שתף קטע נבחר

 
צילום: אוהד צויגנברג

היועמ"ש הכריע: נתניהו יואשם בשוחד

בפעם הראשונה בתולדות מדינת ישראל, ראש ממשלה מכהן יועמד לדין: בגין שוחד בתיק 4000, ומרמה והפרת אמונים בתיקי 1000 ו-2000. בני הזוג אלוביץ' נאשמים בשוחד בתיק בזק-וואלה, ונוני מוזס יואשם בהצעת שוחד בתיק 2000. הגשת האישום תתעכב בשל סוגיית החסינות

 

 

הצהרת היועמ"ש    (צילום: לע"מ)

הצהרת היועמ"ש    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, החליט להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בגין שוחד, מרמה והפרת אמונים בתיק 4000 (בזק-וואלה). כך נמסר אמש (חמישי) ממשרד המשפטים. מנדלבליט יגיש כתבי אישום נגד רה"מ בגין מרמה והפרת אמונים בתיקי 1000 ו-2000.

  

מדינת ישראל נגד בנימין נתניהו: הסיקור המלא

לקריאת כתב האישום המלא - לחצו כאן

חסינות אחרי האישום: מצבו המשפטי של נתניהו

הצהרת מנדלבליט: בלב כבד, בלב שלם

נתניהו מגיב: "ניסיון להפיכה שלטונית"

בכחול לבן קוראים לנתניהו להתפטר

השוחד בתיק 4000: יחסי "תן וקח"  

תיק 1000: יחסים פסולים, ניגוד עניינים חריף

תיק 2000: נתניהו לא סירב להצעת השוחד

 

גם בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' יואשמו בעבירות של מתן שוחד, שיבוש מהלכי משפט והדחה בחקירה בתיק וואלה-בזק, ובעל השליטה והעורך האחראי של קבוצת "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס, יואשם בהצעת שוחד בתיק 2000.

אביחי מנדלבליט בנימין נתניהו (צילום: AP, AFP)
אביחי מנדלבליט ובנימין נתניהו(צילום: AP, AFP)

ההחלטות בעניין בנימין נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

בעקבות כתבי האישום, נתניהו ייאלץ להתפטר מתפקידיו כשר הבריאות, התפוצות והרווחה. ממשרד המשפטים נמסר כי מנדלבליט אימץ את המלצת פרקליט המדינה, שי ניצן, ואת המלצת פרקליטת מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), ליאת בן ארי, שהמליצו בפניו לאחר קיום השימוע להגיש את כתב האישום בעבירות אלו. 

 

עוד נמסר כי "החלטת היועץ המשפטי לממשלה לגבי ראש הממשלה התקבלה לאחר בחינה מקיפה ויסודית של הטענות הרבות שהועלו על ידי באי-כוחו של נתניהו במהלך ארבעת ימי השימוע בראשית חודש אוקטובר. כל הטענות נבחנו לעומקן בתהליך עבודה סדור שנפרס על פני שעות עבודה רבות מאוד, שבמסגרתו הוגשו על ידי הפרקליטות חוות דעת מעמיקות של מאות עמודים, המתייחסות לטענות שהועלו בשימוע".

 

הצהרת נתניהו    (קרדיט: מעון ראש הממשלה)

הצהרת נתניהו    (קרדיט: מעון ראש הממשלה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במשרד המשפטים הוסיפו כי "עם תום בחינת כל הטענות נמצא, כי אין בטענות שעלו בשימוע כדי לשנות את העבירות שיוחסו לראש הממשלה בכתב החשדות. יחד עם זאת, חלק מהטענות הביאו לשינויים בכתב האישום, גם אם לא לשינוי בסעיפי העבירה עצמם. במקביל נבחנו כל הטענות שהועלו בשימועים שנערכו לשאול אלוביץ', איריס אלוביץ' וארנון מוזס, והוחלט כאמור לעיל".

אביחי מנדלבליט  (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)
אביחי מנדלבליט בלשכתו, אמש(צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

החקירות בתיקים נוהלו על-ידי יחידת להב 433 במשטרת ישראל ומחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר של רשות ניירות ערך, בליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה. ההחלטה להגיש את כתבי האישום בכפוף לשימוע התקבלה בסוף פברואר, לאחר שלושה חודשים שבהם נוהלו דיונים בנושא ולאחר שתיקי החקירה הועברו לפרקליטות והסתיימו השלמות החקירה, לקראת סוף שנת 2018. מנדלבליט ואנשיו בחנו את החומרים שהוגשו על ידי סנגוריו של נתניהו במשך כחודש וחצי.

 

האישומים בתיק 4000

"בתקופה שבין דצמבר 2012 ועד ינואר 2017, נתניהו, שהיה בעל סמכות להעניק אישורים והיתרים לפעולות עסקיות שונות שבוצעו על ידי קבוצת בזק מתוקף תפקידו כראש ממשלה, ולאחר מכן גם מתוקף תפקידו כשר התקשורת. כן היתה לנתניהו יכולת השפעה על נושאים שלטוניים הנוגעים לקבוצת בזק", כתב מנדלבליט.

 

"תחום הסיקור התקשורתי היה בעל משמעות רבה עבור נתניהו ובני משפחתו, והוא ייחס לו חשיבות מכרעת בכל הקשור לעתידו הפוליטי", נכתב. בתקופה הרלוונטית היה אלוביץ' בעל השליטה בקבוצת בזק, ובשל כך היה בעל יכולת השפעה על אופי וטיב הפרסומים החדשותיים באתר 'וואלה' שבשליטת בזק. 

תמונה מחולקת של בנימין נתניהו שאול אלוביץ' איריס אלוביץ' (צילום: AFP, אוראל כהן)
"מערכת יחסים של תן וקח". נתניהו ובני הזוג אלוביץ'(צילום: AFP, אוראל כהן)

על רקע הנסיבות שתוארו בכתב האישום, נוצרה, לדברי מנדלבליט, מערכת יחסים של "תן וקח" בין נתניהו לאלוביץ' שהתבססה על הבנתם המשותפת כי כל אחד מהם מחזיק באינטרס משמעותי שהצד השני הוא בעל יכולת לקדמו.

 

"במסגרת זו, בארוחת ערב משותפת שקיימו בני הזוג נתניהו עם בני הזוג אלוביץ' בשנת 2012, במהלך מערכת הבחירות לכנסת ה-19, סוכם כי נתניהו ורעייתו יוכלו להפנות לבני הזוג אלוביץ' דרישות הנוגעות לאופן הסיקור התקשורתי שלהם באתר 'וואלה'", נכתב. כתב האישום תיאר את מערכת היחסים בין נתניהו לבין בני הזוג אלוביץ' כ"קשר אינטנסיבי ותדיר" שהתנהל במישרין ובאמצעות מתווכים, שבמסגרתו הפנו ראש הממשלה ובני משפחתו דרישות שונות בעניין אופן הסיקור שלהם באתר שבבעלותם, ואף העבירו דרישות הנוגעות לסיקור יריביו הפוליטיים של נתניהו.

 

בכתב האישום צוין כי הזוג אלוביץ' הפעילו לחץ כבד ומתמשך על מנכ"ל 'וואלה' דאז, אילן ישועה, על מנת שייענה לדרישות. "כתוצאה מכך הנחה ישועה את העורכים והעיתונאים של 'וואלה' לשנות פרסומים באתר באופן התואם את דרישותיו של נתניהו". לאורך התקופה הרלוונטית, כחלק ממערכת היחסים ההדדית של "תן וקח", הזוג אלוביץ' נענו, ככלל, לדרישותיו של נתניהו באשר הן, ועשו כל מאמץ כדי לממשן. בחלק משמעותי מהמקרים השתדלותם עבור נתניהו אף נשאה פרי. נתניהו ידע כי מידת ההתגייסות וההיענות של הזוג אלוביץ' לדרישותיו היתה חריגה, משמעותית ונרחבת, וכי היא ניתנה לו בעד ביצוע פעולות הקשורות בתפקידו הציבורי. הזוג אלוביץ' נענו לדרישות להתערבות בפרסומים באתר ואף דאגו לוודא שנתניהו יהיה מודע למידת היענותם לדרישותיו.

 

מנדלבליט כתב כי במסגרת ה"תן וקח" שנרקם בין נתניהו לזוג אלוביץ', הפעיל ראש הממשלה את כוחו וסמכויותיו כעובד ציבור כדי לקדם את הנושאים שאלוביץ' היה מעוניין בקידומם עבורו, או בעבור בזק ושאר החברות שבשליטתו. בתוך כך, ובמקביל לדרישות שהפנה לאלוביץ' בקשר לסיקור באתר 'וואלה', עסק נתניהו מתוקף תפקידיו הציבוריים בענייניו הרגולטוריים של אלוביץ', וביצע פעולות שקידמו אינטרסים עסקיים משמעותיים שלו, שהיקפם נאמד בסכומי עתק.

עיקרי האישום תיק 4000 (צילום: אוהד צויגנברג, אוראל כהן)
(צילום: אוהד צויגנברג, אוראל כהן)

 

 

מיקי זוהר על כתב האישום נגד נתניהו

מיקי זוהר על כתב האישום נגד נתניהו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עוד נמסר כי "את פעולותיו לטובת אלוביץ' עשה נתניהו בתמורה לטובות ההנאה שלקח מהזוג אלוביץ' בתחום הסיקור, תוך שנהג במשוא פנים והעמיד עצמו בניגוד עניינים בין תפקידיו הציבוריים לבין ענייניו הפרטיים ותוך סטייה מן השורה", נכתב. "אלוביץ' קשר מפורשות בין אופן הסיקור של נתניהו ב'וואלה' לבין ההחלטות הרגולטוריות שקיבל נתניהו ופעולות שאמור היה לבצע, במסגרת תפקידיו הציבוריים. בדומה, קשרה איריס אלוביץ' אף היא בין ההיענות לדרישות נתניהו ורעייתו להתערבות בפרסומים, לבין אופן הטיפול בענייניה הרגולטוריים של בזק על ידי נתניהו.

 

"הזוג אלוביץ' אף הבהירו לגורמים שונים ב'וואלה', כי יש לשפר את הסיקור של נתניהו ובני משפחתו כדי להביא לקבלת ההחלטות הרגולטוריות הרצויות להם", נכתב בכתב האישום. "נתניהו הסתיר את מערכת היחסים בינו לבין הזוג אלוביץ' באופן שיטתי ועקבי מפני שורה של גורמים רשמיים, להם מסר מידע חלקי ומטעה על אודות טיב יחסיו עם אלוביץ'. לשם הסתרת הקשר שלהם עם נתניהו, פעלו הזוג אלוביץ' על מנת להשמיד ראיות שנמצאו בטלפונים הניידים שהיו ברשותם וכן הורו לישועה לפעול באופן דומה, ואף הנחו אותו למסור גרסאות כוזבות ביחס למעורבותם בשינוי הפרסומים באתר 'וואלה', ביחס לקשר בינם לבין נתניהו ובאשר לדרישותיו להתערבות בפרסומים השונים". 

