שתף קטע נבחר

הלו"ז והבזבוז: עוד 81 יום ישראל שוב בוחרת

חלפו 84 יום של כישלון בניסיון להקמת ממשלה, ומהלילה ישראל שוב סופרת לאחור, לבחירות שלישיות: הכנסת שפוזרה אישרה תוספת של 62 מיליון שקל למימון הבחירות, שכר הח"כים יעלה בינואר אף שכמעט כל השנה הכנסת הייתה בפגרה. זה לוח הזמנים עד לבחירות ב-2 במרץ 2020

 

 

 

בנימין נתניהו כשל בניסיון להרכיב ממשלה ב-42 הימים שהוקצו לו. בני גנץ לא הצליח לעשות זאת ב-28 הימים שקיבל. וגם 14 הימים הנוספים לא הניבו דבר. ומהיום ישראל שוב סופרת לאחור, שוב סופרת לקראת בחירות. לאחר פיזור הכנסת הלילה (ה'), נותרו עוד 81 יום עד שאזרחי ישראל יילכו לקלפיות ב-2 במרץ 2020, בפעם השלישית בתוך פחות משנה.

 

בין פיזור הכנסת לחסינות: השאלות המשפטיות של נתניהו

 

ב-26 בדצמבר יתקיימו הפריימריז לראשות הליכוד, בין ראש הממשלה נתניהו לגדעון סער. בעוד פחות מחודש, ב-8 בינואר ליתר דיוק, ייסגר פנקס הבוחרים ושבוע לאחר מכן יוגשו רשימות המועמדים. בסוף חודש ינואר יתקיימו דיונים על פסילת רשימות ומועמדים ו-2 בפברואר הוא המועד האחרון לאישור רשימות המועמדים. שבוע לאחר מכן יכריע בית המשפט העליון בערעורים על פסילת רשימות ומועמדים.

הצבעת החוק בקריאה שניה ושלישית לפיזור הכנסת והקדמת תאריך הבחירות השלישיות (צילום: אלכס קולומויסקי)
נתניהו במליאה, הלילה בהצבעה על פיזור הכנסת(צילום: אלכס קולומויסקי)

הצבעת החוק בקריאה שניה ושלישית לפיזור הכנסת והקדמת תאריך הבחירות השלישיות (צילום: אלכס קולומויסקי)
גנץ ולפיד. ינסו שוב ב-2 במרץ 2020(צילום: אלכס קולומויסקי)

 בחירות 2020 לוח זמנים משוער לו

ב-17 בפברואר אמורים להיפתח שידורי התעמולה וב-2 במרץ ישראל תלך לבחירות. באופן חריג זה יקרה ביום שני ולא ביום שלישי. אם הכנסת לא הייתה מתערבת, המועד המתוכנן היה 10 במרץ, חג פורים. 3 במרץ, שבוע לפני כן, נפסל כי באותו יום חל יום הזיכרון לחללי צה"ל שמקום קבורתם לא נודע. ה-17 במרץ ירד מהפרק כי באותו יום מצוין יום הזיכרון לרבי אלימלך מליז'נסק, שבו חסידים רבים נוהגים לטוס למקום קבורתו שבפולין.

 

שמונה ימים אחרי הבחירות יימסרו התוצאות לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ועד שבוע לאחר מכן הוא יטיל את המנדט להרכבת הממשלה על אחד מ-120 חברי הכנסת. השאלה הגדולה היא אם הפלונטר הפוליטי, שמלווה אותנו כבר יותר משנה, ייפתר אז - או שהכאוס יימשך, ויתברר שניתן לרדת עוד גם אחרי השפל שאליו הגיעה מדינת ישראל.

 

הלילה כאמור אישרו הח"כים בקריאה שנייה ושלישית את פיזור הכנסת ה-22, וכחלק מהחוק אושרה תוספת של 62 מיליון שקל לתקציב מימון הבחירות. הנושא סוכם בין שר התיירות יריב לוין לבין יו"ר סיעת כחול לבן אבי ניסנקורן, המשמש גם כיו"ר הוועדה המסדרת הזמנית של הכנסת. לפי גורמים בכנסת, לוין ביקש תוספת של 130 מיליון שקל, אך ניסנקורן סירב. לוין הכחיש את הדברים ובכחול לבן הסבירו כי הכוונה היתה לסייע למפלגות הקטנות.

הצבעת החוק בקריאה שניה ושלישית לפיזור הכנסת והקדמת תאריך הבחירות השלישיות (צילום: אלכס קולומויסקי)
שכר הח"כים יעלה, אף שהכנסת כמעט לא עבדה השנה(צילום: אלכס קולומויסקי)

אושרה בקריאה שניה ושלישית הצעת החוק לפיזור הכנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
תוצאות ההצבעה על פיזור הכנסת(צילום: ערוץ הכנסת)

משמעות ההעלאה תהיה תוספת של 430 אלף שקל לכל מנדט של מפלגה, ותוספת של 700 אלף שקל לכל רשימה. אם הרשימה מורכבת מכמה מפלגות אזי התוספת לרשימה תחולק בין כלל המפלגות המרכיבות אותה. למשל, בין הליכוד לכולנו, או במקרה של כחול לבן, התוספת תחולק בין חוסן לישראל, יש עתיד ותל"ם.

 

ניסנקורן ולוין נפגשו אתמול עם גזברי המפלגות שטענו בפניו שיש צורך דחוף בהעלאת מימון הבחירות, אחרת לא יוכלו לממן את מערכת הבחירות הקרובה לכנסת, ואת חובותיהן משתי מערכות הבחירות האחרונות וממערכת הבחירות לרשויות המקומיות מאוקטובר 2018. בש"ס ובישראל ביתנו אמרו כי הם מתנגדים להגדלת תקציב הבחירות - אבל ש"ס דווקא הצביעה בעד.

 

במקביל יעלה שכרם של הח"כים בשיעור מוערך של כ-3%-3.5% במשכורת חודש ינואר 2020. שכר ח"כ עומד כיום על 44,019 שקל ברוטו בחודש והוא צפוי להתעדכן בכ-1,320 שקל ל-45,339 שקל. שכרם של חברי הכנסת צמוד לשכר הממוצע במשק, והוא מתעדכן אחת לשנה במשכורת ינואר, בהתאם לשיעור עלייתו של השכר הממוצע במשק בשנה החולפת. שכר הח"כים יעלה אף שהכנסת נמצאת בפגרת בחירות מדצמבר 2018, למעט חודש דיונים במאי 2019 וכן מסוף אוקטובר עד אתמול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו במליאה, הלילה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים