"כתר המזרח" בתל אביב נסגרת אחרי 67 שנה
עוד מוסד תל אביבי נסגר: מסעדת "כתר המזרח" בתל אביב נסגרת אחרי 67 שנה. בשיאה, הייתה "כתר המזרח" המקום האהוב על אריק איינשטיין ועל מפורסמים רבים אחרים
אריק איינשטיין היה כותב שם שירים, אמנים רבים היו עולים לרגל כדי לטעום מהשווארמה המיתולוגית, ושחקני הפועל תל־אביב הפכו את המקום למעוז האדומים, אבל בימים אלה, 67 שנה אחרי שנפתחה, נסגרת מסעדת "כתר המזרח" ברחוב אבן גבירול בתל אביב.
הכל התחיל ב־1952: בתיה ונסים שמאי פתחו ברחוב אבן גבירול בתל אביב את כתר המזרח, מקום שמגיש תבשילים ביתיים ובמרוצת הזמן גם שווארמה שהפכה מיתולוגית, עם פיסטוקים בפנים. לאט לאט התחילו להגיע האמנים הגדולים כדי לאכול, והשאר היסטוריה.
באמצע שנות ה־60 פתח אריק איינשטיין משרד הפקות במקום ביחד עם חברו הקרוב צבי שיסל. ״לא הרבה יודעים, אבל אולפן ההקלטות של אריק היה בחצר המסעדה שלנו״, סיפר משה שמאי, בנם של המייסדים, ל"ידיעות אחרונות״.
"שם הוא הכיר את אבא שלי, נסים, ומהר מאוד הם הפכו לחברים. בכל פעם שאריק היה גומר להקליט, הוא היה סוגר את האולפן ונכנס מהדלת האחורית למסעדה שלנו לאכול. הוא אהב מאוד את השווארמה בפיתה ואת המבושלים של דוד שלי, אבל יותר מאשר את האוכל הוא אהב פשוט לבוא ולשבת עם כולם.
"אחרי שהאולפן נסגר, אבא שלי לקח את השטח והפך אותו לבר, בר סודי, ששימש כפרלמנט של אריק. רק הם ידעו שהבר הזה קיים, ואריק היה מביא את כולם לראות איתו כאן משחקים של NBA־המאוחר בלילה. כשהוא היה מגיע לאכול היה לו שולחן קבוע על המדרכה, תמיד על המדרכה.
כולם היו באים לשבת איתו: יצחק קלפטר, שלמה יידוב, מתי סרי, יוסי זאנה, הכוכב של הפועל תל־אביב, אלי ישראלי, מוני מושונוב ואבי קושניר״. ושמאי הוסיף: ״אריק מופיע בכל זיכרונות הילדות שלי. אני לא אשכח איך הוא התעקש וחיכה לי 45 דקות כשכל המשפחה הצטלמה לעטיפה של התקליט שלו, 'יושב על הגדר.' אני הילד הקטן שיושב מקדימה, וכל הפרלמנט של אריק וכל המשפחה שלנו מסביב על העטיפה. אני לא הגעתי לצילומים ואריק התעקש, לא מצלמים בלי מושיק״.
לימים הגיעו לכתר המזרח גם שלום חנוך, גידי גוב, שם טוב לוי, דיוויד ברוזה, שימי ריגר, עו"ד ארי שמאי, אריק הניג ז״ל, יגאל בשן ז״ל ושחקני הפועל ת״א בכדורסל, בהם בארי לייבוביץ׳, לבאן מרסר וג׳ון וויליס, וגם מהכדורגל, שבתאי יחבס, יעקב אקהויז, מוריס ז׳אנו ושבתאי לוי.
כיום המסעדה מנוהלת על ידי בני משפחת שמאי, שבימים אלה מקיימים מגעים להשכרת המקום. בבעלותם סניף נוסף, ברמת החייל, שימשיך לפעול.
״עצוב שמקומות כאלה נסגרים אבל זה כנראה טבעו של עולם״, אמר אתמול זאנה בתגובה לחדשות על הסגירה, ״הבעלים הגיעו לגיל מסוים, הבנתי שהם בחרו לא להמשיך, וזה עצוב להרבה אנשים.
את הגביע של הפועל הבאתי לשם אחרי היד של גילי לנדאו בגמר, כשניצחנו את מכבי. היום עצוב לנו במיוחד כי המקום היה בשבילנו הרבה יותר ממסעדה״.