אלפים הגיעו גם היום לישיבות: "לא מרגישים את הוראות הרבנים"
המנהיגים החרדים החמירו את התנאים לקיום הלימודים, לבקשת ראש הממשלה - אך במוסדות הגדולים החלוקה לקבוצות קטנות איננה מעשית. חלקם שחררו את התלמידים, ובאחרים - כמו ישיבת מיר בירושלים, הגדולה בעולם – בתי המדרש מלאים: "עולם כמנהגו נוהג כאן. זה משהו מפחיד"
אל הישיבה הליטאית היוקרתית מיר בירושלים, ממוסדות התורה הגדולים בעולם, נהרו הבוקר (ב') אלפי תלמידים ואברכים, במה שנראה כיום שגרתי למדיי. שעות לאחר הנחיית מנהיגי הציבור החרדי כי יש לקיים את הלימודים רק בקבוצות קטנות, סיפר אחר התלמידים כי היא כמעט ואינה מורגשת. "עולם כמנהגו נוהג", אמר. "זה משהו מפחיד".
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
במיר, הפועלת בשכונה החרדית בית ישראל בבירה, לומדים כ-4,000 צעירים – 1,500 מהם תושבי חו"ל. היא משתרעת על פני מבנים רבים (היכלי לימוד, חדרי אוכל, משרדים ודירות מגורים) בכמה רחובות, המהווים יחד מעין קמפוס פתוח - לא רשמי ולא מתוחם.
קראו עוד בערוץ היהדות
- בפעם הראשונה בישראל: קריאה משותפת בתורה במחלקת המבודדים
- על הרחבה: איך יראו החיים בכותל הריק? ריאיון מיוחד
- מניינים, מקוואות ושירותי דת: כך יתנהלו החיים הדתיים בצל הקורונה
בחלק מהישיבות הגדולות החליטו לבטל את הלימודים, לאחר שהבינו כי לא ניתן לקיימם תחת ההגבלות החדשות, אך במיר ובאחרות לא ויתרו על לימוד התורה. כבר בשעות הבוקר המוקדמות השתתפו מאוד תלמידים ותושבי האזור בתפילת שחרית, ולאחר מכן, כמדי יום, החלו האלפים לנהור לבתי המדרש.
על לוח המודעות בכניסה לישיבה נתלו הנחיות משרד הבריאות, אך לצדן היה מי שדאג לפרסם גם "דעת תורה" נגד השבתת הלימודים. הנהלת המוסד הודיעה כי ארוחות הבוקר והצהריים יוגשו לתלמידים במתכונת שונה על מנת שלא ליצור התכנסויות גדולות מדיי, אך בכל מקרה לא ניתן להבטיח כי קבוצות הלומדים והסועדים לא יעלו על עשרה אנשים.
הנחמה: דילול טבעי של תלמידים
נחמא פורתא ניתן למצוא בכך שבימים האחרונים, עם ובלי קשר להתפשטות הקורונה, נרשם דילול טבעי של התלמידים, כאשר תלמידי חו"ל, "החוצניקים", מקדימים לטוס למשפחותיהם לקראת חג הפסח. חופשת "בין הזמנים" תיפתח בשבוע, אך אלה נוהגים לעזוב את הארץ כמה ימים לפניה – ובמיוחד כאשר יש חשש ל"סגירת השמים" בגלל התפשטות הנגיף.
בעקבות הפגישה שנערכה אתמול בצהריים בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, למזכירי מועצות גדולי וחכמי התורה של יהדות התורה ושל ש"ס - החליטו הרבנים הבכירים, ובראשם מנהיג הזרם הליטאי, הרב חיים קניבסקי, להחמיר מעט את התנאים לקיום הלימודים בתלמודי התורה ובישיבות, אך לא לבטלם. התלמידים חולקו לקבוצות קטנות ולא ישהו יותר מעשרה בחלל אחד. עם זאת, גני הילדים ובתי הספר לבנות לא פועלים.
במהלך הפגישה ביקש נתניהו להביא לכך שלפחות בבתי הספר היסודיים לא יתקיימו כלל לימודים, אך בסופו של דבר הרבנים דחו זאת, ובהודעה למנהלי המוסדות אף הבטיחו כי "במקומות שנתקלים בבעיות, הרשויות ישתפו פעולה למציאת פתרונות הולמים".
על מנת לאפשר את החלוקה לקבוצות קטנות ייעשה שימוש גם בכיתות לימוד בבתי הספר ששובתים. במוסדות הפנימייתיים יקפידו, בין היתר, על מרווח של שני מטרים לפחות בין המיטות. החלטת הרבנים טרם קיבלה את הסכמת ראש הממשלה.
במגזר החסידי נשמעים להוראות
אתמול התקיימו הלימודים במוסדות החרדיים לבנים כסדרם, למרות ההשבתה הכללית של מוסדות החינוך. המשמעות היא כי עשרות-אלפי ילדים, נערים ומבוגרים ברחבי הארץ - תלמידי יסודי, תיכוני ועל-תיכוני - הגיעו ללימודים בניגוד להחלטת משרדי החינוך והבריאות. לעומתם, בתי הספר לבנות הושבתו.
הרב קניבסקי החריג מההנחיה את היישוב החרדי קרית יערים, שבו אותרו כמה חולים, ובשאר אזורי הארץ הורה למוסדות לנקוט כללי זהירות למניעת התפשטות הנגיף. לעומתו, בזרם החסידי, שאליו משתייך גם שר הבריאות, יעקב ליצמן, נצמדים להנחיות הממשלה, והאדמו"רים בחצרות ובקהילות השונות הורו כבר ביום חמישי על הפסקת הלימודים.
הנחיית המנהיגים הליטאיים פורסמה במוצאי השבת, לאחר פרסום ההוראות להימנע מהתכנסויות שיש בהן למעלה מעשרה נוכחים, זאת לאחר שגם לקראת סוף השבוע, כשההנחיות היו פחות מחמירות, הורו שלא לציית להן. בין היתר, הדגישו הרב קניבסקי והרב גרשון אדלשטיין כי "דברים שאינם קשורים ללימוד התורה כגון חדר אוכל, צריך לשמור שלא תהיה התכנסות של יותר מ-100 איש. וכן לימודי החול בתלמודי תורה לא יתקיימו, וילמדו רק מה שקשור ללימוד התורה". בהתייחס למוסדות החינוך לבנות כתבו: "יש להישמע להוראות משרד הבריאות".
בסביבת הרבנים הסבירו את הפרת ההנחיה: "מאחר והעולם קיים בזכות הבל פיהם של תינוקות של בית רבן (ילדים) - אסור לוותר על התורה שלהם וזה סכנה". לדבריהם, הרב גרשון אדלשטיין הזכיר שבימי בין הזמנים (החופש בישיבות) יש יותר אסונות והוא תולה זאת בכך שאין בהם לימוד. "רואים את זה בחוש", אמר.