שתף קטע נבחר

פוליסת ביטוח לפי חוק המכר לא נועדה לפיצויים מוסכמים

רוכשי דירות בפרויקט תמ"א 38 תבעו תגמולי ביטוח עקב איחור במסירה. בית המשפט קבע כי הפוליסה נועדה רק אם הבנייה לא תושלם

בית משפט השלום בראשל"צ קבע לאחרונה כי פוליסת ביטוח שמונפקת לפי חוק המכר לא נועדה לתשלום פיצויים מוסכמים עקב הפרת הסכם מכר, אלא להבטחת כספי התמורה ששילמו הרוכשים במקרה שלא יוכלו לקבל את דירותיהם. בהתאם נדחתה על הסף תביעה שהגישו רוכשי דירות בבניין שעובר תמ"א 38 בבת ים למימוש פוליסת הביטוח שהונפקה לטובתם כפיצוי על איחור של יותר משנתיים במסירה.

 

חברת "השדרה הירוקה א.ו. בניה ויזמות", ששימשה כקבלן המבצע, לא הצליחה לעמוד בהתחייבותה להשיג טופס אכלוס עד אוגוסט 2017, והפרויקט נתקע. בעקבות זאת הגישה יזמית הפרויקט "יסודות א' נדל"ן ופיתוח" בקשה למינוי מנהלים מיוחדים שידאגו להשלמת הפרויקט ובית המשפט נענה לה.

 

בהמשך גובש הסכם בין המנהלים המיוחדים לבין רוכשי הדירות, ובו נקבע בין היתר שהיזמית תזרים כ-700 אלף שקל הדרושים לצורך השלמת הפרויקט, ותפרע את הסכום מיתרות התמורה שישלמו לה הרוכשים עם מסירת הדירות.

 

במקביל הגישו הרוכשים תביעה לתשלום פיצויים מוסכמים עקב האיחור המשמעותי במסירה. בתחילה הם תבעו את "השדרה הירוקה" בלבד, אך לאחר מכן צירפו את היזמית ואת חברת הביטוח איילון כנתבעות, וביקשו לקבל את הפיצויים באמצעות מימוש פוליסת הביטוח שהונפקה לטובתם לפי חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות).

 

בתגובה טענו הנתבעות הנוספות כי לא ניתן לממש את הפוליסה לצורך פירעון של פיצוי מוסכם, וביקשו לדחות את התביעה נגדן על הסף.

אילוסטרציה  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

השופט רפי ארניה קיבל את הבקשה, תוך שהבהיר כי אי אפשר לממש את הפוליסה כל עוד יש סיכוי למסירת החזקה בדירות. הוא הסביר כי פוליסת הביטוח לא נועדה לתשלום פיצויים מוסכמים במקרה של הפרת הסכם המכר. מטרתה ותכליתה היא להבטיח שהרוכשים לא יאבדו את כספי התמורה ששילמו במקרה שתהיה מניעה להשלים את הפרויקט והם לא יוכלו לקבל את דירותיהם.

 

במקרה הנוכחי, קבע, השלמתה הפרויקט עדיין עומדת על הפרק כפי שמעיד ההסכם עם המנהלים המיוחדים. יתרה מכך, הרוכשים לא ביטלו את הסכם המכר והם אף לא מעוניינים בכך. נהפוך הוא, הם מעוניינים לקבל את הדירות למרות העיכוב. "התובעים אינם יכולים לאחוז במקל בשתי קצותיו – גם לדרוש את מימוש הבטוחה וגם לעמוד על זכותם לקבל את הדירות לחזקתם ובעלותם", נכתב.

 

לאור הדברים האמורים קבע השופט כי לתביעה נגד היזמית וחברת הביטוח אין כל סיכוי להתקבל, ויש לדחות אותה על הסף.

 

לפני סיום ציין השופט כי הוא ער למצוקה שאליה נקלעו התובעים אשר "תלויים באוויר" כבר יותר משנתיים אף ששילמו חלק משמעותי מהתמורה. אלא שבצד זאת, המצב הבעייתי לא נוצר באשמת היזמית וחברת הביטוח, וכל שאפשר לעשות בשלב זה הוא להפציר במנהלים המיוחדים לפעול במהירות האפשרית להשלמת הפרויקט.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ הרוכשים: עו"ד פליקר, עו"ד שוחט
  • ב"כ היזמית וחברת הביטוח: עו"ד אולמן, עו"ד סולומון
  • עו"ד אדריאנה שכטר עוסקת בתמ"א 38
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים