אין חוק נגד ניהול כת: כך מזהים את הסכנות
משיכה לרעיון חיובי, ניצול מצוקה, מנהיג מגלומני, ציות עיוור והתנתקות מהחיים בחוץ. למרות סיפורי גואל רצון ודניאל אמבש שהגיעו לכותרות, הפרשה בירושלים מזכירה שבישראל 2020 זה עוד קורה. מהם סימני האזהרה ואיך מטפלים בנפגעים?
הכת שהמשטרה פשטה עליה אתמול (שני) בירושלים היא דוגמה נוספת לאופן שבו, מתחת לאפן של הרשויות בישראל, יכולה להתנהל, על פי החשד, קבוצה סגורה שבה חיים עשרות נשים וילדים בתנאי עבדות ואף ניצול מיני.
הפרטים המדויקים עדיין לא ברורים ואין במקרים מהעבר כדי להעיד בדיוק מה קרה באותו מתחם בשכונת גאולה בבירה. אבל קשה שלא להיזכר בכת של גואל רצון שהתנהלה בדרום תל אביב והתפרקה לאחר מעצרו בשנת 2010, ובכת של דניאל אמבש, שגם היא פעלה בירושלים, עד למעצרו ב-2011. רצון ואמבש נשפטו לשנות מאסר ארוכות בגין עבירות שונות, אך לא על עצם ניהול הכת, שכן אין חוק האוסר זאת בישראל.
"תופעת הכתות הפוגעניות היא תופעה חברתית ייחודית שהשלם בה גדול מסך חלקיה", מסבירה מנהלת תחום כתות במשרד העבודה והרווחה, אפרת שרעבי. "צריכים לחבור מספר מאפיינים, שכל אחד כשלעצמו אינו מרמז בהכרח על בעיה, אולם חבירה שלהם יחדיו צריכה להדליק נורה אדומה ומחייבת בדיקה לעומק.
"כת מסוכנת למי שחבר בה כי היא מביאה אותו לידי ציות עיוור ומוחלט, עד כדי ביטול עצמי ואימוץ התנהגויות המסכנות את שלומו ורווחתו, ולהתנתקות ממשפחתו וסביבתו. אנשים מתפתים להשתלב בכת, בגלל שהיא מתבססת על רעיון חיובי וקידום ערכים רצויים, אך בהמשך נוצרים ציות ותלות מוחלטת מצדם, תוך סגירות והתנתקות מכל מי שאינו מהווה חלק מהכת".
שרעבי מפרטת את הסימנים לזיהוי כת. "הסימן הראשון הוא קיומה של אידיאולוגיה המלכדת את חברי הקבוצה סביב המנהיג וסביב מטרה משותפת. נלווים לזה ציות עיוור לדמות המנהיג, שנתפסת כבעלת יכולות על טבעיות, תוך ביטול עצמי ואי יכולת לשאול שאלות או להטיל ספק וזריעת פחד ואיומים פיזיים ורוחניים, המייצרים חרדה פנימית שלא להיות חלק מהקבוצה ותחת הנהגתו של המנהיג".
מאפיין עיקרי נוסף הוא קיום פיקוח על מעשי החברים בכת, דרך עידוד הלשנות של חברים אחד על השני, והטלת סנקציות כשהם אינם מבצעים את הנדרש מהם - בין היתר העברת כספים ומתן שירותים למנהיג, וניתוק ממשפחה, חברים, חברי קבוצה לשעבר, ומכל מידע שחיצוני לקבוצה.
משרד הרווחה מסייע לנפגעי כתות בעזרת תוכנית מותאמת, שכוללת בין היתר מעבר למקלט לנשים מוכות, מיצוי זכויות כגון קצבת נכות (בעבור פוסט טראומה) וסיוע בשכר דירה ממשרד השיכון, טיפול רגשי, הכשרה מקצועית וסיוע חומרי בסיסי כמו ציוד וביגוד.
מה רוצים ממני?
"כתות הן קבוצות שנבנות סביב אנשים כריזמטיים ואינטיליגנטיים, שמצליחים למשוך סביבם אנשים שמרגישים איתם בנוח ובהדרגה עוברים לחיות בקהילתם", מסביר פרופ' גבי קאבאליון, חוקר קבוצות הרסניות מהמחלקה לקרימינולוגיה והפקולטה לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית אשקלון.
"הרבה פעמים הקבוצה הזו מתחילה מאנשים עם כוונות טובות, אלא שעם הזמן הם מתחילים להרגיש את ההשפעה והכוח שלהם ומסתחררים מזה. המילה שלהם היא האחרונה ולא ניתן לערער על כך. האישיות שלהם, בשילוב עם הסיטואציה, מביאים אותם להאמין שהם מיוחדים ולקחת את הקבוצה לכיוונים הרסניים".
