שתף קטע נבחר

מזונות ביישוב סכסוך פוקעים 15 יום אחרי סיומו

בהחלטה מהותית נקבע כי פסיקת מזונות בזמן גישור היא בגדר סעד דחוף שאינו מחייב לאחר תומו, ועל אחת כמה וכמה כשהוגשה תביעה לבית משפט

בפסיקה חשובה שניתנה לאחרונה בבית המשפט למשפחה בירושלים נקבע כי תוקף החלטה למזונות שניתנת בעת יישוב סכסוך פג 15 יום אחרי שההליך נסגר, והיא לא מחייבת בתקופה שהנושא עובר להתנהל בבית משפט. השופט פליקס גורודצקי הבהיר כי מזונות שנפסקים במסגרת גישור נחשבים לסעד דחוף שפוקע בתומו.

 

בשנה שעברה פתחה אם לילדה בקשה ליישוב סכסוך עם האב ובתוך כך ביקשה סעד זמני של מזונות מבית המשפט, שנענה לה וחייב את האב בכ-2,100 שקל בחודש. השאלה שהגיעה בהמשך לשולחנו של בית המשפט הייתה אם החלטה זו מחייבת את האב גם לאחר סיום יישוב הסכסוך והגשת תביעת מזונות.

 

במקרה הנוכחי ההורים לא הגיעו להסכמות עד שהסתיימה הקפאת ההליכים שקובע חוק הסדר התדיינויות במשפחה לתקופת הגישור. לאחר מכן הגישה האם תביעת מזונות בבית המשפט למשפחה ולפני כמה חודשים ניתן בה פסק דין שחייב את האב במזונות קבועים. מאחר שהאב לא עמד בתשלומים מאז תקופת יישוב הסכסוך, פתחה נגדו האם תיק הוצאה לפועל וביקשה לכלול בחוב גם את המזונות שנפסקו בתקופת הגישור - שלטענתה היה על האב להמשיך לשלם בזמן שהתנהלה תביעת המזונות.

 

רשם ההוצאה לפועל דחה את בקשתה וקבע כי החיוב במזונות אלה היה תקף רק בתקופת יישוב הסכסוך ו-15 יום לאחריה, ובמקרה הנוכחי מדובר בסך הכול ב-24 ימי חיוב. בערעור שהגישה האם היא טענה שסעדים זמניים שניתנים במסגרת יישוב סכסוך עומדים בתוקף כל עוד לא הוחלט אחרת. לדבריה לא ייתכן שיאפשרו לאב שהביא את הילדה לחרפת רעב להתחמק מתשלום במשך חודשים ארוכים.

 

האב טען מנגד כי מדובר בערעור סרק שכן תוקף המזונות שנפסקו בתקופת הגישור פג ברגע שהסתיים. הוא הדגיש שמדובר בסעד דחוף שאינו תחליף למזונות זמניים, והאם הייתה צריכה להגיש בקשה מתאימה במסגרת תביעת המזונות.

 

ואכן, השופט פליקס גורודצקי הסכים עם האב. התקנות שפורסמו מכוח חוק הסדר התדיינויות, הסביר, מבחינות בין סעד זמני שבדרך כלל ניתן כדי לשמר מצב קיים, לבין סעד דחוף שמשנה מציאות וניתן רק במקרים חריגים.

 

במקרה של סעד זמני – תוקפו פג רק בהחלטה של ערכאה שיפוטית. לעומת זאת, הסעד הדחוף תקף עד 15 ימים לאחר יישוב הסכסוך, ואז פוקע. ענייני מזונות, הוסיף השופט, הם סעד דחוף שנפסק רק כשמוכח שנגרם נזק ממשי למבקש או לילדים והוא לא נחשב לתחליף מזונות זמניים.

 

הוא הצביע על ההבדל המהותי בין שני המקרים, שכן לצורך פסיקת מזונות בתקופת יישוב סכסוך מסתפק בית המשפט בפרטים על הכנסות הצדדים וצורכי הילדים ולא בוחן את מיצוי פוטנציאל ההשתכרות וחלוקת זמני השהות – פרמטרים חשובים שנלקחים בחשבון בעת פסיקת מזונות זמניים בתביעת מזונות.

 

מעבר לכך השופט הוסיף כי לפי תקנות סדר הדין האזרחי ברגע שהאם תבעה מזונות אבד הכלח על ההחלטה מתקופת יישוב הסכסוך. לפיכך הערעור נדחה אך השופט החליט שלא לחייב את האם בהוצאות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עו"ד חיים שכטר
צילום: shutterstock
מומלצים