כולם עליכם: כך תתמודדו עם ארוחת חג רבת משתתפים
ראש השנה אוטוטו כאן, הסופרים עמוסים בכל טוב וגם בהמון אנשים, ואתם אובדי עצות כי התברר לכם שאתם מארחים ארוחת רבת משתתפים. מה עושים? תנו לנו לעזור לכם לעבור את החג בשלום, מבלי להתעלף על הכורסה בסוף היום, ויש גם מתכונים
בשיתוף סמסונג
ראש השנה בפתח והחלטתם לארח, אבל ממש בקטנה, רק צד אחד ומצומצם, קצת מבוגרים, כמה ילדים. אבל איכשהו (כי בינינו, זה דרכו של חג) עוד שיחה ועוד הודעה וההזמנה התגלגלה. מאירוח עם שולחן אחד, מצאתם את עצמכם מול רשימה של 25 מוזמנים, מאחדים סוגים שונים של כסאות. מארוחת חג אינטימית, לארוחה רבת משתתפים.
אז מה עושים? קודם כל נושמים עמוק, מבינים שזה לא נורא ושבסוף עוד תקטפו מחמאות, אולי אפילו תמצאו את עצמכם כבר מזמינים לחג הבא. כדי להקל על הדרך, ריכזנו עבורכם טיפים מוצלחים לאירוח מוצלח במיוחד:
1. מי האורחים - תחשבו ותספרו
כמה אנשים מגיעים וכמה אכלנים? האם יש ילדים? טבעונים בשולחן? רגישים לגלוטן? נכון שאולי מראש זה ידרוש מכם מעט מאמץ. אבל מבחן התוצאה יהיה שווה, ייתכן ותחליטו לוותר על מנות, ייתן ותחליטו להוסיף מנות אחרות, פשוטות יותר, מתאימות, למשל, לחיך של הקטנטנים. במבחן התוצאה, לא תמצאו את עצמכם עם המון שאריות וגם עם אורחים שנהנים מאוד.
2. מכינים רשימה מראש
שבו מול האינטרנט, האתרים, הבלוגים וספרי המתכונים והחליטו מה אתם מכינים לכבוד החג, תשתדלו לחפש מתכונים קלילים, כאלו שאפשר להכין בסיר אחד ושדורשים מעט מאמץ. הכינו רשימה מסודרת איפה כל מתכון נמצא ומה הוא מכיל. אין דבר יותר מתסכל מלהתחיל לבשל ולא לזכור באיזה אתר מצאנו את "הפסטה הכי טעימה לחג שילדים אוהבים". אל תסמכו על הזיכרון או על היסטוריית החיפוש שלכם.
3. מתכוננים לסופר
אחרי שהחלטתם מה לבשל, מתכוננים לקניות. הכינו רשימה מסודרת, מה מכיל כל מתכון, רוצים לשדרג את התכנון? כתבו את רשימת המצרכים ותקטלגו אותה לפי נושאים, בטבלה: פירות, ירקות, בשרים, מוצרי חלב כדי שיהיה לכם קל להתמצא בסופר ולא לבזבז זמן יקר והרי ידוע, שהסופר בתקופת החגים, עמוס במיוחד. כך גם הסבירות שתשכחו משהו היא נמוכה.
חשבו על המלצות לאופציה ב', למקרה ומשהו יהיה חסר ולא תתרוצצו ברחבי העיר מחפשים שערות קדאיף. רצוי כמובן לא לחכות עם הקניות לרגע האחרון, בסוף לא יישאר בשר טרי או דגים.
4. מציעים לכם עזרה? בשמחה
יש לנו אינסטינקט ראשוני לסרב ולרוב, יהיה מישהו שיציע להביא משהו. כשאתם אחראיים על מרבית התפריט, למה לא להקל על עצמכם עם מנת פתיחה, קינוח מפנק או פחמימה עשירה בקלוריות? תחשבו מה חסר לכם על שולחן החג ומה המומחיות של הצד השני.
5. מתכוננים לקראת יום בישולים
לפני שמתחילים לבשל, מארגנים את המטבח. בלי כלים בכיור או במדיח, בלי סירים על השיש, תפנו את המשטחים. אנחנו רוצים שיהיה לכם נוח, שתהיו כל כולכם בבישולים ולא בסידורים, תדאגו שיהיו לכם כלים נקיים כדי שלא תצטרכו לשטוף כלים, במקום לטגן בצל.
6. מקפיאים
נכון שאת רוב הדברים אנחנו רוצים להכין במקום, כדי שהאוכל יהיה טרי, אבל טריות דורשת זמן והמון. יש לא מעט מאכלים שאפשר להכין קודם ועדיין לשמור על איכות המזון ועל טעם התבשיל. הטיפ הכי טוב הוא קודם כל לסדר את המקפיא, לראות אם יש במקרה מוצרים פגי תוקף, אם אפשר להעביר את חלקם לכלים קטנים יותר. אומנם פסח עוד חצי שנה, אבל ארוחת חג ראש השנה, בהחלט ראויה לארגון.
כמו כן, כדאי כבר עכשיו לדעת איפה עדיף לאחסן כל דבר במקרר, יש מגירות ומיקומים שונים שמיועדים למזונות שונים תחת טמפ' שונות. אם עד כה זה נראה לכם כמו גאדג'ט נחמד שלא התעמקתם ביתרונותיו, זה הזמן ללמוד כיצד למטב את השימוש במקרר שלכם.
ההקפאה הטובה ביותר היא בכלי זכוכית. מה מקפיאים? אפשר להקפיא קטניות מבושלות שידוע שלוקח זמן להשרות ולבשל. קינוחים: מקפא תותים, מוסים, עוגת גלידה. אם החלטתם להכין קציצות, אפשר להכין את יום או יומיים קודם: לקצוץ בצל, לתבל ולגלגל לכדורים ולהקפיא. רגע לפני ההגשה, לבשל או לטגן , תלוי במה בחרתם. זה יחסוך לכם המון זמן. אל תשכחו להפשיר במקרר לפני הבישול.
7. עם מה מתחילים? הכלל הוא: מה שדורש המון - נמצא ראשון
תכננו היטב את יום או יומיים הבישולים, בהתאם לאופי המאכל וזמן ההכנה. תקראו היטב את המתכונים, כדי שבזמן אמת לא תתבלבלו בין כוסות לגרמים. מה מכינים קודם ומה שומרים לסוף. שימו לב אם יש תבשילים שדורשים בישול ארוך, או כמה שלבים (כמו עוגת גלידה, מוסקה). תחשבו מה אפשר להכין קודם ושיישמר היטב במקרר: רוטב לסלט, מרק עוף שמשתבח עם הזמן ולכן אותו אפשר להכין יום או יומיים לפני הארוחה.
8. תרתמו את כל בני הבית ובעיקר את הילדים
זו ההזדמנות של הילדים שלכם להפוך לסו-שף קטנים. הם יכולים לערבב, לפנות מדיח, לכדרר כדורי שוקולד או קציצות, הגדולים יכולים לקצוץ בצל, ירקות לסלט. זו ההזדמנות והמשמעות האמיתית של ארוחה משפחתית ביחד.
לבסוף, אל תשכחו למצוא זמן למנוחה קלה, אחרי הבישולים ורגע לפני שהאורחים באים וליהנות.
והנה כמה מתכונים להמון אורחים - אפשר לשנות את הכמויות לפי מספר הסועדים:
שוקי עוף ברוטב אננס פיקנטי
המרכיבים (לכ-12 מנות):
1/2 כף מלח שום
כף עירית קצוצה
1/2 1 כפיות פפריקה מתוקה
כפית פלפל
כפית מלח
24 שוקיים עוף
1/2 כוס שמן קנולה
1 קופסת שימורים אננס חתוך לקוביות שאותן מועכים לרסק
1/2 כוס מים
1/4 כוס סוכר חום
1/4 כוס רוטב ווסטרשייר
1/4 כוס חרדל
4 כפיות קורנפלור
2-3 כפות מים קרים
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות
- מערבים יחד מלח שום, עירית, פפריקה, פלפל ומלח. מושחים את שוקי העוף בתערובת.
- מחממים שמן במחבת עמוקה ומטגנים את שוקי העוף עד להשחמה.
- מערבבים יחד אננס, מים, סוכר חום, רוטב ווסטרשייר וחרדל.
- מעבירים את שוקי העוף לתבנית מרופדת בנייר אפייה, שופכים מעל את תערובת הנוזלים, מכסים בנייר אפייה ונייר כסף ואופים עד לקבלת עוף רך, בין שעה וחצי לשעתיים. מסירים את הכיסוי ואופים עוד 20-30 דקות עד לקבלת עור פריך.
- מעבירים את שוקי העוף לצלחת או קערה נפרדות ושומרים על חום.
- את המיצים שנשארו בתבנית מעבירים לסיר קטן, ומביאים לרתיחה, מומלץ לנקות משומן.
- בקערה מערבבים קורנפלור ומים קרים עד להסמכה. מוסיפים לנוזלים הרתוחים, מביאים שוב לרתיחה ומבשלים עד להסמכה, למשך 1-2 דקות. מגישים יחד עם שוקי העוף.
חזה הודו ברוטב אפרסקים
הכנה לילה לפני
המרכיבים (ל-4-5 מנות):
1/4 כוס רסק אפרסקים (אפשר לערבב עם רסק תפוחים)
3 כפות חוץ בלסמי
קורט פלפל
קורט מלח
1 ק"ג חזה הודו
אופן ההכנה:
- מערבבים יחד רסק, חומץ, מלח ופלפל.
- מושחים את חזה ההודו בתערובת, מכניסים לשקית אפייה ומשאירים במקרר למשך לילה.
- להכנה, מחממים תנור ל-160 מעלות.
- מחוררים את השקית האפייה ב-3-4 חורים בחלקה העליון ואופים במשך כשעה וחצי (על מנת לוודא שהבשר מוכן, ניתן למדוד את הטמפ' הפנימית או לוודא בעזרת קיסם ארוך שהמיצים הניגרים ממרכזו שקופים).
- ניתן לאפות בתבנית 30 דקות נוספות ללא השקית, על מנת לשזף את הבשר – יש ללחלח אותו עם הרוטב בכל עשר דקות על מנת שלא יתייבש.
עוף צלוי ברוטב בלסמי
המרכיבים (לכ-8 מנות):
2 כפות רוזמרין טרי קצוץ
5 שיני שום כתושות
כפית מלח
כפית פלפל
2 בצלים סגולים בינונים, קצוצים
עוף שלם במשקל של כ-1/2 2 ק"ג
1/2 כוס נוזל ממרק עוף או יין אדום יבש
1/2 כוס חומץ בלסמי
1/4 כוס דבש
כף דבש
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מערבבים יחד רוזמרין, שום, מלח ופלפל.
- מפזרים את הבצלים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.
- מנגבים את העוף כדי שיהיה יבש, ובעזרת האצבעות יוצרים רווח בין העור לבשר. מעסים את הבשר (מתחת לעור) בתערובת התבלינים . מצמידים את העור לבשר בעזרת קיסמי שיניים, וקושרים את השוקיים יחד כך שהעוף יגיר מיצים שיישמרו כמה שיותר מתחת לעור. מניחים את העוף על לבצלים בתבנית.
- מערבבים חומץ בלסמי עם יין אדום/ נוזל מרק עוף ודבש, ושופכים מעל לעוף והבצלים. אופים במשך כשעתיים עד שעתיים וחצי. אם העוף משחים, ניתן לכסות בנייר אפייה. כחצי שעה לפני שמוציאים מהתנור, מושחים את העוף בדבש.
- מוציאים את העוף מהתנור, מכסים בנייר אפייה ומשאירים לנוח למשך כ-15 דקות.
- מסירים את העור, פורסים את הבשר ומגישים עם הבצלים.
ועוד מתכון מתוק, למי שרוצה משהו שונה מעוגת דבש, מתכון של רביבה אפל:
עוגיות פקאן ודבש
המרכיבים:
200 גרם חמאה רכה
1/4 כוס דבש
250 גרם קמח
1/2 כפית מלח
550 גרם פקאן קצוץ דק
אבקת סוכר לטבילה
אופן ההכנה:
- מקציפים את החמאה עם הדבש עד שמתקבלת תערובת לבנה ותפוחה. ממשיכים להקציף ומוסיפים קמח ומלח עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את הפקאן הקצוץ, מערבבים ומעבירים את התערובת לשק זילוף עם צנתר רחב.
- מזלפים פסים ומעבירים למקרר לשעתיים לפחות.
חותכים טבעות אלכסוניות בעובי של כ-3 ס"מ. משטחים מעט בעזרת האצבעות ומסדרים על תבנית אפייה. - אופים בתנור שחומם מראש לחום של 150 מעלות עד שהעוגיות מזהיבות ותחתיתן אפויה.בעודן חמות, אך לא ישר מהתנור, מעבירים את העוגיות לקערה עם אבקת סוכר ומערבבים. מניחים לעוגיות להתקרר בטמפרטורת החדר ומעבירים לצנצנות אטומות.
בשיתוף סמסונג