשימת יצרניות הסמארטפונים המובילות (אחרי סמסונג), עם 18% מהשוק, שהם כ-58.7 מיליון טלפונים. היא אפילו הציגה זינוק מפתיע של 23% בהכנסות.

 

מנכ
מנכ"ל וואווי מציג את קירין 990(צילום: EPA)

 

אבל היום כבר ברור, כי ההנחתה האחרונה של טראמפ מתחילה לפגוע בוואווי קשות. ב-19 באוגוסט שלח מייסד החברה, רן ז'נגפיי בן ה-74, מזכר לעשרות אלפי העובדים, שבו קבע כי "וואווי נמצאת במצב של חיים או מוות בשל הסנקציות", וכי החברה עוברת ל"מצב קרב".

 

קוד פתוח סגור

הברירות שעומדות בפני וואווי בנוגע לשיווק הסמארטפונים שלה, בראשם המייט 30, הן שתיים, ושתיהן קשות לביצוע גם לענקית טכנולוגיה כמוה, ורחוקות מלהיות מלהיבות.

 

הראשונה, והסבירה ביותר בנסיבות שנוצרו, היא שימוש במערכת ההפעלה "אנדרואיד" בגרסה בסיסית נקייה שלה, ללא אף אפליקציה של גוגל; השנייה היא השקה מיידית - מוקדמת מן המתוכנן - של מערכת ההפעלה העצמאית שמהנדסיה עמלים עליה במרץ בשנתיים האחרונות, הרמוני. מאז פרוץ המשבר עם ארה"ב, החברה הקצתה כ-10,000 מהנדסים, העובדים שלוש משמרות ביום, כדי לפתח אלטרנטיבות לתוכנות ולרכיבים אמריקאיים; הרמוני היא הפרויקט המרכזי שלהם.

 

האופציה הראשונה פשוטה לכאורה: כיוון שאנדרואיד היא בעיקרה תוכנה ב"קוד פתוח", כלומר קוד המקור שלה נגיש לכל וחופשי לשימוש, לשינויים ולהפצה מחודשת - הרי שהשימוש בה מותר גם בלי סיוע או רישיון מגוגל.

 

P30: ההשקה הקודמת של וואווי    (צילום: רויטרס)

P30: ההשקה הקודמת של וואווי    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אבל הדברים רחוקים מלהיות פשוטים: חשוב להבחין בין פרויקט הקוד הפתוח "אנדרואיד" לבין מערכת "גוגל אנדרואיד", שגוגל בונה במשותף עם יצרני המכשירים ברחבי העולם. "גוגל אנדרואיד" כוללת טכנולוגיות קנייניות לגמרי של גוגל, שדורשות רישיון (ולרוב גם תשלום) ושאינן זמינות כקוד פתוח. כך, למשל, אף שהשלטון הסיני חוסם כבר שנים הפעלה של שירותי גוגל ברחבי המדינה, והסמארטפונים נמכרים שם בלעדיהם, היצרניות הסיניות עובדות בצמוד עם גוגל בהתאמת מערכת ההפעלה לצורכיהן.

 

המשמעות היא, שגם מהלך של אימוץ גרסת הקוד הפתוח הבסיסית של אנדרואיד, ידרוש מוואווי לוליינות טכנולוגית ומאמץ הנדסי שאורך זמן. כדי שמערכת ההפעלה הזאת תעבוד היטב על מכשיר, בלי עזרת גוגל, יש לעבור שורת קוד אחת אחר השנייה, ולבצע התאמות של מנהלי ההתקנים (ה"דרייברים") לרכיבים ולצ'יפים הייחודיים שלו. וואווי יכולה לעמוד בזה, אבל לא בקלות.

 

בעיה אחרת היא אי-הבהירות סביב רישיון רכיבי החומרה בסמארטפון. וואווי אמנם מייצרת את רובם בעצמה, אבל חלקם (כמו המעבד Kirin למשל) נשענים על ארכיטקטורה שנרכשה מחברות אמריקאיות. אם החרם חל גם על עסקות כאלה, הבעיה מסתבכת עוד יותר: וואווי לא תוכל לשלב אותם אפילו במכשירים שהיא מוכרת בסין.

 

מה שבכל מקרה לא תוכל וואווי לעשות, הוא להציע במכשיריה את אפליקציות ברירת המחדל הפופולריות של גוגל. זו בעיה שאסור לזלזל בה: הלקוח המערבי, בניגוד לסיני, רגיל לקבל על מסך הסלולרי שלו את היוטיוב ודפדפן ה"כרום" והמייל ויישום החיפוש המוכרים לו. הוא יחשוב פעמיים - וזו הערכה אופטימית - לפני רכישת סמארטפון שחסר אותן.

