להכין ילדים לניתוח - שלב אחר שלב
ילדים לא תמיד מבינים מה המשמעות של ניתוח, דבר הגורם להם ללחץ וחרדה. חשוב להסביר להם מה הולך לקרות, בהתאם לגילם, ולעזור להם להפחית חששות. כך תעשו זאת נכון
הכנת ילד לניתוח מתחילה הרבה לפני הניתוח, בפגישות מקדימות עם הילד בנוכחות הוריו. הרופא בודק את הילד, בוחן את תוצאות הבדיקות שעבר, משוחח עם ההורים על האופציות הטיפוליות לבעיה זו והאפשרות שאולי יזדקק לניתוח. במידת הצורך, יופנה הילד לבדיקות משלימות, בין היתר בדיקות הכנה לניתוח, כגון בדיקות מעבדה ובדיקות הדמיה.
בשלב ראשוני למעשה אין צורך לדבר עם הילד על הניתוח בפועל, אלא להציג בפניו כי קיימת אפשרות כזו, ללא הסברים מפורטים על ההליך הצפוי. בשלב זה, לרוב גם הרופא עצמו עדיין שוקל את האופציות הטיפוליות האפשריות וטרם החליט באופן סופי על המלצתו לניתוח.
לאחר שכל הנתונים בידנו נערכת פגישה נוספת, שבמהלכה מתקבלת החלטה סופית על הצורך בניתוח. במהלך הפגישה מעלה הרופא בפני ההורים את היתרונות מול חסרונות של ההליכים השונים ומתקבלת החלטה משותפת על הניתוח. לרוב תקבע להמשך פגישת טרום ניתוח (הכנה לניתוח).
הסבר קצר ופשוט
כאשר מדובר בילדים קטנים מאוד, מתחת לגיל שלוש, לרוב לא נדרשת הכנה מיוחדת כיוון שהיכולת שלהם להבין את הסיטואציה של ניתוח בהרדמה מוגבלת מאוד. כשמדובר בילדים גדולים יותר (מגיל שלוש ומעלה) מומלץ להסביר לילד בקצרה כי הוא הולך לעבור טיפול בזמן שהוא יישן. מסבירים בקצרה על הטיפול, אבל לא נכנסים לפרטים על הניתוח עצמו.
כדאי להדגיש בפניי הילד כי במהלך הטיפול שיבוצע הוא יישן, ושהוא לא ירגיש שום כאב. נהוג להסביר לילד מראש שהוריו ילוו אותו לחדר הניתוח וייפרדו ממנו רק לאחר שיירדם, מיד כשיתעורר יפגוש את הוריו בחדר ההתאוששות. רצוי לציין בפני הילד כי בזמן שהוא יישן ויעבור את הטיפול מי שאחראי ושומר עליו הוא הרופא, המרדים, האחיות ושאר הצוות בחדר ניתוח.
קראו עוד:
האפליקציה שמדווחת על מטפלות מתעללות
איך אפשר לזהות דיכאון אצל ילדים?
"האובססיה לאיתור מחוננים עברה כל גבול"
חשוב מאוד לתת לילד הסבר מותאם לפי גילו, לפעמים לצורך כך ניתן להשתמש בתמונות, סרטונים, אילוסטרציות על מנת להסביר לילד כמיטב הבנתו מה הוא הולך לעבור במטרה להביאו לחדר ניתוח במצב רגוע ככל האפשר.
תחושת רוגע
להורי הילד יש תפקיד משמעותי לא פחות בהכנת הילד לניתוח: בקשו מהרופאים לשוחח איתכם בנפרד, שלא בנוכחות הילד, על מנת שתוכלו לדעת מה לומר לילד בבית. תוכלו לספר לו כיצד נראה חדר הניתוח, מה קורה בזמן ההרדמה, ואפילו להחליט יחד איתו על צעצוע כלשהו שמרגיע אותו ותוכלו להביאו אתכם לחדר הניתוח.
הדבר החשוב ביותר הוא שההורים ייתנו לילד את התחושה שהם בטוחים בהחלטה לגבי הניתוח ובתוצאות שלו. העדר הכנה מתאימה עלול להביא את הילד למצב של סטרס מאוד גדול ביום הניתוח.
לעיתים קורה שגם לאחר הכנה טובה, הילד מגיב באופן בלתי צפוי וחווה תגובת סטרס ביום הניתוח. במקרים מסויימים יש אפשרות למתן תרופת הרגעה כחצי שעה לפני כניסת הילד לחדר ניתוח, על מנת להקל עליו ועל הוריו בתהליך ההרדמה.
חלק מהילדים עשויים להתעורר בתחושה קשה מאוד של אי שקט ובכי מתפרץ שחולפת כעבור שעה קלה, למרות שהם מקבלים חומרי הרגעה בזמן התאוששות. כדאי שההורים יידעו ויכינו את עצמם לאפשרות כזו ויגיבו באיפוק, על מנת לעזור לילד להתאושש מן המצב הזה בדרך המהירה והטובה ביותר.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
שאלה שכיחה בקרב ההורים היא כמה זמן אמור לקחת הניתוח? לרוב מנתחים יענו את זמן הנטו של הניתוח אך חשוב לקחת בחשבון שלמעשה ישנו זמן הכנה לקראת הניתוח (הכנת החדר, הכנת הציוד, זמן הליך ההרדמה עצמו) וכן זמן התעוררות הילד שעלול לעתים להמשך יותר מהרגיל. כל אלו מאריכים משמעותית את זמן שהותו של הילד בחדר ניתוח.
אין טעם להילחץ, סביר להניח שהכול כשורה וכדאי לנצל את הזמן למנוחה כדי לאזור כוחות לקראת יציאתו של הילד מהניתוח.
הכותבת היא רופאה מומחית ביחידה לכירורגיה ושיקום האוזן והשמיעה במרכז הרפואי א.ר.ם