שתף קטע נבחר

כמה שווה היום כתובה של 6 מיליון לירות?

בני זוג התחתנו לפני 40 שנה והתגרשו אשתקד. בתחילה נקבע שהאישה תקבל 150 אלף שקל בלבד, אבל הערעור שלה התקבל בבית הדין הגדול

בית הדין הרבני הגדול קבע לאחרונה כי אישה שנישאה ב-1979, ובכתובה נקבע סכום של שישה מיליון לירות, תקבל כעת – אחרי שהתגרשה מבעלה – 360 אלף שקל. בכך קיבלו הדיינים את הערעור שהגישה האישה על פסק הדין של בית הדין האזורי, שקבע שהיא זכאית ל-150 אלף שקל בלבד.

 

בני הזוג התגרשו בשנה שעברה. בית הדין הרבני האזורי קבע שהאישה זכאית למלוא הכתובה שלה מאחר שהבעל לשעבר גרם לפירוק הנישואים. הבעיה הייתה שהכתובה נכתבה בלירות – שישה מיליון לירות – ובין פוסקי ההלכה והדיינים עדיין יש מחלוקת בשאלה אם מותר להצמיד כתובה כזו למדד או לא. לפיכך, הדיינים החליטו לפסוק "על דרך הפשרה" והגיעו לסכום של 150 אלף שקל.

 

בערעור שהגישה האישה לבית הדין הרבני הגדול היא טענה שאם מצמידים את הסכום המקורי למדד מגיעים לשלושה מיליון שקל, כך שהפשרה שאליה הגיע בית הדין לא סבירה.

 

היא ציינה כי בפסקי דין רבים נקבע שסכום כתובה בפשרה צריך לעמוד על שני שלישים מהערך המוצמד, כך שבמקרה זה מגיעים לה שני מיליון שקל. היא הבהירה כי תסתפק ב-360 אלף שקל – סכום שיאפשר לה לרכוש את חלקו של הגרוש בדירה המשותפת ולזכות בקורת גג.

 

כאמור, הדיינים הרב א' אהרן כץ, הרב שלמה שפירא והרב ציון לוז-אילוז נענו לבקשתה. הדיין לוז-אילוז כתב כי הפשרה שאליה הגיע בית הדין האזורי לא הגיונית בהתחשב בפער העצום בין סכום הכתובה לאחר הצמדה לבין הסכום ללא הצמדה.

 

לדעתו, כאשר סכום הכתובה ללא הצמדה מגוחך, יש לחייב בסכום שמבטא את דעתם של החתן והכלה במועד שבו נערכה הכתובה. במקרה הנוכחי, למשל, סכום הכתובה המקורי נחשב לסכום גבוה מאוד ביחס לכתובות אחרות באותן שנים, ונראה כי ביטא "חיבה יתירה" של החתן לכלתו.

 

"לפי היגיון זה, הסכום של 150,000 ש"ח שנקט כבוד בית הדין האזורי, לדעתי, לא יכול להיכנס באומד הדעת הזו", כתב הדיין לוז-אילוז. "רבים מהחתנים כיום מתחייבים בכתובתם 180,000 ש"ח ואף 260,000 ש"ח, ויש המוסיפים עד ל500,000 ש"ח, כפי שעינינו רואות ואזנינו שומעות".

 

בהתאם לכך קבע הדיין שסכום הכתובה צריך להיות גבוה מחצי מיליון שקל, אלא שהוא לא רשאי לפסוק לה סכום גבוה יותר מזה שביקשה.

 

הוא הוסיף שהיה מגיע למסקנה דומה גם על דרך הפעלת מנגנון "פיצויי גירושין", שחלק מהדיינים סבורים שיש להשתמש בו כששווי הכתובה ללא הצמדה אינו סביר. לפיכך נפסק כי סכום הכתובה יעמוד על 360 אלף שקל, ללא חיוב בהוצאות.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערערת: עו"ד אבי גפן
  • ב"כ המשיב: עוה"ד אריה ספרא ואבי אמר
  • עו"ד תמרה רפאלוב עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
עו"ד תמרה רפאלוב
מומלצים