פרופ' קאבאליון ממחיש את כוונתו בעזרת דוגמה לכת שנחשפה בשנים האחרונות – "לב טהור", חצר חסידית שפועלת בגואטמלה. "ב'לב טהור' המוטיבציה הראשונית הייתה להחמיר בדת. המנהיג של לב טהור לא קיבל אף בית דין רבני וראה עצמו מעל כולם, גם אם גדולי הדור החרימו אותו. היו לו הכשרים משלו למזון והוא השתמש בענישה גופנית. הוא לא ראה שעומדת מעליו סמכות אזרחית או דתית אחרת.
"בסופו של דבר, אתה לא יכול להיות מנהיג כזה אם האנשים שאיתך לא משתפים פעולה. הרבה פעמים מתפוצצות פרשות כאלה והמשטרה מגלה נשים שנמצאות שם מרצונן החופשי ומתוך הסכמה לתכתיבים של המנהיגים. מי שלוקח חלק בקבוצה הרסנית רואה את העולם הזה כנורמטיבי וחלק מהאנשים בתוך הקבוצה הזו לא מבינים מה רוצים מהם כשעולות טענות או בדיקות של מעשים פליליים".
האנשים שמצטרפים לכתות מגיעים לשם פעמים רבות ממצוקה. "בעת משבר יש אנשים שמחפשים מזור רוחני ויכולים ליפול לקבוצה שנותנת להם מענה", מוסיף פרופ' קאבאליון. "זה נהיה בעייתי ברגע שהולכים לכיוון טוטאלי - התרחקות מהמשפחה, מתן כסף מוגזם לקבוצה ומילוי דרישות 24 שעות ביממה. חלק מהקבוצות ההרסניות יזכירו מוסדות כוללניים, דוגמת כלא. מצד שני, אתה מתרגל לסדר יום ואתה מקבל את זה כמציאות נכונה".
טרף קל
עו"ס רותי עוזרי, מנהלת מרכז נעמת לטיפול ומניעת אלימות, שסייעה לנפגעות כתות, מסבירה על הליך הטיפול הרצוי בהן. "בשלב הראשון צריך להפריד בין חברי הכת ולהכניס את הנשים עם ילדיהן למקלט שבו יעברו שיקום במסגרת מוגנת. זה תהליך שיכול להימשך זמן ארוך, אבל למרות הצלקות הקשות, הן גופנית והן נפשית, שכתות אלו מותירות בנשים ובילדיהן, הניסיון מלמד שטיפול נכון יוכל להחזיר את הנשים הללו לתפקוד תקין בחברה.
"מדובר לרוב בנשים מוחלשות, המנוצלות בעיקר על ידי גברים כוחניים ומגלומנים שמזהים אותן כטרף קל ומעבירים אותן מסכת התעללויות גופניות ונפשיות הכוללות ניצול מיני ושטיפות מוח. פעמים רבות מעורבים גם ילדים קטנים ומתקיים טשטוש זהויות בתוך התא המשפחתי עד כדי גילויי עריות".
יו"ר נעמת, חגית פאר, אמרה בהתייחס לפרשה שנחשפה אתמול כי "בלתי נתפס שבמדינת ישראל מתקיימת קומונת בלהות שכזו, מתחת לרדאר של כל הרשויות, תוך ניצול נוראי של עשרות נשים וילדים. נדרש תחקיר יסודי ועמוק לאיתור כשלים מערכתיים פוטנציאליים שהובילו לפשע המתמשך הזה, כולל תשובות שחייבות להינתן מהשר לביטחון הפנים, משרד הרווחה ומשרד החינוך - היכן היו כל המערכות בזמן אמת?".
ד"ר עליזה לביא ליוותה את המקרה עוד מ-2015, אז התריעה על הכת בעקבות עדויות של הורים שהגיעו אליה, בזמן שכיהנה כחברת כנסת. "בעקבות בקשתי, בוצעה ביקורת פתע ב'מדרשה', שבה התגלו ממצאים חמורים והוצא צו סגירה למקום ומעצר לעומד בראשה", סיפרה. "לצערי כעבור זמן קצר הוא שוחרר ולמרות ההוקעה של הרב עובדיה יוסף ז"ל ורבנים נוספים שקראו להתרחק ממנו הוא המשיך בשלו. בישראל אין חוק נגד כתות והאמצעים העומדים למיגור התופעה הקשה מעטים. אני מקווה שהפעם תמוצה החקירה עד תום והמקום ייסגר לאלתר".