 

פרקליטיהם של שאול ואיריס אלוביץ', ז'ק חן ומיכל רוזן עוזר, מסרו בתגובה: "אנו מצטערים על החלטת היועץ המשפטי לממשלה. על סמך הראיות בתיק, אנחנו משוכנעים שראוי היה להימנע מהגשת כתב אישום נגד מרשינו. עכשיו עובר ההליך לבית המשפט שיבחן את הראיות במסגרת הליך הוגן ופומבי. משעבר התיק לבחינה שיפוטית, אנו תקווה כי יחדל מסע ההשמצות וההדלפות הברוטליות שנמשך כשלוש שנים, וההליך המשפטי יחזור למקומו הנכון שבו תתברר האמת. אנו סמוכים כי גם בית המשפט הנכבד יגיע לכלל מסקנה כי הראיות מעידות על כך ששאול ואיריס אלוביץ' לא ביצעו את העבירות ואת המעשים המיוחסים להם".

 

האישומים בתיק 1000

בכתב האישום נכתב כי מ-1999 נתניהו מקיים מערכת יחסים אישית ובעלת זיקות וקשרים שונים עם המיליארדר ארנון מילצ'ן. "בתקופה הרלוונטית לאישום קיבלו נתניהו ורעייתו ממילצ'ן טובות הנאה שונות. בשנת 2013 הכיר מילצ'ן לנתניהו את איש העסקים האוסטרלי ג'יימס פאקר, ובשנים 2014-2016, קיבלו נתניהו ורעייתו מפאקר טובות הנאה שונות", נכתב בכתב האישום, תוך ציון שהדבר נעשה במקביל לתפקידו הציבורי. שווי המתנות הוערך בסכום של כ-700 אלף שקל.

 

לפי כתב האישום, עיקר טובות ההנאה משני אנשי העסקים היו קופסאות סיגרים ומארזי שמפניות שיועדו לנתניהו ולרעייתו באופן רציף, במענה לבקשות ודרישות, בין היתר באמצעות משלוחים. טובות ההנאה, לפי כתב האישום, הגיעו גם כאשר מילצ'ן ופאקר לא שהו בישראל - עד כדי שהפכו ל"קו אספקה", לדברי היועמ"ש.

עיקרי האישום תיק 1000 (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר(צילום: EPA)

"נוכח שלל הזיקות בין נתניהו לבין מילצ'ן, היה על נתניהו להימנע כליל מלעסוק בענייניו של מילצ'ן במסגרת תפקידיו", כתב מנדלבליט. "אף על פי כן, בתקופה שבין אוקטובר 2011 לדצמבר 2016 פעל נתניהו במסגרת מילוי תפקידיו הציבוריים לטובת מילצ'ן במקרים הבאים: בשנים 2013-2014 פעל נתניהו מול גורמי ממשל אמריקנים על מנת שתינתן למילצ'ן אשרת כניסה לארצות הברית בשני אירועים; בשנת 2013, פנה נתניהו לשר האוצר דאז, יאיר לפיד, בעניין הארכת משך הפטור מדיווח ותשלום מס הכנסה הניתן לתושבים חוזרים, ממנו נהנה מילצ'ן; ובשנת 2015, נתניהו פעל בעצמו והנחה את מנכ"ל משרד התקשורת דאז, שלמה פילבר, לסייע למילצ'ן בעניינים הנוגעים לרגולציה, בקשר לעסקת מיזוג בין חברות התקשורת רשת וקשת, על מנת שהשקעה אותה בחן מילצ'ן באותה העת, תהיה כדאית עבורו מבחינה כלכלית".

 

לפי כתב האישום, נתניהו ביצע במעשיו אלה מעשי הפרת אמונים "הפוגעים פגיעה מהותית באמון הציבור ובטוהר המידות, בכך שקיים במשך שנים מערכת יחסים פסולה עם מילצ'ן ופאקר במסגרתה קיבלו מהם נתניהו ורעייתו טובות הנאה בהיקפים גבוהים מאוד, בזיקה לתפקידיו הציבוריים ולמעמדו כראש ממשלת ישראל". עוד צוין כי "נתניהו עשה מעשי הפרת אמונים הפוגעים פגיעה מהותית באמון הציבור, בטוהר המידות ובתקינות המעשה המנהלי, בכך שפעל במילוי תפקידיו הציבוריים בניגוד עניינים חריף ומתמשך בין מחויבותו האישית למילצ'ן לבין מחויבותו לציבור".

 

האישומים בתיק 2000

כתב האישום ציין כי לאורך השנים היו בין נתניהו ומוזס יחסי יריבות עמוקה. "עם זאת, קיימו השניים במהלך השנים שלוש סדרות של פגישות: בשנים 2008-2009; בשנת 2013 ובשנת 2014. במהלך כל אחת מסדרת הפגישות האמורות, נתניהו ומוזס קיימו שיח על קידום האינטרסים ההדדיים שלהם: שיפור אופן סיקורו של נתניהו בכלי התקשורת מקבוצת 'ידיעות אחרונות', והטלת מגבלות על ישראל היום, דבר שהיה בעל משמעות כלכלית רבה עבור מוזס ועבור קבוצת 'ידיעות אחרונות'.

עיקרי האישום תיק 2000 (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)
(צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)

"באחת הפגישות לקראת מערכת הבחירות לכנסת ה-20, מוזס הציע לנתניהו שוחד בכך שיביא לשינוי ניכר לטובה בקו ובאופן הסיקור של נתניהו ובני משפחתו בכלי התקשורת מקבוצת 'ידיעות אחרונות', ולשינוי לרעה באופן הסיקור של יריביו הפוליטיים, עד כדי 'רעידת אדמה' ו'סיבוב הספינה', כאמור בשיחתם", נכתב באישום. "מוזס הציע כי יעשה כן באופן שיבטיח את המשך כהונתו של נתניהו כראש ממשלה לאורך זמן, וזאת בתמורה לכך שנתניהו ינצל את השפעתו כראש הממשלה לקדם חקיקה שתטיל מגבלות על 'ישראל היום' ותביא להטבות כלכליות משמעותיות למוזס ולעסקיו".

 

עוד נכתב כי "נתניהו לא סירב להצעת השוחד ולא הפסיק בעטיה את השיחה עם מוזס, והגם שלא התכוון לקדם את הצעת החוק, המשיך לנהל עם מוזס שיחה ארוכה ומפורטת על מרכיבי ההצעה והציג בפניו מצג לפיו יש אפשרות של ממש שיעשה שימוש בכוחו השלטוני על מנת לקדם חקיקה המיטיבה עם מוזס. נתניהו פעל כאמור על מנת להמשיך את השיח ובכך לגרום למוזס להשפיע לטובה על אופן סיקורו בכלי התקשורת מקבוצת 'ידיעות אחרונות' בתקופת הבחירות, ולגרום למוזס לפעול למניעת פרסומים שליליים שיפגעו בו או במשפחתו, לפחות בתקופה זו וכל עוד השיחות ביניהם נמשכות.

Arnon Mozes (Photo: Alex Kolomoisky)
נוני מוזס(Photo: Alex Kolomoisky)

"בהמשך לפגישה זו, ועל מנת לשמר אצל מוזס את הרושם כי הוא בוחן את היתכנות קידום החקיקה האמורה, נתניהו נפגש עם יו"ר הקואליציה זאב אלקין ועם יו"ר ועדת הכנסת יריב לוין, כאשר לנגד עיניו האפשרות שדבר קיומה ייוודע למוזס. בפגישה זו הבהירו אלקין ולוין לנתניהו כי לא ניתן יהיה לקדם את החקיקה בתקופה זו. בהמשך לכך קיים נתניהו, ביוזמתו, פגישה נוספת עם מוזס, במהלכה הציג בפניו מצג לפיו יפעל לקדם את החקיקה לאחר הבחירות, וזאת במטרה להמשיך עמו את השיח על הצעת השוחד".

