פורטוגל: חשד שפקידים ברשות האוכלוסין קידמו תיקים באופן לא חוקי
הגשתם בקשה לקבלת אזרחות והיא עדיין לא אושרה? כדאי שתבדקו מה קורה בתיק. 20 איש כבר נעצרו בגין פרשה ברשות האוכלוסין במדינה
אי אפשר לפספס את הפרסומים של החברות הרבות שקמו בכדי לטפל בנושא הוצאת האזרחות הפורטוגלית, בעקבות תיקון חוק צאצאי המגורשים, המקל על צאצאי מגורשי ספרד להגיש בקשה ולקבל אזרחות פורטוגלית היום. מאז כניסת החוק לתוקף, כ-12 אלף פונים מכל העולם, ובהם ככל הנראה כ-4,000 ישראלים כבר קיבלו אזרחות. יותר מ-30 אלף נמצאים בהליכי קבלת אזרחות בשלבים שונים. עם השנים, וככל שגובר זרם הבקשות, הקריטריונים לקבלת אזרחות הופכים נוקשים יותר, במיוחד כאשר מתרחש אירוע משמעותי שגורם לפגיעה באמון הציבור בתקינות מערכת רשות האוכלוסין.
לאחרונה התרחש בדיוק אירוע כזה: פרשת שחיתות רחבת היקף שנחשפה בפורטוגל בחודש האחרון מאיימת לשנות את הנהלים בבקשות האזרחות, ובכלל זה של אלפי ישראלים. במסגרת הפרשה נעצרו יותר מ-20 איש, בהם בכירים ברשות האוכלוסין הפורטוגלית ("הקונסרבטוריה"), וכן שלושה עורכי דין, שני פקידי משרד האוצר, גורמים בביטוח לאומי, ומפקח שירות החוץ והגבול.
הם חשודים שקידמו באופן לא חוקי הליכי קבלת אזרחות וויזות עבודה. אין ישראלים בקרב העצורים, אך הרשויות בפורטוגל יקיימו ככל הנראה בדיקה רוחבית לראות מי עוד מעורב בעניין, וזו יכולה לעכב מאוד את כל ההליכים המתקיימים כעת.
את ההשלכות העתידיות הצפויות מהפרשה הנוכחית ניתן לצפות בעקבות אירועים שהתרחשו ברשות האוכלוסין הפורטוגלית ב-2013, אז נחשפה פרשה שעניינה היה יישום הקלות בתחום המיסוי בעקבות הליכי תושבות והתאזרחות למשקיעים.
אותה פרשה הביאה לבחינה נוספת של תיקים מאותו הסוג ולשידוד מערכות הבדיקה והבקרה ברשות האוכלוסין. צעדים אלו הביאו גם לעיכוב של הליכים שלא היו תחת חשש, אך נבדקו באותה עת לאחר שהתפוצצה הפרשה. לבסוף, כל הליכי בחינת האזרחות עוכבו, ונערכה בדיקה רוחבית לכל התיקים.
לאור האירועים האחרונים, עשרות אלפי הישראלים שהגישו בקשה ונמצאים בשלבי הבחינה שלה צריכים לבדוק את תקינות ההליך ולוודא שכל החומרים הוגשו כראוי וללא קיצורי דרך.
אז מה עושים?
לנוכח מצב חדש זה, כדאי לבצע את הפעולות הבאות:
למי שמטופלים באמצעות חברה או עורך דין ישראליים, מומלץ לפנות לעורך הדין או לחברה, ולבקש לקבל את פרטי עורך הדין בפורטוגל המטפל מטעמם בתיק. כדאי לוודא שאף אחד מהאנשים המעורבים בפרשות שם איננו קשור לטיפול בתיק שלכם.
יש לדרוש מספק השירות בארץ לקבל את עותק הקבלה מתשלום האגרה לקונסרבטוריה, בסך 250 יורו, עבור הגשת הבקשה.
כדאי גם לדרוש מספק השירות בארץ לקבל סטטוס עדכני על מצב התיק, ולהבין באיזה שלב בתהליך הוא נמצא כעת.
ככל שנמצא שהמסמכים שלכם או הבקשה שלכם עברו דרך ידיו של אחד החשודים, יש להבין מהחברה שעמה התקשרתם בארץ את הפתרונות שהיא מציעה, שכן לכל הפחות יהיה עיכוב של תיקכם, למשך תקופה לא ידועה של זמן.
משך הליך בחינת הבקשה הממוצע בקונסרבטוריה אורך כיום כשנתיים (בהחלט יש מקרים שהעניין לוקח שנה, אך קחו בחשבון שיש כאלה שזה לוקח להם גם שלוש שנים). ייתכן שכעת יזדקקו הרשויות לזמן רב יותר כדי לבחון את הבקשות.
כאשר אתם מגישים בקשה לאזרחות, כדאי לדקדק ולהקפיד על כל שלב ושלב, ולהביא אסמכתאות ברורות. מי שינסה לעשות קיצורי דרך עלול להינזק בעטיים. הפרשה מראה שוב שנכון לבצע את תהליך בקשת האזרחות באמצעות עורכי דין המצויים בתחום ועובדים עם אנשי מקצוע אמינים. לא דרך גורמים אחרים, ובלי קיצורי דרך.
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד דוד ידיד עוסק באזרחויות אירופיות וויזות למשקיעים והשקעות
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים