הרב הראשי נגד סגירת בתי הכנסת - רבני צהר תוקפים: "אנשים ימותו"
עימות רבני חריף: הרב דוד לאו מורה להתפלל במניינים קטנים בבתי הכנסת. בארגון רבני צהר תוקפים - ומזהירים: אל תישמעו להנחיה. גם הרב דוד יוסף מתנגד: "אם אנחנו רוצים לשמור על עצמנו שחלילה לא ניפגע, אנחנו צריכים להתפלל בבית"
הרב הראשי לישראל, דוד לאו, יוצא נגד פסיקתם של רבנים בכירים והחלטת מנהיגי קהילות וראשי ערים בארץ ובחו"ל לסגור את בתי הכנסת ולהפסיק את התפילות בציבור, בשל התפשטות הקורונה, וקובע כי "כל עוד לא יצאה הוראה אחרת - ניתן וחשוב להתפלל בבתי הכנסת". מנגד, בארגון רבני צהר, שם הצהירו כבר לפני מספר ימים על הצורך בסגירת בתי הכנסת - יצאו בהודעה נגדית: "האם עלינו לחכות עד שימותו, חלילה, עשרות ומאות אנשים, כדי שנבין שמדובר בסכנת חיים?" גם הרב דוד יוסף, אחיו של הרב הראשי וראש ישיבת "יחוה דעת" יצא נגד ההנחיה.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
עם זאת הדגיש הרב לאו כי יש לחלק את המתפללים למניינים קטנים כך שאף אחד מהם לא יעלה על עשרה אנשים, וכי חובה לשמור על מרחק של לפחות שני מטר בין אדם לאדם ולאוורר את חלל בית הכנסת כראוי.
קראו עוד בערוץ היהדות:
באיגרת לגבאי בתי הכנסת ברחבי הארץ הזכיר לאו: "הוראתי הייתה כי אין לסגור את בתי הכנסת, אלא החובה היא להתנהל באופן שעומד בדרישות ובהנחיות שהוציא משרד הבריאות". עם זאת הסכים כי "אנשים מבוגרים או הנמצאים בסיכון אסור להם להגיע לבית הכנסת, ויתפללו בביתם בזמן שהציבור מתפלל". עוד הנחה כי "במידה ולא מתקיימים תנאים אלו יש לצאת ממבנה בית הכנסת!"
בתגובה, קוראים רבני צהר שלא להישמע להנחיית הרב הראשי: "יש לנהוג כפי שפסקו ארגוני הרבנים בכל העולם, ולהשאיר את בנתי הכנסת סגורים עד שתעבור סכנת הקורונה", אמרו. "כיצד יעמדו הקורא בתורה והעולה לתורה ליד הספר, אם צריך לשמור על מרחק של שני מטרים בין אדם לאדם?" תהו. "רבני ציריך סגרו את בתי הכנסת, רבני לונדון עשו זאת אף הם, וכך הכריעו גם רבני הקהילות בארצות הברית. הם לא עשו זאת בחדווה, או מתוך זלזול בחשיבות התפילה בציבור, אלא מתוך הבנה של גודל השעה ושל חומרת הסכנה".
ב"צהר" הוסיפו כי "כל מי שעיניו בראשו והאחריות על עם ישראל בראש מעיניו צריך, עם כל הכאב, לסגור את בתי הכנסת, ולהתפלל שבעזרת ה' ובהשתדלותנו עוד נשוב אליהם במהרה בשמחה".
הרב דוד יוסף, חבר מועצת חכמי התורה של ש"ס ואחיו של הרב הראשי, יצחק יוסף, אמר: "לאחר שיקול דעת והתייעצות ובדיקת הדברים, החלטתי שעלינו לסגור את בית המדרש לקראת השבת הבאה עלינו לטובה".
הוא הוסיף: "אני רוצה לנצל את ההזדמנות הזאת לקרוא לכל הרבנים וראשי הקהילות בכל אתר ואתר לסגור את כל בתי הכנסת לקראת שבת. אנחנו מחוייבים לעשות כך. אין לנו פשוט ברירה אחרת. אם אנחנו רוצים לשמור על עצמנו שחלילה לא ניפגע, אנחנו צריכים להתפלל בבית. כן, אנחנו צריכים לוותר על תפילה בציבור. אנחנו צריכים לוותר על קריאת התורה. יש הרבה אנשים שהם בקבוצת סיכון גבוהה, ואם חלילה מישהו שלא יודע שהוא נדבק יעבור לידם וידביק אותם הוא ממש מסכן את החיים שלהם. הוא לא יוכל להגיד אחר כך 'הייתי שוגג', מכיוון שמזהירים על כך כל הזמן".
אמש (יום ד') פורסם כי לראשונה מאז התפרצות הקורונה בישראל החליטה עיריית בת ים על סגירה של כלל בתי הכנסת, בשלב זה – לחודש ימים, הווה אומר גם בפסח. זו הנחיה גורפת ראשונה בעיר גדולה, והיא תיכנס לתוקף ביום שישי בבוקר, ותשפיע על עשרות-אלפי מתפללים הפוקדים כ-140 בתי כנסת.
בכל העולם - סוגרים בתי כנסת
בעקבות ההנחיות העדכניות של משרד הבריאות קבעו הרב אליעזר מלמד והרב דוד סתיו כי מעתה יש להתפלל ביחידות וכי גם הם עצמם מתכוונים לפזר את קהילותיהם עד לעצירת המגפה. הרב סתיו, יו"ר ארגון רבני צהר ורבה של שהם, הודיע: "אחרי התייעצות עם מומחים לבריאות הציבור ותלמידי חכמים הבנתי שאין מוצא אחר. אם חפצי חיים אנו - חייבים לסגור כל מקום התקהלות, וזה כולל גם בתי כנסת".
הרב אליעזר מלמד, ראש ישיבת הר ברכה ורב היישוב, הדריך את התושבים כי "נכון להדר להתפלל לכתחילה את כל התפילות ביחיד" וציין: "כך אני נוהג". הוא לא אסר את התפילה בבית הכנסת, אך הדגיש כי אין להביא למקום ילדים וכי במקרה שאין אפשרות להקפיד שם על הנחיות משרד הבריאות - אין להיכנס. לבני 60 ומעלה קרא להקפיד עוד יותר שלא להגיע לבית הכנסת.
הרב הפוסק אליעזר מלמד, שהיה מהראשונים להודיע על סגירת בתי כנסת, נשאל בעניין על ידי הרב ד"ר בני לאו, שהשתתף בתפילה הראשונה שנערכה ב"יחד" במתכונת זו, עם 87 מסכים ולמעלה ממאה מתפללים. הרב מלמד הכריע כי המפגש הווירטואלי אינו נחשב כמניין לכל דבר מבחינה הלכתית, אך לעניין אמירת קדיש יתום, ברכו ונפילת אפיים ניתן להתיר בזה.
רבה הראשי של בריטניה הורה לסגור את כלל בתי הכנסת בממלכה: "מעתה נתפלל לבדנו בבתים". רבה הראשי של טורקיה הוסיף כי יש חשיבות רבה למהלך במניעת התפשטות המגיפה - וכך גם ועד הקהילות במרוקו, באוסטרליה ובניו-זילנד, שם כינו זאת "חובה הלכתית". בארה"ב: גם סאטמר וחב"ד סגרו את בתי המדרש.