 

היועמ"ש ציין כי במעשיו אלה הציע מוזס לנתניהו הצעת שוחד, ונתניהו עשה מעשה הפרת אמונים הפוגע פגיעה מהותית באמון הציבור בעובדי הציבור ובנבחריו ובטוהר המידות שלהם בכך שניצל את מעמדו ואת כוח המשרה על מנת לקבל טובת הנאה אישית ובכך שבהיותו נבחר הציבור הבכיר ביותר, העביר מסר לפיו הצעות שוחד הן כלי שניתן לעשות בו שימוש לשם קידום אינטרסים הדדיים של עובדי ציבור בכירים ואנשי עסקים, וכי אין פסול בעסקאות שוחד.

 

בהתאם לחוק חסינות חברי הכנסת, עותק מכתב האישום הוגש ליו"ר הכנסת, על מנת שנתניהו יוכל להודיע לכנסת אם הוא מעוניין לבקש חסינות מפני העמדתו לדין פלילי.

  

כחול לבן ציטטו את נתניהו, עמיר פרץ יעתור לבג"ץ

בכחול לבן בחרו לצטט את דבריו של נתניהו מתקופתו כיו"ר האופוזיציה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט, ומסרו: "ראש ממשלה ששקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט מוסרי וציבורי לקבוע דברים כל כך גורליים למדינת ישראל. כי קיים חשש, אני חייב להגיד, אמיתי ולא בלתי מבוסס, שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו, ולא לפי האינטרס הלאומי".

 

חבר הכנסת גבי אשכנזי אמר כי "יום שבו מוגש כתב אישום נגד ראש ממשלה, הוא יום עצוב למדינת ישראל. אני מקווה בשביל נתניהו ובשביל אזרחי ישראל שייצא זכאי, אבל אין ספק שכעת הוא צריך להתרכז בניהול המשפט שלו ולא בניהול המדינה. העניינים המשפטיים של נתניהו משתקים את מדינת ישראל כבר שלוש שנים. ודי. הגיע הזמן להסקת מסקנות ולחשבון נפש. הגיע הזמן לשים את ישראל לפני נתניהו".

ישיבת הסיעה של כחול לבן (צילום: אלעד מלכה)
"יום עצוב". גבי אשכנזי(צילום: אלעד מלכה)

ח"כ שלמה קרעי מהליכוד מסר: "לקרוא את כתב האישום ולפחד. מגישים כתב אישום נגד רה"מ על שוחד כאשר כתב האישום מאולץ ומופרך. היועמ"ש לא הצליח לסתום עם האצבע את שטף הטרלול והניסיון להפיכה שלטונית באמצעות צבא של פרקליטים. צבא המונהג על ידי אדם אחד ששם לו למטרה להדיח ראש ממשלה מכהן. רה"מ חף מפשע עד שיוכח אחרת. הוא ימשיך לכהן כי כך קובע החוק ואף שופט בג"ץ לא יעז להתערב בזה. יש ציבור גדול מאוד שישמור על החוק במקום אלו שאמונים עליו באופן רשמי ומעלו בתפקידם".

 

יו"ר העבודה-גשר, עמיר פרץ, הודיע כי בכוונתו לעתור לבג"ץ בדרישה להורות לנתניהו לצאת לנבצרות. "כתבי האישום של נתניהו הם הסיבה שלא קמה בישראל ממשלה", מסר פרץ. "בדמוקרטיה - לא נוכל להשלים עם ראש ממשלה תחת כתב אישום. רק בגלל כתבי האישום נוצר הפלונטר הפוליטי בישראל. אם נצליח למנוע מנתניהו להיאחז בקרנות המזבח, נמנע בחירות בפעם השלישית תוך שנה".

