אקס-טריטוריה: למה הציבור החרדי אדיש לקורונה?
בפלאפליות הצ'יפסרים פועלים ללא הפסקה, בבית הכנסת הסואן בעולם מניין רודף מניין - ובבתי המרקחת אין הסתערות מיוחדת על האלכוג'ל. עם חשדנות אוטומטית כלפי הממסד, תרבות ה"סמוך" והתנזרות מהתקשורת הדיגיטלית, גם שר הבריאות החסידי ו"שר התורה" הליטאי לא מצליחים לשכנע ש"ונשמרתם מאוד לנפשותיכם". פרשנות
מי שנקלע אתמול בשעה שתיים בצהריים לצומת בר אילן בירושלים, יכול היה לחשוב שמדובר בעוד יום שני שגרתי: בפלאפלייה התימנית שמציעה מנה זוגית במחיר מיוחד, הצ'יפסר לא הפסיק לפעול; בשלוש המאפיות המתחרות זו בזו על לקוחות הגדה המערבית של שדרות גולדה מאיר התנורים להטו, וגם בחנויות היינות והסלולר העסקים היו כמעט כרגיל. בתחנת האוטובוס אנשים זרים איחלו זה לזה בתיאבון - ולא ממרחק של שני מטרים. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, יכול להתנחם בכך שהם לא ביקשו גם ביס ממנת הפלאפל.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
באותה שעה בבני ברק, רחוב הרב שך המה אדם. בית הכנסת איצקוביץ', הפעיל והסואן בעולם, לא ממש התרגש מהקורונה ובוודאי לא ביטל אף לא אחד ממאות מנייני התפילה המתקיימים בו בכל יום.
קראו עוד בערוץ היהדות:
- הערב ב-ynet: מצטרפים ל"תפילה דיגיטלית" נגד הקורונה
- רב הכותל המערבי: אין לנשק את האבנים
- אלפים הגיעו גם היום לישיבות: "לא מרגישים את הוראות הרבנים"
השמועות על הנגיף המתפשט בארץ אמנם הגיעו לעיר התורה והחסידות, ובימים האחרונים אף נרשמה שם זהירות מסוימת מפניו, אבל הנחיות משרד הבריאות לא באמת הצליחו לשכנע. התכנסויות והתקהלויות של עשרה אנשים והרבה יותר מכך היו בהיכלי התורה, בתחבורה הציבורית ובבתי העסק. בקבוקוני אלכוג'ל משומשים לא נמצאו זרוקים ברחובות.
אבל לא רק במרחב הפרטי והציבורי השאננות חגגה, אלא גם במוסדות הפועלים מטעם או בחסות המדינה. עם או בלי החרגה רשמית של המגזר החרדי מהנחיות ההתגוננות מפני הקורונה, נראה כי הרשויות התייחסו אליו כאקס-טריטוריה. כך במקוואות הטהרה לגברים, שהורשו לפתוח שעריהם מחדש לאחר החלטה של המשרד לשירותי דת להשביתם, וכך ישיבות גדולות שפעלו אתמול כמעט כרגיל, בניגוד להבנות בין שר הבריאות החסידי, ח"כ יעקב ליצמן, ל"שר התורה" הליטאי, הרב חיים קניבסקי.
בעולם ללא "פושים"
את ההתעלמות מההנחיות המפורשות של הממשלה והאדישות כלפיהן אפשר להסביר בשילוב בין חשדנות כמעט אוטומטית שרווחת ברחוב החרדי כלפי הממסד, חוסר מודעות לחומרת המצב ותרבות ה"סמוך" הישראלית. העיתונאי החרדי ישראל כהן (רדיו "קול ברמה") מוסיף כי "מכיוון שמדובר בנגיף שעוד לא מתו ממנו, אז בהתחלה היו בציבור כאלה שזלזלו".
סיבה נוספת, לדבריו, היא ההתנזרות מתקשורת דיגיטלית. "ברגע שאתה חשוף בעיקר לעיתונות המסורתית, כמה שהיא לא תשים דגש על הקורונה זה לא יספיק בשביל להבהיל", טען. "אין מה להשוות את זה לפושים שמפמפמים את הנושא כל היום מסביב לשעון".
ולמרות זאת כהן סבור כי בימים האחרונים חל שיפור בציות של הציבור החרדי להנחיות הממשלה, והפער הולך ומצטמצם. "אני באופן אישי חושב שצריך לעשות יותר", אמר, "אבל זה כבר לא מה שראינו בשבוע שעבר שהאוטובוסים היו מפוצצים, באיצקוביץ' לא הקפידו על חיטוי ותלמודי התורה למדו כרגיל". לדבריו, "גם במתח המובנה בין העמדה הרבנית נגד שבירת השגרה, שתמיד גורמת לביטול תורה, לבין החובה להישמע להוראות, שגם היא מצווה ('ונשמרתם מאוד לנפשותיכם') - אני חושב שהגענו לאיזון".