כך תבצעי בדיקה עצמית לסרטן השד
אחת מכל שמונה נשים תלקה בסרטן השד במהלך חייה, וגילוי מוקדם הוא הדרך המרכזית להחלמה. לרגל סיומו של חודש המודעות לסרטן השד - זהו המדריך לבדיקה עצמית פשוטה ויעילה שכל אחת חייבת להכיר
קיצו של חודש המודעות לסרטן השד (אוקטובר) לא מסמן את סופה של המחלה הנפוצה. זה התחיל באחת מ-9, המשיך לאחת מ-8 וכיום ההערכות מצביעות כי אחת מ-7 נשים תלקה בסרטן השד במהלך חייה. חשוב לזכור כי אבחון מוקדם הכולל סקירה ממוגרפית ובדיקה חודשית של השד יכולה להציל חיים.
בדיקה עצמית אחת לחודש, ממוגרפיה אחת לשנתיים מגיל 50 ולפי הצורך בדיקת כירורג שד ואולטרסאונד: השילוב הזה נמצא כמגביר משמעותית את סיכויי הריפוי וההחלמה.
חודש המודעות לסרטן השד: ריאיון עם ליאת ורדי בר ויאנה דרום שהחלימו מסרטן השד
קראו עוד:
מחקר בינלאומי חדש: סרטן השד בגברים – נדיר יותר וקטלני יותר
7 מיתוסים על סרטן השד שכדאי שתנפצוסרטן השד: האם כימותרפיה נחוצה כדי להחלים מהמחלה?
נשים רבות חוששות לבצע בדיקה עצמית בבית מהפחד למצוא גוש שיוביל לשינוי דרמטי בחייהן, אך חשוב לציין כי למעלה מ-80% מהממצאים במישוש אינם ממאירים. במקרה של 20 האחוזים הנותרים, כאמור, איבחון מוקדם מציל חיים.
משרד הבריאות אמנם ביטל את ההמלצה הגורפת לערוך בדיקה עצמית של השד, אך כשהיא מתבצעת נכון - היא בעלת פוטנציאל לאיבחון מוקדם. ביטול ההמלצה בידי משרד הבריאות הגיע עקב שלושה מחקרים בינלאומיים שפורסמו בשנים האחרונות, בהם לא נמצא הבדל בשיעור ההחלמה והתמותה מסרטן השד בקרב נשים שביצעו בדיקה עצמית ונשים שלא ביצעו אותה.
עם זאת, מדובר בבדיקה קצרה ופשוטה שבוודאי לא יכול להזיק. לכל היותר, היא בעלת פוטנציאל גדול להצלת חיים ועל כן עוד מומלצת בידי רופאים. את הבדיקה עדיף לבצע ביומיים שלאחר סיום המחזור החודשי, בהם השדיים פחות רגישים למישוש ופחות גדושים. בהיעדר מחזור חודשי, כדאי לבחור יום קבוע בחודש לבדיקה העצמית.
כך תבצעי בדיקה עצמית יעילה:
- תחילה הביטי אל השדיים מול מראה בעת שהידיים שמוטות, מורמות מעלה ומקופלות לצדי הגוף. הבחיני באם קיימים שינויים בשד - קילופים, שקעים, דימומים או הפרשות, שקעים בעור או בפטמה, שינויי גוון או צבע. השינויים עלולים להופיע על אחד השדיים או על שניהם.
- השלב הבא כולל מישוש השדיים באמצעות האצבע המורה, האמה והקמיצה (אצבעות 2, 3 ו-4). מששי בתנועות ישרות לאורך השד, אחר כך בתנועות סיבוביות מהיקף השד כלפי הפטמה והחוצה.
- נסי גם לסחוט בעדינות את הפטמות ובדקי אם קיימות הפרשות דמיות או כהות. את המישוש יש לבצע בישיבה ואחר כך בשכיבה, כשיד אחת מורמת והראש מונח עליה (הבדיקה תתבצע עם יד נגדית על שד נגדי).
- המשיכי לבדוק גם את אזור בתי השחי, כשאותה יד מורמת מעט אך לא מתוחה מעלה. אם את חשה בבלוטות מוגדלות, אזור נוקשה או שינויים נוספים, הודיעי לרופא.
הסימנים שעשויים להעיד על גידול:
בשד:
- שינוי בצורה או בגודל
- ורידים מורחבים או בולטים
- גוש
- שקע או בליטה בעור
- גירוד עקשני שאינו חולף
- אי נוחות או כאבים (תופעה שאינה סימן שכיח)
בפטמה:
- הפרשה דמית או שקופה
- פריחה על הפטמה או מסביב לה
- פטמה ששקעה פנימה לאחרונה
- גוש
בזרוע:
- נפיחות בזרוע העליונה
- נפיחות בבתי-השחי