הקרב על צופרי השבת: ראש העיר מפרק - החרדים מרכיבים
זה כבר כמה שבועות שבחריש מתחוללת מיני-מלחמה מידי יום שישי. רגע לפני שנכנסת השבת, מעכירה את השלווה מלחמת צופרים. ראש העיר הדתי ביקש לשים קץ לקרבות, ופירק אותם – אך החרדים המהווים כ-12% מהאוכלוסייה, שבים ומרכיבים אותם בכל שבוע מחדש
הקרב על צופרי השבת מחריש אוזניים: זה כבר כמה שבועות שבחריש מתחוללת מיני-מלחמה מידי יום שישי. רגע לפני שנכנסת השבת, מעכירה את השלווה מלחמת צופרים. ראש העיר הדתי ביקש לשים קץ לקרבות, ופירק אותם – אך החרדים המהווים כ-12% מהאוכלוסייה, שבים ומרכיבים אותם בכל שבוע מחדש.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
המדובר בתופעה מוכרת ברבות מערי ישראל: דקות לפני כניסת השבת מופעלת התרעה – לעיתים בדמות צפירה ולעיתים בשירי שבת. האוכלוסייה החילונית בחריש לא חיבבה את התופעה, וראתה בה מפגע רעש.
קיראו עוד בערוץ היהדות :
- לראשונה: מזוזה על בניין הפרלמנט האוקראיני
- תמונות מחיי חסידים: הפולנייה שהצליחה להיכנס לקהילה הסגורה
- הלבנוני שקנה את חפצי היטלר: "קראו לי 'ערבי מסריח' ורציתי לשים סוף לגזענות"
"מידי ערב שבת מגיעים אנשים, מתלהמים, מתעמתים, שמים מוזיקה כנגד", מספר יצחק קשת, ראש עיריית חריש, בראיון לאולפן ynet. "זה מייצר המון חיכוכים שאנחנו מבקשים למנוע בצורה אחראית".
"למנוע פעולות חד-צדדיות"
העובדה שקשת אדם דתי, לא הרתיעה אותו במאבק – והוא התייצב לצד החילונים: "חריש היא עיר של כולם", הוא מסביר. "כולם צריכים להרגיש שזה הבית שלהם. כשמתחילים לבצע פעולות חד-צדדיות במרחב הציבורי, אי אפשר לתת לזה יד בכדי לא לפגוע ברגשותיו של אף ציבור".
למה יש בזה פגיעה? מדובר בכמה שירי שבת, בסך הכול.
"דעתי האישית היא שזה אפילו נחמד, אבל זו לא דעתם של אחרים. חריש זו עיר חדשה, מגיעים לכאן תושבים מכל הארץ והזהות של העיר עדיין לא התגבשה. יש אנשים שמרגישים שהם צריכים לבצע פעולות אקטיביות על מנת לקבוע עובדות בשטח... מאחריותי למנוע פעולות חד-צדדיות ולהבהיר שהעיר הזאת פתוחה לכלל הציבורים".
"בתל אביב יש 15 צופרים"
עו"ד מיכאל ליטווק, חרדי תושב חריש, מתקשה להבין את הבעיה: "זה משהו שקיים בכל הארץ", הוא אומר. "ברמת אביב יש צופר שבת, בתל אביב יש 15 צופרי שבת! בלוד יש 30 צופרי שבת. יש מאות צופרי שבת בכל הארץ. זה משהו שנמצא בסטטוס-קוו, בכל מקום שיש בו אוכלוסייה דתית. מדובר בשתי דקות בשבוע, של מוזיקה רגועה שמזכירה לאנשים את כניסת השבת".
ליטווק תמה מדוע צופרי המסגדים מהכפרים הסמוכים אינם מטופלים – ועל צופרי השבת מתקיימת אכיפה: "זה לא מגפון מטורף, זה משהו רגוע. אני אישית מכיר ציבור חילוני גדול בחריש שנהנה משירי השבת... שתי דקות בשבוע, עם כל הכבוד, זה לא צריך להפריע לאף אחד".