שתף קטע נבחר

 

הרב הראשי מנחה: כך תקיימו את פורים בבידוד

איך שומעים מגילת אסתר בבידוד? כיצד מעבירים או מקבלים משלוחי מנות - והאם עדיף להימנע מהגעה לבית הכנסת כדי להתרחק מסכנה? בראיון מיוחד ל-ynet מבהיר הרב הראשי לישראל, דוד לאו, מה יעשו אלפי ישראלים שיחגגו השנה פורים קצת אחרת

פורים בצל הקורונה: אלפים נמצאים בבידוד, ורבים מהם תוהים כיצד ישמעו מגילה או יתנו משלוחי מנות – שתיים ממצוות החג המובהקות. בראיון מיוחד ל-ynet מבהיר הרב הראשי לישראל, דוד לאו, למי מותר לשמוע מגילה – ומי יעשה מי שאיננו מורשה להגיע לבית הכנסת.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>    

 

הוא קורא לציבור שלא לחשוש מהקורונה ולהגיע בפורים לבתי הכנסת כדי לשמוע את קריאת המגילה, ובאותה נשימה מבהיר כי הדברים אינם אמורים למי שאמורים להישאר בבידוד על פי הנחיות משרד הבריאות. לאלה אסור כמובן להגיע לבית הכנסת, וניתן להשתמש במגוון פתרונות הלכתיים כדי לאפשר להם לקיים את המצווה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות

 

"מי שנמצא בבידוד וגר בקומת קרקע או בקומה ראשונה, יכול לשמוע את קריאת המגילה דרך החלון הפתוח, מחצר הבית", אומר הרב הראשי. "במידה ובחצר הבית יש רק תשעה גברים, הוא איננו יכול להצטרף אליהם למניין, אבל כשיש בחצר עשרה - הוא בהחלט נחשב כחלק מן המניין ויוצא ידי חובה".

 

מה יעשו מי שגרים בקומה גבוהה, אם אין מי שיקרא מגילה לאדם שנמצא בבידוד?

"במקרה כזה אפשר להביא את המגילה אל האדם שבבידוד, לעטוף אותה בניילון והוא יקרא אותה בעצמו, גם ללא טעמים. בניגוד לקריאה בתורה, בקריאת מגילה ניתן לקרוא כאשר יש חציצה של ניילון. בצורה זו, לאחר שמוציאים את המגילה מחדר הבידוד, ניתן יהיה לחטא את הניילון, מבלי לפגוע בקלף".

 

נגיף קורונה מסכה מסכות מחסור (צילום: EPA)
מסכה - ולא תחפושת(צילום: EPA)

 

הרב לאו מדגיש כי לא ניתן לצאת ידי חובה בעזרת הקשבה לקריאת המגילה בשידור חי המתבצע בטלפון סלולרי או בשידורי רדיו וטלוויזיה, מאחר והחובה ההלכתית היא לשמוע אל הקול המקורי של האדם המקריא את המגילה". הרב מסביר כי "כאשר מדובר בטלפון או בשידור רדיו וטלוויזיה, הקול מתורגם לאות חשמלי ולאחר מכן מתורגם בחזרה לקול, ומאחר ולא מדובר בקול המקורי לא יוצאים ידי חובה".

 

האם הדין הזה תקף רק לגברים או גם לנשים?

"נשים חייבות בקריאת מגילה כמו גברים, ולכן במידה ואישה נמצאת בבידוד, יש להתאמץ ולאפשר לה לשמוע קריאת מגילה כמו גבר".

 

איך אדם שנמצא בבידוד יכול לקיים את מצוות משלוח מנות ומתנות לאביונים?

"על פי ההלכה, אדם יכול למנות שליח, לצורך קיום מצווה. לכן כאשר השליח של האדם מוסר את משלוח המנות, הרי זה כאילו שהאדם עצמו ביצע את המעשה. השליח יכול גם לקבל משלוח המנות עבור האדם שמינה אותו, וגם מקיים עבור השולח את המצווה של מתנות לאביונים.

