מחקר בינלאומי חדש: סרטן השד בגברים – נדיר יותר וקטלני יותר
מחקר אמריקאי שבוצע במשך עשור מצא: שיעור התמותה של גברים גבוה ב-19% משל נשים, בעיקר בגלל גילוי מאוחר. ד"ר אביעד הופמן מהמרכז הרפואי רמב"ם: "גברים רבים אינם לוקחים בחשבון אפשרות שיחלו בסרטן שד ולכן הם אינם ערים לתמרורי אזהרה"
מדובר במחקר הגדול מסוגו שנערך אי-פעם, במהלכו נותחו נתוניהם של כ-1.9 מיליון חולים בסרטן השד, בהם 16,025 גברים במשך עשור (משנת 2004 ועד 2014). הוא פורסם בכתב העת היוקרתי JAMA Oncology ומצא כי גברים חולים בסרטן שד אגרסיבי יותר, ובעל מאפיינים ביולוגים שונים מזה שנשים חולות בו.
המחקר בוצע על ידי בית החולים האוניברסיטאי ונדרבליט שבנאשוויל, ארצות הברית. הנתונים נאספו מכ-1,500 מרכזים לטיפול בסרטן ברחבי ארצות הברית וכללו בדיקות שנערכו אחרי שלוש וחמש שנים ממועד אבחון סרטן השד. כך נמצא כי שיעור התמותה של גברים היה גבוה ב-19% יותר משל נשים.
"אני לא התביישתי" - צפו בראיון עם רפי שמחלים מסרטן השד (צילום : רועי עידן)
קיראו עוד:
דו"ח הסרטן העולמי: 1 מ-5 גברים, 1 מ-6 נשים יחלו בסרטן
קו טיפולי חדש: FDA אישר תרופה חדשה לסרטן שד
כל חולה חייבת כימו? מיתוסים על סרטן השד
אחת הסיבות האפשריות לכך היא שיותר גברים מאובחנים בשלב מאוחר של המחלה: 14% מהגברים מאובחנים בסרטן השד בשלב מתקדם (שלב שלישי) לעומת 8.9% מהנשים, ו-5.8% מהגברים מאובחנים בשלב מתקדם מאוד (שלב רביעי) לעומת 3.8% מהנשים.
הפערים הללו נשמרים גם במהלך הטיפול: רק 57.9% מהגברים מקבלים טיפול הורמונלי (לעומת 70.2% מהנשים), ו- 64.9% מהגברים מקבלים הקרנות לאחר כריתת שד לעומת כמעט 80% בקרב נשים.
בישראל מתגלים בכל שנה כ-50 מקרים חדשים של סרטן שד בגברים. אחד מהם הוא דני מושקוביץ (63) מחיפה, שגילה לפני כשנה שהוא חולה בסרטן השד. "ראיתי שאחת הפטמות שלי שוקעת אבל לא ייחסתי לזה חשיבות והאמנתי שזה בגלל ההשמנה", הוא מספר. "הבת שלי אמרה לי ללכת לרופא להיבדק. אצל רופא המשפחה החלו להידלק כל הנורות האדומות והוא הפנה אותי לאולטרה-סאונד".
מושקוביץ מתאר את התחושות כשנודע למקורביו כי הוא חולה בסרטן שד: "כשסיפרתי על כך לסביבה הקרובה שלי אף אחד לא האמין לי, בכל מקום בו הסתובבתי אמרו לי שלא שמעו על דבר כזה מעולם. בעוד שהסטטיסטיקה אצל נשים עומדת על חולה אחת מכל תשע, אצל גברים זה אחד מ-100".
"אין מספיק מודעות לסרטן שד לגברים", הוא מוסיף, "אם הייתי יודע מתחילת הדרך מה הסימנים לסרטן השד לגברים אולי הייתי יכול למנוע מעצמי את כל התהליך של הכימותרפיה וההקרנות".
"גברים אינם ערים לאפשרות שיחלו"
ד"ר אביעד הופמן, מנהל מרפאת נשאיות סרטן השד במרכז הרפואי רמב"ם וכירורג בכיר במרכז נגה מדיקל, מסביר כי המודעות לסרטן השד אצל גברים לוקה בחסר – הן בקרב הציבור והן בקרב הקהילה הרפואית. "ניתן להסביר חלק ממצאי המחקר בכך שגברים אינם ערים לאפשרות שיחלו בסרטן שד ולכן הם אינם נותנים את הדעת לסימנים מקדימים", אומר הרופא.
"לראשונה החוקרים גילו כי גברים חולים בסוג אלים יותר מנשים ובעל מאפיינים ביולוגיים אחרים, שטיבם אינו ידוע וזאת בשל מיעוט המחקרים על סרטן השד בגברים", הוא מסביר ומוסיף: "בניגוד לדעה הרווחת, גם גברים הם נשאים של גן ה-BRCA (המכונה 'הגן היהודי') המעלה את הסיכון להתפתחות סרטן שד".
"נשאות הגן מגבירה את הסיכון של גברים לחלות גם בסוגים אחרים של סרטן ביחס גבוה יותר מהאוכלוסייה הכללית. גברים רבים אינם לוקחים בחשבון אפשרות שיחלו בסרטן שד ולכן הם אינם ערים לתמרורי אזהרה ועלולים להמתין זמן רב, לעיתים שנים, עד פנייה לאבחון".
חודש אוקטובר הוא חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד. רשות המזון והתרופות של ארה"ב (ה-FDA) פרסמה המלצות להכללת גברים במחקרים על סרטן שד, זאת מכיוון שקיים מחסור במחקרים וידע רפואי על מחלת סרטן השד בגברים.
ה-FDA קרא לחוקרים לפתוח בניסויים קליניים לגברים כדי להרחיב את הידע, לדייק את בטיחות ויעילות הטיפול בגברים החולים בסרטן השד ולפתח תרופות שירחיבו את אפשרויות הטיפול בהם.