תמונות מחיי חסידים: הפולנייה שהצליחה להיכנס לקהילה הסגורה
למרות מוצאה הקתולי, אגניישקה טרצ'בסקה מכנה עצמה "נפש יהודייה", מחוברת אל הקהילה החסידית - ורואה בהם "הוכחה לכישלון המשימה השטנית של היטלר". בתערוכה חדשה בשיתוף "המכון הפולני", תיעדה הצלמת הבינלאומית סיטואציות מחיי היומיום של חסידים ברחבי העולם. קבלו תמונות מרהיבות מתוכה
היא עצמה פולנייה, אך למרות מוצאה הקתולי אגניישקה טרצ'בסקה מחוברת אל הקהילה החסידית בכל מאודה. כמי שמאמינה ב"גלגול נשמות", היא מתייחסת אל הקהילה החסידית כאל אורגניזם מתחדש שיש בו "הוכחה לכישלון המשימה השטנית של היטלר".
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
טרצ'בסקה היא שם מוכר לחובבי הצילום. כבר 16 שנים שהיא מתעדת בצורת יוצאת דופן את הקהילה החסידית ברחבי העולם, לא כעולם ישן שזהו השריד לו – כי אם מתוך מבט רלוונטי ועכשווי. כך, למשל, היא עוקבת אחר הפריחה של תופעת העלייה לקברי צדיקים – וגם את בתי הכנסת והעשייה החסידית.
עוד תרבות בערוץ היהדות :
- דוקו: מגלים את החסידות מחדש
- קמפיין: הנשים הדתיות לא נשארות אדישות
- סינגל: האלבום האחרון בהחלט: "צמאה יצרה מהפכה תרבותית "
- סדרה: הזעקות של הנשים השקופות
- אלבום: כוכב העבר הצרפתי עושה מוזיקה חסידית
לקראת סוף השבוע שעבר נפתחה תערוכה מרגשת בגלריה של אוניברסיטת בר אילן - "ברכה: בחזרה אל השטעטל הפולני", ביוזמת המכון הפולני בתל אביב ובשיתוף המחלקה לאמנות יהודית באוניברסיטה.
לאחר שזכתה בפרס הנשיונל ג'יאוגרפיק על צילום שלה מתוך חתונה חסידית בירושלים, מביאה טרצ'בסקה לישראל צילומים המאוגדים בספרה, Returns (חזרות), המוצגים בתערוכות ברחבי העולם. בפרויקט החדש שלה, Family Book, שנחשף לראשונה בתערוכה, היא מביאה תמונות אישיות ואינטימיות מחיי היומיום של הקהילה החסידית.
זכתה באמונה של הקהילה החסידית
טרצ'בסקה רואה עצמה כ"נפש יהודייה", ומבקשת להביא מבט חשוף ואינטימי על הקהילה הסגורה למדי, בוודאי שבפני צלמת שאיננה יהודייה. אבל איכשהו, בתהליך ארוך ואפילו סיזיפי, הצליחה לזכות באמונם ולהיכנס לחייהם פנימה, תוך רקמה עדינה של קשרי ידידות והכרה. היא קשרה קשרים קרובים עם אנשי הקהילה החסידית במקומות שונים, וכך זכתה לתעד אותם ביצירתה הייחודית.
היא גם מדברת עליהם בסוג מיוחד של קירבה, באופן מעורר פליאה והשתאות. כמי שנולדה במשפחה נוצרית טרצ'בסקה, כמו פולנים רבים בני דורה, לא הכירה את "העבר היהודי של פולין" – אלף שנות יהדות שהסתיימו בשואה. היא מייצגת דור חדש של פולנים – אקדמאים, אמנים, היסטוריונים ואחרים המבטאים בעשייתם את הצורך להחיות את הקהילה האדירה ההיא, ועבודתה נתמכת גם בידי ממשלת פולין.
- התערוכה מוצגת באולם ע"ש ליבר בגלריה לייב, בניין 410 באוניברסיטת בר-אילן