 

"השליח יכול להיות בן משפחה, גבר או אישה, וגם ילד ויכול להיות שכן או חבר. מה שחשוב הוא מבחן התוצאה – ברגע שהוא מעניק בשמו של השולח את משלוח המנות או מעביר את הכסף לעני, השולח קיים את המצווה".

 

בידוד - מצב של הרחקה מפני פיקוח נפש

הודעת משרד הבריאות למתפללי בבית הכנסת "אירוס" שנחשפו לנגיף כשהתפללו עם הנשא, מעלה את השאלה האם עדיף לוותר השנה על שמיעת מגילה בבית כנסת, מחשש למגע עם נשאים שעדיין לא יודעים זאת. הרב לאו משיב בשלילה: "בוודאי שיש ללכת לבית הכנסת ולא לוותר על קריאת מגילה, מאחר ותקף כאן הכלל של 'שלוחי מצווה אינם ניזוקים'", הוא אומר.

 

1 ()
הרב הראשי דוד לאו

 

"ראוי להבהיר כי כלל זה תקף רק במקום שאין בו סכנה ברורה, או כפי שהדבר מכונה בגמרא: 'היכא דשכיח היזיקא שאני' (איפה שמצוי נזק – הדין שונה, י"ט). לכן, מי שנחשף למחלה בוודאות וחייב להיות בבידוד – אסור לו ללכת לבית הכנסת, ואסור לאדם אחר להיכנס אליו ללא הגנה כדי לקרוא עבורו מגילה.

 

"מאידך גיסא, כל עוד לא חל שינוי בהוראות משרד הבריאות ואין איסור על התקהלות, ומכיוון שברוך ה' הרשויות הצליחו עד כה לבודד את האנשים שנחשפו למחלה, כולם הולכים לעבודה ומסתובבים במרחב הציבורי - ההיזק הוא לא ברור, ולכן צריכים גם השנה ללכת לבתי הכנסת, לשמוע קריאת מגילה, ולסמוך על הכלל של 'שליחי מצווה אינם ניזוקים'".

 

"לצלצל למד"א גם בשבת"

הרב מזכיר "הלכה חשובה בנושא שחייבים לדעת וקשורה לדיני שבת: כידוע, פיקוח נפש דוחה שבת, וקיבלתי פניות בשאלה מה עושים במקרה של ספק פיקוח נפש. לדוגמה, למי שיש חום או שיעול בשבת רגילה, הדבר מוגדר כ'ספק רחוק' של פיקוח נפש - ולכן אין צורך למהר למיון או להתקשר למד"א. אבל כאשר יש עלייה בחום ושיעול, ויש חשש שאולי מדובר בהידבקות בקורונה - הדבר נכלל בהגדרה של 'ספק פיקוח נפש'. לכן במיוחד כאשר מדובר במבוגרים שהסיכון שלהם לחלות ולהיפגע גבוה יותר, אסור להסס ויש לצלצל למד"א גם בשבת, כדי לוודא האם החולה צריך טיפול מיוחד או בידוד.

 

"פעולה נוספת שבוודאי כדאי לעשות, היא להתפלל לקב"ה גם על תושבי ארץ ישראל וגם על תושבי העולם, ולייחל שבמהרה תימצא התרופה לקורונה".

 

מוקדם יותר היום (ד') פרסם הרב הראשי גילוי דעת הקורא לציבור להימנע מנישוק מזוזות בשל התפשטות נגיף הקורונה. "אין ספק שאין לנשק מזוזות ואין לגעת בהן כלל", כתב. "די בכך שאדם יחשוב עת כניסתו ויציאתו שאכן הדברים שנכתבים במזוזה, וזה ילווה אותו בהמשך דרכו".

 

גם מכון שטראוס-עמיאל להכשרת שליחים, מחנכים ורבנים לתפוצות, של רשת "אור תורה סטון", הפיץ הנחיות הלכתיות לאנשיו הפרוסים בעולם. במסמך שחיבר ראש המכון, הרב אליהו בירנבאום, נכתב עוד כי כשאין ברירה אחרת ניתן לסמוך על עמדות המיעוט בפוסקים ולשמוע קריאת מגילה באמצעות טלפון או בשידור חי אחר.

 

את מצוות מתנות לאביונים בפורים ממליץ הרב לקיים בהעברה בנקאית, בכרטיס אשראי או בתשלום אונליין לאדם או ארגון המתחייבים לחלק את הכספים לנזקקים עוד באותו היום. "אפשר גם להפריש את המעות בפורים ולחלק אחרי שייצא מהבידוד", נכתב.

 

את מצוות משלוחי המנות יקיים אדם הנמצא בבידוד על ידי הזמנה דרך חברה העוסקת במשלוחי מארזי אוכל, ויש לוודא שהמשלוח יגיע בו ביום ולא בלילה. הרב בירנבוים ציין כי "אם אפשרות כזו לא קיימת, יש אומרים שיוצאים ידי חובה על ידי שליחת הודעה המשמחת את המקבל".

 

באשר לטבילת אישה במקווה לשם טהרת המשפחה נכתב: "אם יש חשש שההגעה למקווה תזיק לאחרות (טובלות, בלניות, צוות אחזקה), או שיש הנחיות מפורשות לא להגיע - אין לטבול עד אחרי תקופת הבידוד. אם אין הגבלה ללכת למקומות פתוחים – תנסה האישה ללכת לים וכדומה".

 

במכון שטראוס עמיאל הוסיפו טיפים לרבנים השליחים שבעזרתם ניתן לשמור על חיי הקהילה גם כאשר חלק מאנשיה אינם משתתפים בתפילות ובאירועים. למשל: "פלאי הטכנולוגיה מאפשרים את החיבור בין האנשים בצורה חסרת תקדים. אפשר לקיים שיעורים וחברותות דרך הטלפון או בסקייפ/זום/Hangout וכד'". גם את התפילות הומלץ לשדר ברשתות כדי שחברי קהילה הנמצאים בבידוד יוכלו לצפות בהן מהבית.

 

טיפ נוסף הוא "משלוחי מנות בלי מנות" באמצעות משחק גמדים וענקים, כשהגמדים צריכים להתקשר לענקים ולאחל להם פורים שמח."תכינו סרטונים ותפיצו דרך קבוצות ווטסאפ, יוטיוב, פייסבוק, דוא"ל ועוד. כל דבר העולה על רוחכם! מסר תמיכה והזדהות עם חברי הקהילה, דבר תורה, מחשבה יומית, מתכון לשבת, סיפור מרגש, חידה ועוד".

 

ויש גם הצעה לכתוב "יומן בידוד": "בקשו מהתלמידים לשמור יומן מהתקופה שבה בית הספר סגור. אפשר לעשות זאת בכתב, אודיו, וידאו או מצגת, וכן לגוון בצורת הדיווח - מהדורת חדשות, ראיונות עם אנשים אחרים בבית או בשיחת וידאו עם אחרים, עיתון, יומן אישי, רציני, מבדר ועוד".

 

הרב כתריאל ברנדר, נשיא וראש מוסדות "אור תורה סטון" שתחתיו פועל המכון, אמר: "תפקידו של רב קהילה הוא להנהיג את הקהילה ולהיות מעורב בחיי היום יום שלה, גם בשמחות וגם במקרים העצובים, ולהיות שם כל זמן שהקהילה צריכה אותו, כל שכן בתקופות שבהן הקהילה מתמודדת מול אתגר גדול כמו נגיף הקורונה".

 

"אני גאה בהחלטה של הרבנים שלנו להישאר בקהילות ולהיות שם בשביל כל אחד מחברי הקהילה. אני מברך את כל השליחים שלנו בכל רחבי העולם אשר ממשיכים למלא את תפקידם בצורה הטובה והיעילה ביותר גם בתקופה מאתגרת זו, תוך שהם ממשיכים בנחישות וביצירתיות לקיים חיים יהודיים בקהילתם במקביל לשמירה על החוק ובריאות הציבור".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים