הפנים הצעירות של המשבר הכלכלי
הצרה הכלכלית של דור ה-Y: מלצרים, ברמנים וצעירים נוספים בתחום המסעדנות צפויים להיות בין הנפגעים העיקריים ממשבר הקורונה. ליה לבוב, ברמנית במסעדה בצפון: "כל מה שחסכתי לטיול בקיץ הלך לשכר דירה, חשבונות, אוכל ודלק לאוטו. חשבתי שזה נגמר ובשבוע הבא המסעדות חוזרות לשגרה, אבל המנהל שלי אמר שהמסעדה תיפתח מחדש רק בסוף יוני"
בשבוע הבא יחזרו בתי הקפה, המסעדות והברים לפעילות מלאה אחרי כמעט שלושה חודשים. יחד עם השמחה על פתיחת מקומות הבילוי בארץ, מתגלים בימים אלה מימדי הנזק של המסעדנים, אבל לא רק שלהם: רוב העובדים במסעדות הם צעירים מתחת לגיל 30, שאיבדו את פרנסתם, והם הפנים הצעירות של המשבר הכלכלי שמלווה את המגיפה. אותם צעירים מהווים לא רק את רוב העובדים בתחום, אלא גם את אחת האוכלוסיות החלשות בשוק העבודה: עבודה זמנית ועבודה במשמרות, לצד עובדים רבים שאינם זכאים לדמי אבטלה.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
- סוחרים בשוק הכרמל: "העבודה ירדה"
לפי נתוני הסתדרות הנוער העובד והלומד, המשמש כגוף היציג של הצעירים העובדים בישראל, עולה כי מחצית מדורשי העבודה הפעילים בישראל הם צעירים בני 20-34, וההערכה היא שכ-160,000 בני נוער שאינם זכאים כלל לדמי אבטלה איבדו את מקום עבודתם במשבר הנוכחי. נכון לעכשיו עשרות אלפי צעירים נשארים ללא ימי זכאות לאבטלה, ללא עבודה וללא פיצוי. במצב כזה, זמן ההישרדות של אותם צעירים מוגבל: הם לא רק חוזרים לגור אצל ההורים כי עול השכירות כבד להם, אלא גם סטודנטים רבים לא יוכלו לחזור ללימודים מסיבות כלכליות. הצפי הוא שמחצית מאוכלוסיית הצעירים במדינה לא יחזרו לעבוד, גם משום שעולם המסעדנות ספג את המכה הקשה ביותר במשבר, וגם כי הענף יהיה אחד מהאחרונים לחזור לתפקוד מלא.
אבל גם בקרב הזכאים לדמי אבטלה מצבם של הצעירים קשה: צעירים מתחת לגיל 35 זכאים לפחות ימי אבטלה, וצעירים מתחת לגיל 28 זכאים לשיעור דמי אבטלה נמוך ב-25% עבור כל יום של זכאות, כששיעור דמי האבטלה המקסימלי שאליו הם יכולים להגיע הוא 60% משכרם לפני הפסקת העבודה.
עולם המסעדנות בארץ נמצא בשעתו הקשה מכל: עולם המסעדנות בארץ התחיל לדמם עוד הרבה לפני משבר הקורונה, ואחרי שנים ארוכות בהן הזהירו מומחים מקריסת הענף, הגיע משבר הקורונה והראה לכולם, ללא יוצא מן הכלל, שתמיד יכול להיות יותר גרוע. אחרי חורף לא קל שעבר על לא מעט עסקי מזון ובילוי, הסגירה הארוכה הובילה למשבר עמוק, שברור לכל שלא רבים יוכלו לצלוח אותו. עד עתה הודיעו כמה מסעדות שלא יפתחו, וככל שהולך ומתקרב רגע הפתיחה, מצטרפות מסעדות נוספות לרשימת המסעדות שלא ייפתחו שוב בתום המשבר: רשת וניליה הודיעה כבר בתחילת השבוע שעבר על הקפאת הליכים וטענה כי נקלעה למחנק אשראי חמור ביותר עקב המשבר והקטנת הפעילות ב-90 אחוז; מסעדת "איגרא רמא" בתל אביב לא תיפתח שוב את המקום בתל אביב; מסעדת "בינו בפיתה" בשדרות רוטשילד בתל אביב קיפלה את השולחנות ונסגרה בשבוע שעבר אחרי שנתיים וחצי של פעילות; וזה רק קצה הקרחון - רבות מהמסעדות גם לא ישובו מיד לפעילות, מה שאומר - עוד חודש או יותר של אבטלה לעובדים.
"הוציאו את כולנו לחל"ת מיד עם פרוץ המגיפה", מספרת ליה לבוב בת 25 מקיבוץ יראון, שעבדה כברמנית בחצי השנה האחרונה במסעדת בשר ליד קריית שמונה. "המסעדה שעבדתי בה נמצאת במתחם תיירותי, אגמון מרקט, השוכן בסמוך לבית מלון. זה אזור שאי אפשר להגיע אליו ברגל אלא רק ברכב, וזאת גם אחת הסיבות שלא המשיכו למכור שם טייק אאוי. גם המלון היה סגור וכמוהו כל המתחם. עד עכשיו הייתי סטודנטית ובאחד בספטמבר אני אמורה להתחיל עבודה חדשה 'של גדולים', במקצוע שלמדתי. עבדתי במסעדה וחסכתי כסף בשביל לטוס בחודש הבא לטיול ארוך ביפן. התוכנית הזאת כבר לא תצא לפועל כי דמי האבטלה שאני מקבלת הם פחות מחצי ממה שהייתי מרוויחה. אני גרה לבד, יש לי תשלומים ויש לי רכב. בכסף שחסכתי לטיול אני משתמשת עכשיו בשביל אוכל, דלק לאוטו ושכר דירה. אמרו שבשבוע הבא המסעדות חוזרות לשגרה אבל המנהל של המסעדה אמר שהם יחזרו רק בסוף יוני".
למה פתיחת המסעדה נדחתה ליוני?
"העסקים בצפון שונים מהעסקים בתל אביב. רוב הזמן הם מפסידים כסף, בעיקר כי אין את הקהל שיש במרכז. אני חושבת שעד שהתיירות בארץ תתחדש ואנשים יתחילו לטייל, אין טעם לפתוח מסעדות במתחמים מתויירים, כי אלה מקומות שמסתמכים על אנשים שמטיילים בצפון. אני חושבת שעדיין לא משתלם להחזיר עובדים כל עוד התיירות לא חזרה. חוץ מזה יש המון עובדים באזור הזה שמחפשים עבודה ואין מספיק עבודה לכולם. גם אחרי שהמשבר ייגמר לא הרבה יחזרו לעבוד, כי הרבה עסקים קטנים ייסגרו והעובדים יימצאו עצמם ללא פרנסה".
ואיך זה ישפיע עלייך?
"אני בינתיים בחל"ת. כרגע אני עדיין מקבלת דמי אבטלה אבל ברגע שזה ייגמר והמסעדה שעבדתי בה לא תחזור לפעילות אני אהיה בבעיה. אני לא מתלוננת כי אני יודעת שיש אנשים שהם במצב יותר קשה ממני, אבל להגיד לך שזה לא מבאס - זה מבאס מאוד, בעיקר כי עדיין לא עשיתי את הטיול הגדול של אחרי צבא. אני עובדת מגיל 13 ואני לא יודעת מה יהיה העתיד שלי. היה לי הרבה זמן פנוי לאחרונה וקראתי המון מחקרים בנושא. ההערכות הן שעם ההתנהלות הזאת של הממשלה שכללה שלוש מערכות בחירות וממשלה מנופחת בשרים, נגיע למצב שכל מי שמתחת לגיל 35 לא תישאר לו פנסיה כשיגיע לגיל הפנסיה, וזה מלחיץ. אני לא מבינה איך קרה מצב כזה שהמדינה נמצאת במצוקה ויש לנו ממשלה כל כך מנופחת, זה מאכזב אותי. זה מרגיש שבמקום לדאוג למובטלים, נבחרי הציבור דואגים לעצמם. זו לא הדמוקרטיה שכולנו חלמנו עליה".
"משבר הקורונה מזמן הוא לא רק מגיפה, אלא משבר כלכלי חברתי חסר תקדים", מסכם אורי מתוקי, יו"ר האגף המקצועי בהסתדרות הנוער העובד והלומד, "המשבר הכלכלי פוגע אחרת בכל אוכלוסייה, ופוגע יותר באוכלוסיות המוחלשות. אחת האוכלוסיות האלה היא אוכלוסיית הצעירים - צעירים בני דור ה-Y בישראל בני 35-20 הם אחת מהאוכלוסיות המוחלשות בשוק העבודה הישראלי, ומסתמן כי אוכלוסייה זו צפויה להיות הנפגעת העיקרית מהמשבר הכלכלי המלווה את מגיפת הקורונה. ללא פריסת רשת ביטחון מידית שכוללת הארכת תקופת הזכאות לדמי אבטלה, השוואת גמול דמי האבטלה למבוגרים, מתן פיצוי לאלו שאינם זכאים, סיוע לענפים בהם עובדים צעירים וסיוע בשכר דירה, נראה משבר ארוך טווח בדור העתיד של מדינת ישראל".