ארדן על הסמים הסינתטיים בדרום ת"א: "לא כל הפתרונות במשטרה"
ח"כ מרב מיכאלי פנתה בעקבות התיעוד הקשה ב-ynet לשר לביטחון הפנים ושאלה אותו במליאה כיצד המשטרה מתמודדת עם המצב המתדרדר. ארדן הציג נתונים שמראים על עלייה באכיפה, והודה: "לא לכל בעיה בישראל הפתרון נמצא רק בידי המשטרה. תפעלו מול ראש העיר"
חברת הכנסת מרב מיכאלי פנתה בצהריים (רביעי) לשר לביטחון הפנים גלעד ארדן בעקבות תופעת הסמים הסינתטיים שפשטה על דרום תל אביב ופורסמה ב-ynet ושאלה אותו במליאת הכנסת כיצד מתבצעת האכיפה המשטרתית למניעת התדרדרות האזור.
"את צופה בכתבה הזאת ופשוט מתחלחלת", אמרה מיכאלי לאולפן ynet על כתבתו של אסף קמר. "זה פשוט מדהים לראות את השוטרים שהולכים שם עם הכלבים בין המשתמשים והמשתמשות ובין הסוחרים שיושבים במקומות שכולם יודעים עליהם, ופשוט לא קורה כלום".
- את חושדת שיש כאן מדיניות מכוונת? כי הרי אנחנו יודעים שזה לא קורה במרכז או בצפון תל אביב.
"אני לא רוצה לעשות ספקולציות, אבל זה בדיוק מה שאני הולכת לשאול את ארדן. אני מובילה בחמש השנים האחרונות הצעת חוק של חבר הכנסת לשעבר משה מזרחי, שמדברת על טיפול בכל סוגיית מבקשי המקלט ובשיקום דרום תל אביב. כחלק מהצעת החוק הצענו להקים מנהלת שתחבר בין כל משרדי הממשלה, רווחה, משטרה, בינוי, שיכון ועוד בשביל שיהיה אפשר לזרז תהליכים. פעם אחת ולתמיד לשקם באמת את שכונות דרום תל אביב. זה דבר שהוא פשוט לא יכול להימשך ובאמת לא ברור לי למה הממשלה הזאת לא מטריחה את עצמה ועושה משהו בעניין הזה".
"לא לכל בעיה במדינת ישראל הפתרון נמצא רק בידי המשטרה", השיב ארדן למיכאלי במליאת הכנסת. "אין ספק שהתושבים בדרום העיר סובלים מפשיעה בהיקפים חריגים, לא רק עקב ריבוי של אוכלוסיית המסתננים שבטח לא רוכזו שם על-ידי המשטרה. על פי מה שנמסר לי, תחנת שרת פועלת ומכוונת לתקיפת מחוללי הפשיעה כולם, בדגש על פעולות הסחר והשימוש בסמים".
ארדן פירט את המהלכים שבוצעו בשנים האחרונות במטרה למגר את הסחר בסמים באזור, בהם הקמת יחידת שיטור רגלי, ופעילות של מאות שוטרים גלויים וסמויים, יס"מ וכלבנים. "מלבד הטיפול המשטרתי, המשרד שלי השקיע שם משאבים מאוד מאוד גדולים, לא רק באכיפה אלא גם בתחום המניעה. הרשות למלחמה בסמים מפעילה את מרכז 'צעד ראשון', שספגתי בעקבותיו ביקורת קשה כשלא פעל במשך כמה ימים", אמר.
השר הוסיף כי "מה שחברת הכנסת מיכאלי ראתה זה מה שמשרד הבריאות רוצה שנראה. הציבו שם מרכזי גמילה שנותנים מענה לאוכלוסיות שנמצאות, לצערנו, בקצה הרצף. התקצוב שלהם מגיע מהמשרד שלי וממשרד הבריאות. ב-2018 המרכז טיפל ב-330 אזרחים, ואנחנו משקיעים שם מיליונים בכל שנה גם כדי להעניק שירותי גמילה או תחליפי סם, וגם כדי להתקין מצלמות במרחב הציבורי כדי להגביר את האכיפה ואת תחושת הבטחון".
לפי ארדן, מתחילת 2019 בוצעו 152 מבצעים משולבים של משרדי הממשלה השונים, וחלה עלייה של 140% במספר המעצרים ו-48% בכתבי האישום המוגשים.
"101 דרי רחוב שמשתמשים בסמים או עוסקים בזנות הופנו לטיפול, ו-72 תחנות סמים נאטמו באמצעות ריתוך ובלוקים. אבל מי שחושב שאפשר להכניס נרקומן מאחורי סורג ובריח ושהמשטרה יכולה לעשות את זה לאורך חודשים או שנים - טעות בידו", אמר.
"אשמח אם מרב מיכאלי, יחד עם חברי כנסת נוספים, יפעלו מול ראש העיר תל אביב כדי למקם את המרכזים האלה בשכונות חזקות יותר", אמר ארדן. "אז אולי יהיה פיזור טוב יותר שלא יחשוף את תושבי דרום תל אביב מעבר לאוכלוסיית המסתננים גם לנרקמונים שמגיעים לשם. בגזרת התחנה המרכזית פועלים גם בתי תמחוי רבים שמושכים אליהם את כלל אוכלוסיית משתמשי הסמים ודרי הרחוב בתל אביב והסביבה לצורך קבלת מזון, בגדים וסיוע רפואי".
ארדן ציין כי למרות שיתוף הפעולה עם העירייה והצורך בפעילות אכיפה, נדרשת פעילות שיקומית מצד אגף הרווחה העירוני ומשרד הרווחה. "נמסר לי כי פעילות זו מוגבלת בתקציבים ולוקה בחסר בכל הקשור למענה לאוכלוסיית הזרים, ולכן לא מאפשרת יכולת שיקומית ארוכת טווח. מה גם שהנרקומנים לא משתפים פעולה", הוסיף.
"אסור לשכוח שכדי למגר את התופעה אחת ולתמיד יש צורך בפעילות עמוקה של כלל הרשויות הנוגעות בדבר. אין טעם רק באכיפה והרתעה אם לא מטפלים גם בשורש הבעיה. בדרום ת"א, המצוקה היא ארוכה הרבה יותר. בכל פעם שריכוז המסתננים הם באזורים הללו, ולא בשכונת אחרות, הסוחרים ימשיכו להגיע לשם ולפעול משם. אני שוב מדגיש, הציפייה שלי מהמשטרה היא באופן חד-משמעי לעשות כל שביכולתה כדי לאכוף כנגד סוחרי הסמים והמשתמשים ולהביא אותם לדין, או לנסות ולשלוח אותם לטיפול ולשיקום. אבל חייבים להבין שיש עוד גופים שחייבים לקחת חלק במאמץ וההשפעה שלהם היא לא פחותה מזו של המשטרה".
"הצענו להקים מנהלת משותפת - והממשלה הפילה"
מיכאלי השיבה לארדן כי "הרשות הראשונה והיחידה בישראל שהקימה גוף שכן טיפל בבעיות הייעודיות של מבקשי המקלט בתחומה היא עיריית תל אביב, שהקימה גוף בשם 'מסילה', שפועל הרבה לפני שממשלות ישראל התחילו להתייחס לבעיית מבקשי המקלט שרק הלכה והתרחבה.
"ברור שסוגיית השימוש בסמים היא ודאי לא רק בעיה של אכיפה", אמרה מיכאלי ומתחה ביקורת על העברת הרשות למלחמה בסמים למשרדו של ארדן. "היא קודם כל בעיה של רווחה. מפלגת העבודה הצביעה נגד העברה של רשות למאבק בסמים ואלכוהול ממשרד הרווחה למשרד לביטחון פנים בדיוק בגלל שסברנו שהזווית לטיפול בבעיה הזאת צריכה להיות זווית של רווחה, ולא זווית של אכיפה. אני לא רואה שההעברה הזאת הביאה תועלת".
עוד אמרה כי "צריך להגיד שממשלות ישראל לא רק שאינן משקיעות ברווחה אלא מקצצות ברווחה. העול שיש על העובדות והעובדים הסוציאליים הולכות ומחמירות לאור אי-השוויון ההולך וגובר במדינה. אני רוצה להבין ברשותך אדוני, האם מדובר במדיניות, האם זה פשוט כמו שאמרת? זה נוח אולי לממשלת ישראל שהכל נמצא בדרום ת"א?
"הובלתי את הסיעה שלי בהצעת חוק לטיפול בסוגיית מבקשות ומבקשי המקלט לפיזור שלהם בארץ, ולשיקום שכונות דרום תל אביב. דיברנו על הקמת מנהלת שתתאם בין המשרדים ושעיריית ת"א תוציא את החלק הארי של מבקשי המקלט בדרום תל אביב ותמצא להם פתרונות. הצעת החוק נותנת מבנה מאוד ברור לאיך הדברים יתנהלו. הממשלות שאתה חבר בהן הפילו את ההצעה הזאת מבלי להביא אלטרנטיבה". בסוף השאלה רשות הדיבור ניתנה לחבר הכנסת וליד טהא מהרשימה המשותפת - וארדן לא השיב לדבריה של מיכאלי.