הנחות והטבות: כך משכנעים אתכם להצביע
מהוזלות בבתי העסק ובטיסות למצלמי סלפי בקלפי, דרך רכבות ואוטובוסים בחינם ועד שבתון מעבודה: הניסיונות להעלאת אחוז ההצבעה
תחבורה ציבורית בחינם, שבתון מעבודה, הנחות בבתי עסק - ואפילו טיסות מוזלות: מחרתיים ישראל תלך לבחירות בפעם השנייה ב-2019, ועל רקע ההערכות כי שיעור ההצבעה יירד, גופים רבים פועלים בתקווה לשנות את המגמה.
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
קנס, הסברים או מעצר : כך גורמות המדינות לאזרחים לצאת להצביע
ועדת הבחירות המרכזית עצמה מממנת ומקדמת בכלי התקשורת וברשתות החברתיות קמפיין פרסום שאומר לבוחרים כי "אין לכם זכות לוותר על הזכות", ובמקביל יש גם מי שלקח יוזמה ומחפש באופן עצמאי ובלתי מפלגתי להעלות את אחוז החסימה.
מיזם "מצביעים 70%", שעלה לרשת רק בתחילת החודש, שם לעצמו למטרה להעלות את אחוז ההצבעה באמצעות שיתוף פעולה שמתחיל לצבור תאוצה עם בתי עסק שונים. הרעיון פשוט: צאו להצביע, צלמו את עצמכם באתר הקלפי ותשלמו רק 70% מערך העסקה בבתי העסק הנבחרים.
באתר המיזם נכתב: "בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית באחוזי ההצבעה בבחירות לכנסת. מהותה של דמוקרטיה היא בהשתתפות אקטיבית בבחירת נציגי הציבור. אחוזי הצבעה נמוכים מובילים לפגיעה ביכולת נבחרי הציבור למשול ולהוביל מהלכים משמעותיים למען הבוחרים והעם בישראל".
לפי ההערכות, השבוע יחול זינוק במספר הישראלים שיטוסו לחו"ל, ביחס לבחירות הקודמות. ביקורות רבות נשמעו נגד סוכני הנסיעות ומנהלי האתרים שהציעו חופשות מוזלות ביום הבחירות, ובשבוע האחרון אלו שינו כיוון.
במקום המבצעים הקודמים במקומם נכנסו מבצעים חדשים, שמדברים על טיסות מוזלות רק משעות מאוחרות יותר ביום שלישי (על מנת לתת לאנשים זמן להצביע) או רק עבור מי שיוכיח שהצביע בקלפי. אפליקציית טיסות של הרגע האחרון אף הציעה הנחה של 100 דולר למי שיצלם סלפי בקלפי ויתייג את האפליקציה.
יום הבחירות לכנסת הוא יום שבתון, גם כן על מנת להעלות ככל שאפשר את אחוזי ההצבעה. בבחירות הקודמות ההערכה הייתה שעלות יום השבתון למשק בבחירות נאמדת ב-2.5 מיליארד שקל. החישוב כולל את אובדן התפוקה במשק ואת עלות השכר הנוסף לשכירים, מאחר שמדובר ביום חופש בתשלום.
יום השבתון חל על כל אזרחי ישראל. לא ניתן לחייב עובד לעבודה ביום זה, אלא אם מדובר בעובד המועסק אצל מעסיק שנמנה על השירותים שאמורים לפעול כסדרם. עם זאת, החוק אינו אוסר על העסקה ביום הבחירות, ומשכך ניתן להציע לעובד לעבוד ביום זה. אלו זכויות העובדים ביום הבחירות.
בשבוע שעבר הודיעה ועדת הבחירות כי בבחירות הקרובות, כמו באפריל, הנסיעה בתחבורה הציבורית הבינעירונית תהיה בחינם לכלל הציבור, בשונה ממה שהיה עד הבחירות הקודמות. גם זאת, כמובן, כדי להקל על מימוש זכות הבחירה. לפני כן רק מי שהיה רחוק ביותר מ-20 ק"מ ממקום הקלפי שלו לא נדרש לשלם עבורה.
הנסיעה ללא תשלום תתאפשר ברכבת וב-630 קווי אוטובוס בינעירוניים, החל מהשעה 20:00 ביום שני, ערב הבחירות, ועד לתום פעילות התחבורה הציבורית ביום הבחירות. לרשימת קווי האוטובוס הפתוחים לנסיעה בחינם, ניתן לפנות למוקד המידע של משרד התחבורה במספר 8787*.
הנוסע באוטובוס של התחבורה הציבורית הבינעירונית יעלה לאוטובוס ללא צורך בכרטיס. הנוסע ברכבת, ימשוך "כרטיס נסיעה יום הבחירות" במכונת הכרטוס האוטומטית או בקופות הנמצאות בתחנות הרכבת. הזכאות להסעה לאילת וחזרה מאילת תתאפשר לאחר בדיקת זכאות ובכפוף לרישום מוקדם מול מרכזי מידע "אגד" במספר 2800*.
מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית, עו"ד אורלי עדס, ציינה כי בבחירות אלה גדל מספר הקווים הבינעירוניים הפתוחים לנסיעה בחינם והיא מצפה כי היוזמה שנקטה הוועדה להקל על אזרחי ישראל להגיע לקלפי בנוחות ובבטיחות, תעודד גם את אלה אשר יהיו מרוחקים ביום הבחירות מהקלפי בה הם רשומים, לממש את זכותם וחובתם להצביע בבחירות לכנסת ה-22.
כל הניסיונות הללו להעלאת אחוז ההצבעה, נעשים על רקע ההערכה כי זה יירד בבחירות הקרובות. לאחר שלוש מערכות בחירות רצופות שבהן עלה שיעור ההצבעה, מערכת הבחירות לכנסת ה-21 הסתיימה דווקא בירידה קלה. 4,340,253 אזרחים מימשו את זכותם – 68.5% מבעלי זכות ההצבעה. ההערכות הן שמגמת הירידה תימשך גם בבחירות הנוכחיות, ושיעור ההצבעה הכללי צפוי לרדת בכאחוז אחד, מ-68.5% ל-67.5%, כמעט חמישה אחוזים פחות מבחירות 2015.
אחוז ההצבעה צפוי לרדת לא רק בגלל אלו שיחליטו ליהנות מיום השבתון ולא להגיע לקלפי, אלא גם בגלל האזרחים שבכלל לא טורחים להיות בארץ ביום הבחירות. מנתונים של רשות האוכלוסין וההגירה עולה כי נכון לתחילת השבוע – 1,242,746 ישראלים אינם נמצאים בארץ, וההערכה היא שהמספר יהיה דומה גם ביום הבחירות. זאת לעומת 1,156,877 ישראלים שלא היו בבחירות הקודמות. המספר כולל גם קטינים שאינם בעלי זכות הצבעה וישראלים שנמצאים באופן קבוע בחו"ל.
מדובר בהפרש של 85,869 איש, שבהשוואה לבחירות הקודמות, שני שליש מהם הם בעלי זכות הצבעה, כלומר כ-57 אלף. מכיוון שבבחירות הקודמות מנדט היה שווה 32,860 קולות, ההפרש בין מספר בעלי זכות ההצבעה ששוהים בחו"ל בבחירות הנוכחיות לעומת הקודמות צפוי לעמוד על כ-1.7 מנדט.