שתף קטע נבחר

מקורבי אדלשטיין: "קרס הניסיון להציגו כהורס הדמוקרטיה"

יו"ר הכנסת נתלה בחוות הדעת של היועץ המשפטי של המשכן, שקבע אמנם שיש להצביע על יו"ר חדש "בהקדם", אך לא פסל שיקול דעת מצד היו"ר המכהן. בכחול לבן מתכוונים להרכיב מחר את הוועדות ולגבש מתווה להצבעת ח"כים בבידוד

לקראת שבוע גורלי במליאת הכנסת בשאלת האחדות, אחר הצהריים (יום א') צפוי להתקיים הדיון בבג"ץ בשאלת הקמת ועדות הכנסת והצבעה על החלפת יו"ר הכנסת לבקשת כחול לבן. עוד לפני הדיון תקפו גורמים בסביבת יו"ר הכנסת את הקו התקשורתי של כחול לבן ואמרו: "חוות דעתו של יועמ"ש הכנסת איל ינון מדברת בעד עצמה - הניסיון לייצר ספין שלפיו יו"ר הכנסת דורס את הדמוקרטיה קרס תחת חוות דעתו המקצועית והעצמאית".  אדלשטיין עצמו תקף "פוליטיקאים ציניים העושים שימוש במשבר בריאותי חמור המאיים על כולנו", והביע תקוה שהשופטים "יבינו את החשיבות הרבה, דווקא בעת הזו, על שמירה קפדנית על חוק יסוד הכנסת ותקנון הכנסת - למען הדמוקרטיה הישראלית".

 

ינון הגיש עמדה נפרדת מעמדתו של אדלשטיין, שדרש לדחות על הסף את העתירות שהגישו המפלגות כחול לבן וישראל ביתנו והתנועה לאיכות השלטון. ינון המליץ בתגובה לעתירות לבג"ץ להעלות להצבעה בחירת יו"ר חדש בהקדם. לקריאת התגובה המלאה לבג"ץ לחצו כאן.

 

"מובן כי אין בסמכותו של יו"ר הכנסת למנוע, גם מטעמים של בריאות הציבור, את עצם התכנסות מליאת הכנסת וההצבעות בה, ואת הקמת ועדותיה, התכנסותן וההצבעות בהן. כמו כן, גם אין בסמכותו להגביל את מספר החברים בוועדות הכנסת", כתב ינון. "הדחיפות בהקמת הוועדה המסדרת נובעת מכך שהיא האורגן הראשון שמתניע את פעילות הכנסת. אין חולק כי דווקא בימים אלה נוכח התפרצות נגיף הקורונה, גוברת החשיבות של הפיקוח הפרלמנטרי והקושי המשטרי הנובע משיתוק הכנסת מתעצם עוד יותר. על כן מובן שיש לפעול בהקדם להקמת הוועדה המסדרת ויתר הוועדות הזמניות".

יולי אדלשטיין בני גנץ (צילום: אורי דוידוביץ')
יולי אדלשטיין ובני גנץ. "הקו הוכח כשקרי", טוענים מקורבי היו"ר(צילום: אורי דוידוביץ')
 

כמו כן עדכן ינון כי גורמי המקצוע בכנסת עמלים על מציאת פתרונות טכנולוגיים כדי להבטיח מצד אחד שלא יהיו יותר מ-10 אנשים במרחב אחד, ומצד שני, שכל חברי הוועדה יוכלו להשתתף בדיון ולהצביע. כך למשל, יחוברו שני חדרי ועדה באמצעות מצלמות ויקיימו דיון בשיחת ועידה בווידאו.

 

לפי אדלשטיין, החלטתו של היועץ המשפטי לכנסת וההודעה שלפיה תובא ההכרעה על ועדות הכנסת למליאה ביום שני, מייתרת למעשה את העתירות. באשר לסעיף בחירת היו"ר, הוא מצטט סעיף בחוק יסוד הכנסת הקובע כי "עד לבחירת יושב ראש הכנסת ימשיך לכהן בתפקידו יושב ראש הכנסת היוצאת", וסעיף נוסף שלפיו "יושב ראש הכנסת ייבחר לא יאוחר מהמועד שבו כונסה הכנסת לצורך כינון הממשלה|, כלומר - טוען אדלשטיין - קיים תאריך אחרון לבחירת יו"ר חדש והוא הקמת הממשלה.

 

"עד הקמת הממשלה, כינוס המליאה לשם בחירת יושב ראש כנסת חדש נתון לשיקול דעתו של יושב ראש הכנסת הקיים", כתב אדלשטיין, "גם יועמ"ש הכנסת המשיך בקו זה וקבע שההחלטה מתי להעלות זאת להצבעה נתון לשיקול דעתי, גם במצב המורכב שנוצר".

 

מקורביו הדגישו: "הניסיון לייצר רושם תקשורתי שלפיו היו"ר פועל מחוסר סמכות תקנונית הוכח כשקרי. הן ההתנהלות לאורך השנים והן תקנון הכנסת, כפי שמפרש אותו יועמ"ש הכנסת, מוכיחים שיש שיקול דעת ליו"ר לקבוע את הדברים".

 

הליכוד: "הדחת יו"ר הכנסת תביא לבחירות רביעיות"

במפלגתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחסו לחוות הדעת של היועמ"ש וציינו כי "הדחת יו"ר הכנסת תחסל את ממשלת האחדות ותביא בהכרח לבחירות רביעיות. זה יהיה צעד של חוסר אחריות מזעזע בזמן מגיפת הקורונה העולמית, שלא הייתה כמותה במאה השנים האחרונות. הצעת האחדות המוסכמת עם כחול לבן קובעת שרה"מ נתניהו יכהן שנה וחצי ולאחריו יכהן בני גנץ לתקופה זהה.

