שתף קטע נבחר
 

דרכים להרגיל את הילדים לשעון חורף

זו אומנם רק שעה אחת של שינוי בלוח הזמנים, אך יש לה השפעה על שגרת החיים, לפחות בשבוע הראשון - הילדים ממשיכים לישון בשעה שהגוף רגיל אליה, אך מתעוררים מוקדם מדי. כך תרגילו אותם לשינוי, החל מהערב

אם יש לכם ילדים קטנים ותינוקות וחשבתם שהזזת מחוגי השעון שעה אחת אחורה בין שבת לראשון תעניק לכם שעת שינה מתוקה נוספת, זה כנראה לא יקרה. שינוי של שעה אחת בלבד בלוח הזמנים משפיע באופן משמעותי על שגרת המשפחה, אך הבשורה הטובה היא שגם זה, במידה ועשים הכנה מוקדמת, חולף תוך כשבוע.

 

שינוי שגרת השינה לפעוטות או ילדים בוגרים יותר, עלול להביא למצבי רוח משתנים, עצבנות או לחוסר מנוחה, ובמקרים מסוימים אף לשיבוש סדר היום כולו. בקרב תינוקות השינוי הוא קריטי יותר והם חווים מעין "ג'ט-לג", דבר שמשפיע ישירות גם על מצב העייפות והרוח של ההורים שמתמודדים עם תינוק שמתעורר מוקדם מדי בבוקר, ישן יותר בשעות הצהריים או נרדם לפתע בשעה לא שגרתית אחר הצהריים.

 

צילום: עידו בקר אבי חי ניר כהן

צילום: עידו בקר אבי חי ניר כהן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כמו בכל שינוי, מילת המפתח היא הסתגלות והדרגתיות וכדי לעשות זאת נכון, כדאי להתכונן מראש, אך עם זאת, לא להפוך את זה לדרמטי מדי. מה עושים?

 

1. להתאים את השינוי לאופי המשפחה - אם מדובר במשפחה שלרוב מתעוררים בה בשעות מוקדמות (בשל אילוצים לצאת לעבודה בשעה מוקדמת בבוקר), כדאי להקדים מעט את טקסי השינה וההאכלה. אם מדובר במשפחה שבה ההורים יוצאים בשעת בוקר מאוחרת יותר (סביב השעה 08:00) והתנהלות הבוקר בבית היא רגועה וזורמת יותר או שהילדים גדולים יותר, אפשר לעשות שינוי קטן וקצר יותר על-ידי איחור שעת השינה באופן הדרגתי.

 

2. חושך ואור - לאחר המעבר לשעון החורף, השמש שוקעת מוקדם יותר ובהתאם זורחת מהר יותר למחרת, לכן האור שנכנס בבוקר מהחלון עלול להעיר את הילדים ולאותת להם שהגיע הזמן לקום. כדאי להתקין וילונות או להחשיך את החדר, כך שבבוקר שנת הילדים לא תופרע. באותה מידה, מומלץ גם בשעות הערב להקדים ולהחשיך את הבית - לכבות אורות במטבח, לעמעמם את תאורת הסלון, ולהכניס את הבית לאווירה של רוגע ושקט.

 

קוראים סיפור ביחד (צילום: shutterstock)
הכניסו את הבית לאווירה של רוגע(צילום: shutterstock)

3. הכנה לתינוקות - כאמור, בקרב תינוקות השינוי יכול להימשך זמן רב יותר. חשוב לזכור כי אצל התינוקות, בשנה הראשונה לחייהם, השינה עדיין אינה סדירה והיא מושפעת מגורמים שונים, והמעבר לשעון חורף הוא שינוי נוסף שיש להסתגל אליו מבין רבים, לכן מומלץ שלא לקחת קשה את העניין, אלא להתאים את השינוי להתנהלות הכללית עם התינוק.

 

מומלץ כבר הערב לערוך את טקס השינה באיחור של כ-15-10 דקות למשך כמה ימים, ובכך להרגיל את התינוקות לשעת שינה קבועה ומסודרת. עם זאת, חשוב שההורים יהיו גמישים ויעשו החלטה לגבי שעת השינה הטובה ביותר לילד, בהתאם לסימני העייפות שהוא מראה, ולא לפעול באופן אוטומטי.

 

אפשר גם לנסות להרים את הילד מהמיטה כ-15-10 דקות מאוחר יותר בכל בוקר במהלך השבוע הראשון או לנסות ולהמשיך את השינה שלו אם קם מוקדם מדי, אבל גם זה תלוי בילד ובמידת הערנות שלו, מידת הרעב או מצב הרוח.

 

קראו עוד:

האם ילדים באמת חייבים שגרה?

15 שאלות מעצבנות שהורים שואלים

הילדה לא רוצה לצאת מהבית - איך להגיב?

 

4. הכנה לילדים גדולים יותר -  בקרב ילדים גדולים יותר, השינוי אינו קריטי וייתכן שתוך יום או יומיים השעון הביולוגי שלהם יסתגל לשינוי והם יחזרו לשגרה, ללא צורך בהכנות דרמטיות. עם זאת, חשוב לבצע גם כאן כמה שינויים קלים לקראת המעבר לשעון החורף, כגון החשכת הבית בהדרגה מוקדם יותר מהרגיל, חזרה מפעילויות חברתיות בחוץ בשעה מוקדמת יותר, בחירת שעות חוגים נוחות, הכנת ארוחת ערב מוקדמת יותר והקדמה של טקסי השינה.

 

טיפ נחמד שכדאי לאמץ - לנצל את המומנטום ללימוד הילדים שעון אנלוגי. בזמן שנותר לכם, לאחר שכבר הקדמתם את התארגנות הבית לשינה, תוכלו לשוחח עם הילדים על הסיבות להנהגת שעון חורף ושעון קיץ בישראל, ללמד אותם כיצד לקרוא שעון אנלוגי, ולעשות חידון "מה השעה עכשיו ב...", כאשר בכל ערב תוכלו לציין מדינה אחרת ולבדוק מה השעה שם. כך הילדים יהנו מזמן איכות, למידה והיכרות של מדינות חדשות ופער הזמנים בינן לבין ישראל.

 

חשוב לזכור - גם אם לא הצלחתם לעמוד בהכנה מוקדמת לשינוי השעון ויש לכם תחושה שההתנהלות המשפחתית קצת יצאה משליטה, אין צורך להילחץ כלל. לרוב מדובר במספר ימים מועטים, שבסופם הגוף מתרגל באופן טבעי לשינוי והשגרה מנצחת. הכי חשוב שאתם ההורים תישארו רגועים ותשדרו לילדים שלכל שינוי ניתן להתרגל ואפילו די בקלות.

 

הכותבת היא בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה וקרימינולוגיה ותואר שני לחינוך בגיל הרך מהאוניברסיטה העברית, מנהלת תכניות חינוכיות בגיל הרך בחברה למתנ"סים הארצית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נסו לדחות קצת את טקס השינה
צילום: shutterstock
מומלצים