מסמך התא"ל: כשלים וליקויים גם בהכשרות ובאימוני כוחות היבשה
2003: מבקר מערכת הביטחון מתריע מכשלים במוכנות כוחות היבשה. 2008: וינוגרד חוזר עליהם לאחר לבנון השנייה. 2018: הדו"ח שנחשף ב-ynet מראה שחלק מהליקויים עדיין כאן. וכעת מתברר: ממסמך שחיבר קצין בכיר בזרוע היבשה עולים פערים גדולים גם באימונים ובהכשרות הכוחות. צה"ל: "חל מאז שיפור משמעותי"
"צומצמו תקני אנשי קבע נגדים בימ"חים. איוש כוח אדם סדיר במחסני החירום של פיקוד הצפון היה חלקי, וסביר להניח שצמצומים אלה תרמו לליקויים שהתגלו בזמן גיוס יחידות המילואים. מצב זה של חוסר כוח אדם בימ"חים הועלה על ידי מבקר מערכת הביטחון בביקורתו עוד בשנת 2003: 'מצבת כוח אדם סדיר בימ"חים עומדת כבר כמה שנים על רמת איוש של 70%-80% לתקן, בדגש על מקצועות חימוש ותחזוקה. הערנו על כל פעמיים בעבר בדוח"ות קודמים'. נראה שלא הייתה תחושה של חיוניות ודחיפות במוכנות של מערך החירום בגזרת הצפון".
הדברים האלה אינם לקוחים מדו"ח הביקורת שנוגע לרמת המוכנות של אוגדת המילואים המרכזית של פיקוד הצפון, שנחשף אמש ב-ynet. הם פורסמו בחודש ינואר 2008, בדו"ח וינוגרד, בפרק שסקר את החוסרים והליקויים במוכנות הלוגיסטית של פיקוד הצפון, בדגש על כוחות המילואים של הפיקוד, ערב מלחמת לבנון השנייה. אבל מתברר שליקויים רבים חוזרים על עצמם, גם יותר מעשור אחרי.
הדו"ח של מבקר צה"ל מאוגוסט 2018, שהתפרסם אמש, הפך לחוליה נוספת בשרשרת של תמרורי אזהרה על מצב כוחות היבשה, שכללו ביקורות שנותרו לרוב במחשכים, דו"חות חמורים וגם את אמירותיו של נציב קבילות החיילים לשעבר יצחק בריק, שעוררו סערה. אך מסמך פנימי אחד שהגיע לידי ynet מעיד אולי יותר מכל עד כמה הבעיות בכוחות היבשה הן שורשיות ועמוקות, ונמשכות כבר שנים.
במסמך זה, שהתפרסם שנה לפני הדו"ח הפנימי של מבקר צה"ל מאוגוסט 2018 על הממצאים החמורים באוגדה 319 של פיקוד הצפון ובאגד הלוגיסטי שאמור לתמוך במלחמה את כוחות צה"ל, שרטט קצין בכיר בזרוע היבשה כשלים מדאיגים לא פחות בדרך ובאמצעים הדלים שבאמצעותם צה"ל מאמן את חטיבות המילואים בכלל, ובפרט את כוחות האוגדה המשוריינת.
מחבר המסמך, קצין בדרגת תת אלוף, שירת אז בתפקיד מפתח בצמרת זרוע היבשה. לפני כן, שימש במגוון תפקידי פיקוד בליבה הלוחמת של כוחות היבשה. במסמך שהנפיק, מהחמורים שנכתבו בשנים האחרונות, נחשפים הליקויים ב"מרכז האימונים הלאומי" של בסיס צאלים, שבו מתאמנים מרבית כוחות המילואים.
מחסור בשטחי אימונים, בתומכי לחימה ובמחשבים
"במל"י (המרכז הלאומי לאימונים ביבשה - י.ז.) חסרים 155 חיילים תומכי לחימה בחימוש, במודיעין, בתחזוקה וברפואה, מחסור שמהווה פגיעה ישירה במאמן ובמתאמן. יש מחסור בשטחי אימונים ולש"ביות (מתקני אימונים ללוחמה בשטח בנוי - י.ז.) לגדודים המתאמנים. בבית הספר לפיקוד ושליטה ומטה מבצעי חסרים מעל ל-500 מחשבים, תוכנות ורכיבי תקשוב חשובים לשיעורים העיוניים בכיתות הלימוד שבבסיס. תשתיות החשמל בבית הספר אינן יציבות וכל הפסקת חשמל עוצרת אימונים והכשרות".
מכתבו של הקצין הבכיר, תחת הכותרת "מעכבי הכשרות יחידות פיקוד זרוע היבשה – דו"ח מפקדים", נשלח אז, בשנת 2017, גם לאלופי המטכ"ל. הוא כלל התייחסות גם ליתר בסיסי ההכשרה של כוחות היבשה - הסדירים, המילואים, בשריון, בחי"ר ובהנדסה.
הוא התריע מפני "תמונת מצב נוכחית שמצביעה על ליקויים, חלקם מהותיים, בתחומי ההכשרה וההדרכה בזרוע היבשה, חלקם נוגעים לנושאי ליבה. הכוח שמוכשר לא מתאמן על הכלי המשוריין ועם אמצעי הלחימה שאותם יפגוש ביחידה המבצעית. מפקדי פלוגות בהכשרה וראשי ענפים במל"י חונכים ללא כלי רכב חומים, כאשר בבסיס ההכשרה המרכזי של חיל השריון בשיזפון מפקדי הפלוגות חונכים על גבי נגמ"שים. מצאי האמצעים הדרוש להכשרה אינו הולם לתקינה ובחלק מהמקומות פוגע באיכות ההכשרה באופן משמעותי. תוכנית הלימודים המקצועית לחייל היא ברמה ירודה, כאשר תשתיות ההדרכה והאימונים הם בפער מתמשך. פערי ההכשרות מחייבים שינוי נקודת העבודה בהתייחס להכשרות. אלו נקבעו בסדר עדיפות מטכ"לי וזרועי ראשון – מוטב שכך גם נפעל".
מתכוננים ללחימה בלבנון בשטח אש מדברי
גורמים שבקיאים בתוכן מכתבו של התא"ל ושוחחו עם ynet טוענים כי המידע מהמכתב הוא חלקי מאוד ותמציתי ביחס לסיכום המלא שהנפיק הקצין הבכיר, שם המציאות המתוארת חריפה וקשה בהרבה. "זו אפילו לא טעימה מהפערים והליקויים החמורים שהוצפו על ידי הקצין", סיפר גורם שנחשף למידע המלא.
"מי שמכשיר את לוחמי המילואים וקציני המילואים הם אנשים שב-98% מהזמן שלהם הם אזרחים שמנותקים מהשינויים הגדולים בשדה הקרב ומדפוסי הלחימה של צה"ל", הוסיף אותו גורם. "אלו קצינים שנפלו ממסלול הפיקוד הרגיל, והם חונכים בלי הכלים שעימם יילחמו הכוחות ובלי מערכות השליטה והבקרה למלחמה. מל"י אפילו לא מתקרב לאפשר לכוחות להתאמן בהתאם לאתגרים החדשים והבאים, ועוד מסתכלים עליו כמקבילה של טקסס בארצות הברית או של פיקוד אירופה בצבא ארצות הברית, בדרום גרמניה. יש במל"י בינוניות של כוח אדם חונך ולמתאר לבנוני מתאמנים בשטח אש מדברי. זה שמטיסים גדודים סדירים מובחרים לעשות אימון על יבש בקפריסין או בגרמניה - זה לא פתרון למסות הכוחות. אפשר להפוך באמת את מל"י למרכז האימונים של ישראל, יש לכך תוכנית, אבל זה עולה מאות מיליונים בנוסף לתחזוקה".
מצה"ל נמסר בתגובה: "המסמך שנכתב לפני כשלוש שנים אינו מייצג את מצבה הנוכחי של זרוע היבשה כיום, לאור שיפורים משמעותיים שבוצעו בזרוע היבשה בתחומים רבים הן לאחר השלמת תר"ש 'גדעון' והן במיקוד ההכשרות ויישום התוכנית לשדרוג יכולת האימון בשטח בנוי במתקנים החדשים. צה״ל ימשיך להשקיע בשיפור ומיקוד ההכשרות המבצעיות".