 

יו"ר המחנה הדמוקרטי, ניצן הורוביץ, אמר כי "נתניהו חייב ללכת עכשיו. למען אזרחי ישראל והמדינה, למען הדמוקרטיה ושלטון החוק, אסור שנתניהו יכהן ולו רגע אחד נוסף. מדובר בשפל היסטורי. בפעם הראשונה בתולדות ישראל נאחז ראש ממשלה בכיסאו תחת כתב אישום חמור. זוהי קריאה אחרונה לכל נבחרי הציבור, לסיעות הכנסת ולחברי הליכוד בפרט: אמרו בקול ברור - עד כאן. תם עידן נתניהו. בגסיסתו הפוליטית ישרוף ראש הממשלה היוצא כל חלקה טובה של יושר וממלכתיות. מי שידבוק בנאמנות עיוורת אליו, ייזכר כמי שנתן ידו להשחתה החמורה ביותר של הדמוקרטיה הישראלית ולפגיעה ישירה במדינה".

 

חברת הכנסת תמר זנדברג הוסיפה: "ראש הממשלה לא יכול לכהן ולו יום אחד. אין לו מנדט לנהל את המדינה. עליו להתפטר מיד. אם לא יעשה זאת אסור לאיש לשבת בממשלתו או במפלגתו. אסור לו לרוץ לבחירות והוא אינו יכול לקבל מנדט להרכיב ממשלה. עליו לעזוב את החיים הציבוריים עוד היום".

 

יו"ר הרשימה המשותפת, איימן עודה, מסר בעקבות ההודעה כי "ביום שנתניהו ישלם על פשעיו הפליליים, נוכל להתחיל לתקן את הנזק שהסב בפשעיו החברתיים. הגזענות והשנאה שהפיץ לא יעלמו איתו למעשיהו, וזה תלוי בנו - ערבים ויהודים - לבנות יחד חברה שוחרת שלום, ודמוקרטיה שוויונית שתשרת את כלל אזרחי המדינה".

 

חברת הכנסת עאידה תומא-סלימאן מסרה: "‏ביבי יימצא אשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. אבל גם בהסתה, גזל, חרחור מלחמה, העמקת פערים וכיבוש. נסלק אותו מהחיים הציבוריים עוד לפני שיישלח לכלא".

 

תיקיו הפליליים של נתניהו, שטען לאורך כל הדרך לחפותו, עמדו בשנים האחרונות במרכז השיח הפוליטי והציבורי במדינה, הובילו לעימותים תדירים של תומכיו עם מערכת אכיפת החוק ולהפגנות מול בית היועמ"ש, וקשורים גם לפלונטר הפוליטי חסר התקדים שבו נמצאת ישראל.  

 
כתב האישום נגד נתניהו נמסר במקביל לראש הממשלה, לפרקליטיו וליו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין. כתב האישום לא הופקד בבית המשפט כנהוג, שכן נתניהו יכול לבקש מהכנסת חסינות מפני העמדה לדין בתוך 30 יום. 
 
עם זאת, מכיוון שלא הושגו הסכמות בין הסיעות הגדולות על הקמת ועדת הכנסת - היא לא כוננה, ורק אם תקום ממשלה בקרוב ניתן יהיה להקימה. כלומר, אם יתקיימו בחירות שלישיות, ההליכים המשפטיים בתיקי נתניהו צפויים להתעכב בחצי שנה לפחות.

 

החלטת היועמ"ש מקטינה עוד יותר את הסיכויים להקמת ממשלת אחדות, שכן ראשי כחול לבן הצהירו פעמים רבות שלא יהיו מוכנים לשבת עם ראש ממשלה שיוגש נגדו כתב אישום. בהנחה שיתקיימו בחירות שלישיות, תהיה זו הפעם הראשונה שמועמד להרכבת ממשלת מתמודד עם כתב אישום שהוגש נגדו, ולכן תישאל השאלה האם הנשיא ראובן ריבלין יכול להטיל עליו להקים ממשלה. 


פורסם לראשונה 21/11/2019 18:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, AFP
אביחי מנדלבליט ובנימין נתניהו
צילום: AP, AFP
מומלצים