 

וואווי (צילום: רויטרס)
וואווי(צילום: רויטרס)

 

כולם נכשלו

גם לפתרון הבעיה הזאת עומדות לרשות וואווי שתי אופציות, והיא יכולה להשתמש בשתיהן: ראשית, אימוץ של אפליקציות סיניות תחליפיות, ויש כאלה, חלקן אפילו מוכרות במערב. וואווי בנתה כבר אלטרנטיבה משלה לחנות המקוונת "גוגל Play". שנית - הדרכה של הלקוחות כיצד להוריד למכשיר בעצמם את אפליקציות החינם של גוגל, ולהריצן באופן עצמאי. נכון, גוגל יכולה לחסום בקלות גם הורדות כאלה אם תחויב בכך על ידי הרשויות בארה"ב. לה אין אינטרס לעשות זאת, אבל לך תדע כמה רחוק ילך כאן הממשל.

 

האופציה השנייה שעומדת בפני וואווי היא השקה מיידית, מוקדמת מן המתוכנן, של הרמוני העצמאית, שמהנדסיה עמלים עליה בשנתיים האחרונות. הבעיה היא, שכתיבה, ואחר כך שיווק של מערכת הפעלה חדשה, במיוחד כזאת שאמורה להתאים למגוון גדול של מכשירים, היא אתגר מורכב ביותר, לא רק טכנולוגי. רבות וטובות היו בסיפור הזה - מיקרוסופט עם ווינדוס-פון, נוקיה עם סימביאן, RIM עם בלקברי, פאלם עם WebOS, מוזילה עם FireFox OS. אף אחת מהן לא שרדה את השוק האכזר. אפילו סמסונג, שפיתחה מערכת הפעלה עצמאית בשם טייזן, ניסתה לשלב אותה בסמארטפונים וירדה מהעניין, ועושה בה שימוש כיום רק בטלוויזיות ובשעונים החכמים שלה.

 

וואווי מייט 20 (צילום: יח
הדור הקודם. וואווי מייט 20(צילום: יח"צ)

 

סגן נשיא וואווי, ווינסנט יאנג, הודה לא מכבר בפני עיתונאים כי לחברה אין עדיין אף סמארטפון מוכן לשימוש המבוסס על הרמוני. עם זאת, בסין כבר משולבת גרסה של הרמוני במסך טלוויזיה חכם מבית תת-המותג Honor, ובדרך שעון חכם המבוסס עליה. לפי מנכ"ל החטיבה הצרכנית בוואווי, ריצ'רד יו, בכנס מפתחים בדונגוואן, המטרה היא שהרמוני תפעיל עד 2020 כמעט כל מכשיר - ממכוניות עד מחשבים אישיים. כך, מפתחים יוכלו לכתוב לה "אפליקציות כולבו", כאלה שיוכלו לעבוד בכל התקן.

 

לחשוב מחדש

לפי דיווחי וואווי עצמה, החברה הוציאה בשנה שעברה לפחות 70 מיליון דולר כדי לגייס מהנדסים לעבוד על מערכת ההפעלה שלה, והיא עשויה להגדיל את הסכום השנה. כדי לפתות את מפתחי האפליקציות בעולם, שהם המפתח להצלחתה של כל מערכת ההפעלה, החברה תגבה לעצמה רק 10% מרווחיהן. מול מיליוני האפליקציות העומדות כיום לרשות משתמשי אנדואיד ו-iOS, לא ברור אם זה יספיק. בכל מקרה, לפי יו, "הרמוני OS שלנו חזקה יותר ומאובטחת יותר מאנדרואיד, ויש לה יכולות רבות יותר מול פני העתיד".

 

בינתיים, ובמקביל לחגיגת ההשקה של המייט 30, וואווי ממשיכה לעכב את השקת הסמארטפון המתקפל הראשון שלה, מייט X, בגלל מה שהיא מכנה "בעיות נפח ייצור". גם הדחייה הזאת היא מכה משמעותית ליוקרתה של הענקית הסינית, במיוחד מול היומרה שלה להתחרות ראש בראש במובילת השוק סמסונג, שפיתחה את המכשיר המתקפל גלקסי פולד.

 

נראה שלא במקרה נבחרה כסיסמה לאירוע ההשקה השבוע הקריאה "לחשוב מחדש על האפשרויות". לוואווי יש כיום הרבה על מה לחשוב מחדש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים