שתף קטע נבחר
 

מה אוכלים ברובע היהודי של רומא?

לא ליהודים בלבד: מהארטישוק המטוגן שיהודי רומא לא מוכנים לוותר עליו, דרך רולדת הבשר הכשרה ועד שלל מאפים במילויים מתוקים ומלוחים - רומא היא לא רק מעוז הפיצות והפסטות עם הנקניקים והגבינה, אלא גם עיר ידידותית לשומרי הכשרות והמצוות. לין לוי יצאה לסיור כשר בבירה של איטליה, וחזרה כדי לספר

 

יצאנו לסיור קולינרי ברובע היהודי של רומא

יצאנו לסיור קולינרי ברובע היהודי של רומא

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

רומא היא ביתם של עשרות מליוני תיירים בשנה, אבל היא גם יעד נוח במיוחד עבור שומרי הכשרות והמצוות: העיר התיירותית, שטומנת בחובה אתרים היסטוריים רבים, משמרת את התרבות הייחודית של היהודים הרומאיים, ומציעה מסעדות כשרות ולא מעט בתי כנסת עתיקים הפועלים עד היום.     

 

עוד כתבות שיכולות לעניין אתכם בערוץ האוכל:

 

יהדות רומא היא אחת הקהילות הוותיקות בעולם, שניצניה הופיעו כבר לפני כ-‭2,200‬ שנה; חלוצי הקהילה היו שליחי החשמונאים, שהגיעו לרומא כבר בשנת 161 לפנה"ס. בשנת 1555, הורה האפיפיור פאולוס הרביעי כי על היהודים להתגורר באזור הסגר בלבד, שנודע מאז כגטו רומא. ב-‭,1938‬ עם חקיקת חוקי הגזע באיטליה, חלה הרעה במצבם של יהודי רומא, נלקחו מהם זכויות אזרחיות רבות ובהמשך אף נרצחו כ-‭2,000‬ מיהודי הקהילה.

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
הסופגניות הרומאיות: ה"בומבות" של מאפיית I Dolci Di Nonna Vincenza(צילום: לין לוי)
 

כיום, קהילת רומא מונה כ-15 אלף יהודים ועשרה בתי כנסת, הגדול שבהם הוא "בית הכנסת הגדול של רומא". את בתי הכנסת הללו, כמו גם אתרים היסטוריים נוספים הקשורים לקהילה לצד היצע קולינרי כשר, תוכלו למצוא במובלעת הכשרה של העיר - הנמצאת במרחק הליכה של דקות ספורות מהפנתאון - ברובע היהודי, או בשמו הנוסף: "גטו רומא", ששימש בעבר כאזור ההסגר בו התגוררו יהודי העיר.

 

למרות הכינוי הקשה לעיכול, מדובר באזור יפהפה הנמצא במרכז העיר ובנוי כמדרחוב אחד גדול, החולש על מספר רחובות ציוריים בהם פועלות כמה מסעדות כשרות, מאפייה - בה נמצא אחד מהתנורים העתיקים ביותר ברומא, וקונדיטוריה משפחתית בת 300 שנה. מאחורי כל מסעדה, מאפייה וקונדיטוריה כאלו, מסתתרים מסורת יהודית עתיקת יומין ומאכלים שכמותם לא תמצאו בשום מקום אחר ברומא. 

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
הכי טעים שיש: הקנולי של I Dolci Di Nonna Vincenza (צילום: לין לוי)

אז אם הגעתם לעיר עם פנטזיה על פרושוטו או על פורקטה, הניחו אותה בצד לכמה שעות, וקפצו לביקור באזור שבו מאחורי כל מאכל ישנו סיפור היסטורי מרתק.

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
מאפיות בנות 300 שנה ברובע היהודי (צילום: לין לוי)
 


ברומא - אכול כמו יהודי רומא

כישראלים, עניין הכשרות נתפס אצלנו כמורכב למדי: עבור שומרי הכשרות, אין אופציה אחרת מלבד מסעדות כשרות, גם כשהם נמצאים במדינה אחרת. אלו שאינם שומרי כשרות, נוטים לעיתים להתרחק ממקומות כשרים, ודאי כשהם נמצאים בארץ אחרת. במקרה של האוכל הרומאי הכשר, מדובר בלא פחות מהפסד קולינרי. את זה, אגב, מבינים לא רק שומרי הכשרות המקומיים, אלא גם תיירים מכל העולם, הפוקדים את אזור הגטו במיוחד כדי לטעום את המאכלים הייחודיים של יהודי רומא.   

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
הרבנות אוסרת על אכילתם: ארטישוקים ברובע היהודי של רומא(צילום: לין לוי)
 

מנת הדגל של המטבח היהודי-רומאי, הנחשבת גם למזוהה ביותר עם הקהילה היהודית בעיר, היא מנת הארטישוק המטוגן, או כפי שהיא נקראת באיטלקית: "קרצ'ופו אלא ג'ודיאה". רבנות ישראל אמנם קבעה לפני כמה שנים, כי הארטישוק נחשב לירק מסובך במיוחד להכשר ולכן המסעדות הכשרות בארץ נמנעות מלהגיש אותו, אבל עבור יהודי רומא קביעה זו נותרה בגדר המלצה בלבד; יהודי רומא מסרבים לקבל את הגזרה, וממשיכים להגיש את המנה במסעדות הכשרות שברחבי העיר, כחלק ממנהג עתיק יומין.

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
מעדן רומאי: ארטישוק מטוגן(צילום: לין לוי)

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
הפיש אנד צ'יפס הרומאי: דג בקלה מטוגן(צילום: לין לוי)

כך למשל, במסעדת Renato al Ghetto שפועלת באזור הגטו, השף האיטלקי - דניאל כהן, מגיש את אחת ממנות הארטישוק היותר טובות שיצא לנו לטעום (5 אירו). כהן, בן ה-21 בלבד, מציע בתפריט המסעדה גם מנה ראשונה של דג בקלה מטוגן עם פרח קישוא בציפוי של בלילת "פסטלה" (המזכיר את הציפוי של ה"פיש אנד צ'יפס" האנגלי), ומנה נוספת המאפיינת את המטבח היהודי רומאי - "קונצ'ה די זוקיני", מנה יהודית רומאית מסורתית של קישוא מושרה בתחמיץ.

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
ההוכחה שנקניקים כשרים יכולים להיות טעימים(צילום: לין לוי)
 

טעמנו שם גם את הגרסה הכשרה לפורקטה, שבווריאציה הקלאסית שלה עשויה מבשר לבן וכאן מכינים אותה מנקניק עגל מיובש במעטפת אנטרקוט שנכנס לתנור למשך כמה שעות טובות, ומוגש פרוס עם ציר בקר ויין לבן מצומצם לצד קוביות תפוחי אדמה אפויים (19.50 אירו). אל תוותרו גם על צלחת הנקניקים האיטלקיים שכוללת ברזאולה, קארנה סקה וסלמי - שיוכיחו לכם שהמעדנים הכשרים יכולים להיות לא פחות טעימים מאלו שאינם כשרים (10.50 אירו למנה).

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
פורקטה עגל במסעדת Renato al Ghetto(צילום: לין לוי)
  


פיצה יהודית מתוקה ועוגיות בר מצווה: מאפיות ברובע היהודי

בגטו רומא פועלות שתי מאפיות מפורסמות וותיקות הממוקמות זו מול זו; הראשונה נקראת Antico Forno Urbani, ובה המקומיים קונים את ה"פאנה ד'אוסה" שלהם - לחם לבן המזכיר עצם גדולה בצורתו, ממנה התפתחה גם הפוקצ'ה המודרנית כפי שאנחנו מכירים אותה כיום.

 

מדובר במאפייה כשרה, השייכת לשני אחים איטלקיים טיפוסיים שנוהגים להתווכח זה עם זה לא מעט, שבה פועל אחד התנורים העתיקים ביותר ברומא. מלבד ה"פאנה ד'אוסה", שווה להגיע לשם גם כדי לטעום מהסקרוקיארלה (Scrocchiarella) שלהם, הנחשבת לאחת מהטובות בעיר, והיחידה שגם כשרה.

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
סקרוקיארלה רוסו ב-Antico Forno Urbani, הרובע היהודי(צילום: לין לוי)

ולמי מכם שאינו בקיא במטבח הרומאי, נספר כי סקרוקיארלה (מלשון סקורקו, כלומר - קראנצ'י) היא פיצה רומאית דקיקה, העשויה מבצק התופח במשך 24 שעות ומכיל כמות מזערית של שמרים (10 גרמים על כל 20 קילו קמח), שמזכירה במראיה ובטעמה קרקר קריספי. אבל אל תתנו למראה הקרקרי שלה להטעות אתכם, שכן הסקרוקיארלה היא אחד המאכלים המפתיעים בטעמם, וכראייה לכך - כשאחד מהאחים מוציא מהתנור את המאפה האובאלי והמבעבע המתפרש לאורך של מטר, הסלייסים הנחתכים ממנו נחטפים במהירות ונאכלים תוך דקות ספורות.

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
כמו פעם: מאפיית Antico Forno Urbani ברובע היהודי(צילום: לין לוי)
  

את הסקרוקיארלה אפשר לקבל בשתי גרסאות; גרסה קיצית אדומה עם רוטב עגבניות, וגרסה לבנה ויבשה במיוחד. אם הלכתם על הגרסה האדומה, מומלץ לקפלה לשניים ולנשנש ממנה תוך כדי טיול רגלי בשכונה.

 

הגרסה הלבנה, לעומת זאת, תאפשר לכם להבין לעומק את טעמי הבצק הייחודי ממנו עשוי המאפה המשובח, ואת ההשפעה של התנור העתיק על הטעמים הלא שגרתיים שימלאו את חלל הפה שלכם כבר עם הביס הראשון (9-8 אירו לקילו). ואם כבר הגעתם עד לכאן, אל תצאו מהמאפייה הזו מבלי לטעום את ה"פגוטיני" - פיצה ביאנקה ממולאת בברוקולי או בפלפלים ובצלים קלויים.

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
פגוטיני ממאפיית Antico Forno Urbani(צילום: לין לוי)

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
פנה דוסה ב-Antico Forno Urbani(צילום: לין לוי)
 

המאפייה המפורסמת השנייה הפועלת ברובע היהודי, ונחשבת לנקודת עצירה שהיא בגדר חובה - היא מאפיית L’Antico Forno Boccione, הפועלת בתוך חלל קטן נטול כל שילוט או אזכור מסוג כלשהו. גם חלון הראווה של המאפייה הוותיקה הזו אינו מותיר רושם מיוחד או מעורר חשק  להיכנס למקום, אך אם תתעלמו מכל זה ותחליטו להיכנס פנימה בכל זאת - יתגלו בפניכן שלוש מאמות איטלקיות העסוקות בחיתוך של מאפים בלתי מזוהים, המונחים בתוך תבניות מפוחמות. 

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
אל תסתכלו על הקנקן, ותגלו עולם מופלא: מאפיית L’Antico Forno Boccione (צילום: לין לוי)
 

בדומה למאפייה הקודמת, גם Boccione היא מאפייה כשרה הפועלת באותו המקום כבר 300 שנה. היא מנוהלת על ידי שלוש בנות משפחה אחת, שאת העוגיות המיוחדות שהן מכינות מגישים בטקס המשמרה הייחודי ליהודי רומא, ואף מקדשים באמצעותן לפני אירועים כמו ברית או בר מצווה.

 

ועכשיו, בואו נחזור רגע לעסוק בתבניות המפוחמות - שסיכוי סביר שרובכם הייתם נפטרים מהן בהזדמנות הראשונה - שלמרבה ההפתעה, כל מה שנאפה בהן זוכה בתום האפייה לשכבה טעימה של קראסט כהה בטעם מושלם שכמוהו טרם טעמנו. 

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
פאי ריקוטה מושלם במאפיית L’Antico Forno Boccione(צילום: לין לוי)
 

המלצה שלנו: אל תצאו מכאן מבלי לטעום פרוסה אחת (לפחות) מהפאי הרומאי - Crostata di ricotta, המוגש כאן בגרסה מעולה שכוללת דובדבני בר (Crostata Ricotta e Visciole). מאפה נוסף שלא כדאי לוותר עליו הוא ה-Pizza ebraica (פיצה יהודית מתוקה), המזכירה יותר עוגייה מאשר פיצה, ומכילה אגוזים, צימוקים, פירות מסוכרים, שקדים וארומה של יין (כ-5 אירו לפרוסה גדולה).

 

במקום בייקון - סלמון וגבינת שמנת: הפיצרייה הכשרה של הרובע היהודי

לא באמת הנחתם שישנו אזור ברומא ללא פיצה אחת לפחות, נכון? ברובע היהודי, בדומה כאמור למרבית האזורים בעיר, פועלת פיצרייה המגישה פיצות מהסוג שאפשר למצוא במרבית הפיצריות ברומא - בתבניות גדולות הנמכרות לפי משקל. ההבדל היחיד בין הפיצרייה הזו, שנקראת Alice Pizza, לבין שאר המקומות - הוא שהיא כשרה.

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
הפיצות של Alice Pizza(צילום: לין לוי)
 

לצד פיצות איטלקיות קלאסיות עם תוספות כמו תפוח אדמה, ארטישוק, זוקיני ומוצרלה די בופאלו וריקוטה עם תרד, מכינים כאן את אחת מהפיצות היותר מפתיעות שטעמנו, הכוללת טופינג מאוד לא שגרתי של תפוז, זיתים שחורים, גבינת שמנת, סלמון וחסה. השילוב הזה אולי נתפס כביזארי, אבל אנחנו נשבעים שמדובר בשילוב טעים באופן שקשה לתאר במילים (1.9-0.9 אירו ל-100 גרם).

 

סדנאות בישול, סיורי אוכל וחדרי B&B כשרים

לצד הפן הקולינרי, רומא נחשבת למארחת מושלמת עבור שומרי הכשרות גם בגזרת הלינה בעיר; ברובע היהודי ישנם לא מעט מקומות לינה ידידותיים ליהודים שומרי מצוות, או לכאלה המעוניינים להכיר מקרוב את המסורת היהודית.

 

נופר כאשי-מורסקו, ישראלית המתגוררת ברומא מעל לעשור ונשואה ליהודי-רומאי, מפעילה ברובע היהודי שני מיזמי Bad & Breakfast כשרים (ללא תעודה) - Lea Luxsury ו-Neman Collection, כשהאחרון מציע שני חדרים זוגיים, סוויטה משפחתית וחדר אירוח משותף המשמש כחלל לארוחת בוקר.

כשרה: ארוחת הבוקר של נופר (צילום: לין לוי)
כשרה: ארוחת הבוקר של נופר(צילום: לין לוי)
 

את המיזם האחרון, הקימה כאשי-מורסקו השנה, בבניין לשימור מהמאה ה-13 המשקיף לעבר המדרחוב של הרובע היהודי ולתיאטרון מרצ'לו השוכן שם. במסגרת המיזם, מוגשת לאורחים ארוחת בוקר כשרה (אותה אפשר לקבל גם כשהיא ארוזה בתוספת תעודת כשרות), מתקיימים סיורי אוכל ברובע וישנה אפשרות להשתתף בסדנאות בישול הנערכות באחת מהמסעדות הכשרות הפועלות ברובע, בהן ייחשפו המשתתפים להיסטוריה של הקהילה היהודית וילמדו כיצד לבשל מנות אותנטיות מהמטבח היהודי-רומאי (המחיר עבור השתתפות בסיור ובסדנה הוא כ-75 אירו לאדם).

 

מקומות נוספים (ולא כשרים) שכדאי להכיר בסביבה:

מי מכם המעוניינים להיחשף למקומות טעימים נוספים סביב הרובע היהודי - שאינם מציעים אוכל כשר - מומלץ לבקר במסעדת Sora Margherita, שאומנם שוכנת בתוך הרובע היהודי ומגישה את המאכלים של יהודי רומא, אך היא איננה כשרה. 

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
פינת חמד יפהפייה: Sora Margherita(צילום: לין לוי)
 

את קירות המסעדה, הפועלת בתוך חלל צפוף למדי, מכסים אלפי פתקים רשומים בכתב יד, המספרים את סיפורו של המקום העתיק. התפריט כאן רשום בגיר על לוח קטן שתלוי ליד דלת הכניסה, וכולל מנות ראשונות דוגמת zucchine in pastella - מאכל המזכיר סופגנייה, רק שבמקום ריבה - הוא ממולא בזוקיני (4 אירו).

 

קנקן יין הבית יעלה לכם כאן 7 אירו, ומנת הדגל היא פטוצ'יני קצ'ו א-פפה - מנת פסטה רומאית קלאסית עם רוטב פיקורינו ופלפל שחור, שמוגשת במנות גדולות, בדיוק כמו שאנחנו אוהבים (13 אירו).

 

במרחק חמש דקות הליכה מהרובע היהודי, נמצא ה-Roscioli Caffè - pasticceria - אחד מעסקי המזון שבבעלות משפחה רושולי, שמתגוררת ברומא מסוף המאה ה-19. אי אפשר לבקר ברומא מבלי לאכול באחד מברי הקפה הפועלים בעיר, ו-Roscioli Caffè הוא בהחלט אחד מהיותר נחשבים שבהם; החלל בו הוא פועל אמנם קטן למדי, וכולל בר ומאחוריו שלוש בריסטות לבושים במדים מעומלנים.

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
עצירת חובה: המתוקים של Roscioli Caffè - pasticceria (צילום: לין לוי)
   

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
ואף מילה על קפוצ'ינו: Roscioli Caffè(צילום: לין לוי)

כולם כאן שותים את האספרסו שלהם בעמידה (בשום פנים ואופן לא קפוצ׳ינו), עם כוס מים ליד ומאפה קטן ממבחר המאפים שבוויטרינה. המלצה שלנו: לכו על  המריטוצו - לחמניית באן ממולאת בגבינה עם דג בקלה ופטל יפה מעל, או על המיני ספוליאטלה בעל אלף שכבות שממולא בקרמה פסטיצ'רה (קרם צהוב על בסיס ביצים ווניל).

 

במרחק כמה מטרים משם, ישנו מקום נוסף השייך לבני משפחת רושולי, הנקרא Roscioli Salumeria con Cucina. מדובר במעדניית פאר, שבה לכל פריט המונח בוויטרינה יש משמעות בקיום הגסטרונומיה האיטלקית. המחירים כאן זהים למחירי זהב ויהלומים, אבל אם אתם בעניין של לטעום את המאכלים המשובחים ביותר שאפשר למצוא במטבח האיטלקי - זה המקום עבורכם.

 

מומלץ להגיע לכאן בשעות הערב, אז מציבים במקום מספר שולחנות ומגישים תפריט אוכל גדול המבוסס על חומרי הגלם והפרודוקטים הנמכרים במעדנייה. כמובן שהגעה לשם מחייבת הזמנת שולחן מראש.

הרובע היהודי ברומא (צילום: לין לוי)
של הביוקר: מעדניית Roscioli Salumeria con Cucina(צילום: לין לוי)
 

בסמטה הסמוכה למעדנייה, פועלת מאפיית Antico Forno Roscioli, גם היא נמצאת בבעלות המשפחה. כדאי לטעום כאן את הפיצה עם תוספת הסלסיצה (נקניקיית בשר לבן) שנמכרת במשקל (כ-3 אירו ל-100 גרם), אותה אפשר לזלול בעודכם יישובים על העגלה הרתומה לאופניים החונים בכניסה למקום.

  

כמה סמטאות בודדות מהמאפייה, נמצא מקום מיוחד המתמחה בהכנת קינוחים מהמטבח הסיציליאני. ב-I Dolci Di Nonna Vincenza תוכלו לטעום גרניטה שוקולד מריר העשוי מ-65% פולי קקאו, סופגניות בומבה ממולאות וקסטלה ממולאת בקרם שקדים. אל תצאו מכאן לפני שטעמתם גם את הקנולי המעולים, הממולאים בקרמים במגוון טעמים.

 

יש כאן גם עוגיות שקדים מסורתיות מסיציליה, ולימונצ'לו בטעם מלון ובטעם ג'ינג'ר. והנה פרט חשוב שידוע (כמעט) רק למקומיים: החל מהשעה שמונה וחצי בערב, כל המוצרים שבוויטרינה נמכרים במבצע סוף היום של 1+1. שווה. 

 

סיורי אוכל מחוץ לרובע היהודי

את כל המקומות המיוחדים הפועלים מסביב לרובע היהודי, תוכלו להכיר במסגרת סיורי האוכל שמציעה חברת Rome`s Roads. הסיורים עצמם נערכים בעברית, וכוללים סיפורים מרתקים על החיים ברומא.

 

לצד ההיכרות עם הקולינריה המקומית, תוכלו ליהנות גם מסיור מרתק ושופע הומור במוזיאון היהודי הנמצא ברובע, שמספר את סיפורה של הקהילה היהודית בעיר, כמו גם בבית הכנסת הגדול והמפורסם השוכן גם הוא במקום.

 

כתובות של המקומות המוזכרים בכתבה: 

  • Renato al Ghetto - Via del Portico d'Ottavia 5
  • Antico Forno Urbani - Piazza Costaguti 30
  • L’Antico Forno Boccione - Via del Portico d'Ottavia 1
  • Alice Pizza - Via del Portico d'Ottavia 7
  • Neman Collection - Via del Portico d'Ottavia 9 +39 327 499 6520
  • Sora Margherita - Piazza delle Cinque Scole 30
  • Roscioli Café Konditorei- Piazza Benedetto Cairoli 16
  • Roscioli Salumeria con Cucina - Via dei Giubbonari 21/22
  • Antico Forno Roscioli - Via dei Chiavari 34
  • I Dolci Di Nonna Vincenza - Sede Storica in Piazza San Placido 7

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לין לוי
טעים שם: הרובע היהודי ברומא
צילום: לין לוי
מומלצים