 

"בזמן שרה"מ נתניהו יכהן, תפקיד יו"ר הכנסת ותפקיד שר האוצר, הנחוצים להעברת התקציב וניהול משבר הקורונה, יהיו בידי הליכוד. תפקידי החוץ והביטחון יהיו בידי כחול לבן. לאחר מכן, בתקופת כהונתו של בני גנץ כראש ממשלה, התפקידים יתחלפו", נמסר.

 

עוד צוין בהודעת הליכוד: "הסכם הגיוני זה נקבע כדי לאפשר לראש הממשלה המכהן להעביר חקיקה ותקציב בכנסת כדי לנהל את ענייני האוצר והכלכלה, דבר שהוא חיוני שבעתיים בזמן של מגיפה עולמית ומשבר כלכלי חסרי תקדים. ראש הממשלה לא יוכל לעשות זאת מול יו"ר כנסת לעומתי. יאיר לפיד יודע זאת. הסיבה האמיתית שהוא מתעקש על הדחת יו"ר הכנסת - היא כדי לסכל את ממשלת האחדות וכדי להעביר בכנסת חוקים אנטי דמוקרטיים נוסח איראן. 'חוקי איראן' אלה ימנעו מרה"מ נתניהו לכהן כראש הממשלה ולהתמודד בבחירות ישירות לראשות הממשלה, שלפיד מתכנן לקיים כבר בקדנציה הזאת בזמן המשבר. זה לא יאומן. בשום דמוקרטיה אין חוקים כאלה. צעדים אלה יביאו לזעם ציבורי עצום ולריסוק הדמוקרטיה הישראלית, דווקא בעת שאנו חייבים להתאחד למען הצלת חייהם של אזרחי ישראל. אם כחול לבן ידיחו את יו"ר הכנסת, המגעים לאחדות ייפסקו מייד. בכחול לבן יהיו אחראים לתוצאות".

 

בכחול לבן הגיבו לאיום: "הניסיון של הליכוד להציב אולטימטומים ולפגוע בדמוקרטיה - מראה שנתניהו רוצה לגרור את ישראל לבחירות רביעיות גם בשיאו של משבר שמחייב את כולנו לפעול למען אזרחי ישראל בממשלה ובכנסת. מאז קום המדינה יו"ר כנסת נבחר תמיד על ידי רוב חברי הכנסת - וכך יהיה גם הפעם".

 

מחאת דגלים, עצומה לאחדות

בכחול לבן מתכוונים לצאת השבוע למאבק ולקיים הצבעה על תפקיד היו"ר. מטעמם מוצע לתפקיד איש יש עתיד, ח"כ מאיר כהן. כמו כן, במפלגתו של גנץ מתכוונים להקים כבר מחר את הוועדות, כולל בחירת ההרכבים. לפיכך, הכנסת צפויה לפעול עד השעות הקטנות של הלילה. מיד עם הקמת הוועדה המסדרת תפעל סיעת כחול לבן גם לאשר מתווה להשתתפות והצבעה של ח"כים בבידוד.

 

המגעים לאחדות מבחינת כחול לבן צפויים להימשך לאחר שכחול לבן תשלים את המהלכים בכנסת. בינתיים, נמשך הלחץ על גנץ שלא להיכנס לממשלת אחדות בראשות נתניהו. היום, משעות הבוקר המוקדמות, ולקראת הפגנה שתיערך מחר, נתלו עשרות דגלים שחורים לצד דגלי ישראל במוקדים שונים על ידי מארגני המחאה "נגד הרס הדמוקרטיה". בין היתר נתלו דגלים באנדרטת רבין, קבר דוד בן גוריון, מצבת ההתגברות, בית חיים ויצמן, מכון ויצמן, הטנק בדגניה, אנדרטת קרב משמר הירדן, מצפור הל״ה ויד לשריון.

 דגלים שחורים בעשרות מוקדים שמסמלים תקומת הדמוקרטיה (צילום: מארגני המחאה)
דגל שחור על האנדרטה(צילום: מארגני המחאה)

 דגלים שחורים בעשרות מוקדים שמסמלים תקומת הדמוקרטיה (צילום: מארגני המחאה)
במקום הירצחו של ראש הממשלה רבין(צילום: מארגני המחאה)
 

"אלו ימים קשים עבור הדמוקרטיה הישראלית, זוהי ההזדמנות האחרונה להחיות את הדמוקרטיה", מסרו מארגני המחאה. "מחר נגיע באלפים לירושלים לדאוג שכנסת ישראל תשביע יו"ר שמייצג את רוב אזרחי המדינה בדרך להשבעת ממשלה חדשה וחקיקה שלא תאפשר לנאשם בפלילים להיבחר לראש ממשלה. אלה ימים קשים עבור הדמוקרטיה הישראלית, ביחד - נחיה אותה".

 

עוד נחתה היום בזירה האזרחית עצומה שקוראת "ממשלת אחדות, ומיד!". בין היתר חתמו עליה השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, מרים פרץ ובנה אליסף, השר לשעבר שי פירון, ח"כ לשעבר טל רוסו ואנשי תרבות כמו ריקי גל, מיקי גבע ושי גבסו.

 

"אנחנו, אזרחי ישראל, חרדים לשלומנו הכלכלי והחברתי, לבריאות משפחותינו ולעתיד המשותף במדינה של כולנו", נכתב בעצומה. "מתוך אחריותנו האזרחית והערבות ההדדית שבליבנו ובדמנו, אנו תובעים מכם, נבחרי הציבור, מנהיגות ואחריות!".

 

יובל קרני ויעל פרידסון השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
יו"ר הכנסת אדלשטיין
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים