בני גנץ שוקל להתמנות ליו"ר הכנסת כדי לקדם מו"מ לאחדות
אחר הצהריים תתכנס מליאת הכנסת לבחור יו"ר חדש. ייתכן שבמקום מאיר כהן יעמיד בני גנץ את עצמו לבחירה בניסיון לקדם ממשלת אחדות. גורם ביש עתיד: "זה לא יקרה"
כשברקע חשדנות גדולה ואווירה מתוחה בין הליכוד וכחול לבן מצד אחד, ומאמצים להגיע לאחדות מצד שני, מליאת הכנסת תצביע היום (ה') ב-16:00 בצעד חריג וחסר תקדים על מינוי יושב ראש חדש לכנסת, בעקבות הוראה של בג"ץ שניתנה לאחר חצות. המועמד של כחול לבן לתפקיד הוא ח"כ מאיר כהן, אבל ל-ynet נודע כי בני גנץ שוקל להתמנות בעצמו ליו"ר הכנסת, כדי לקדם את המשא ומתן לממשלת אחדות. מכחול לבן נמסר: "אין תגובה".
הרקע למהלך הוא החשש של יו"ר כחול לבן ושל ראש הממשלה בנימין נתניהו, כי במקרה של ממשלת אחדות יישאר יאיר לפיד בחוץ עם אנשי "יש עתיד", וכך מאיר כהן יהיה יו"ר הכנסת כנציג של מיעוט. גנץ שוחח עם כהן, שהבטיח לו שבכל מקרה יישאר ממלכתי. גורמים ביש עתיד הגיבו על המהלך האחרון: "זה לא יקרה. על פי ההסכם שלנו עם גנץ, יו"ר הכנסת יהיה נציג של יש עתיד".
גורם ב"חוסן לישראל" - מפלגתו של בני גנץ בתוך כחול לבן - אמר כי "לפי ההסכם, תפקיד יו"ר הכנסת שייך ליש עתיד רק אם גנץ ראש ממשלה. לא במצב שאין שרים ואין ממשלה". הגורם הדגיש כי "גנץ לא מתכוון להיות יו"ר כנסת באופן קבוע".
זמן קצר אחרי הפרסום ב-ynet כתב אביגדור ליברמן בטוויטר: "ישראל ביתנו תומכת במאיר כהן כמועמד ליו"ר הכנסת". ח"כ תמר זנדברג (העבודה-מרצ) אמרה בתגובה: "לא הענקנו לגנץ את המנדט כדי לנהל משא ומתן עם הליכוד, ולא כדי להיות יו"ר הכנסת - וכדאי שהוא יפנים את זה. אם יחליט להעלות את מועמדותו לתפקיד יו"ר הכנסת, אצביע נגד".
בליכוד איימו בימים האחרונים, בהמשך לדבריו הפומביים של נתניהו בנושא, כי מינוי יו"ר כנסת מכחול לבן משמעותו סוף לסיכויי האחדות. למרות זאת, מאחורי הקלעים המגעים נמשכים. רביעיית ההנהגה של כחול לבן תתכנס שוב בצהריים, בזמן שהמשא ומתן לא מוסכם על כל חלקי הרשימה. בכל מקרה, מבחינתם התוכנית לבחירת כהן עומדת בעינה, אלא אם כן תהיה פריצת דרך משמעותית ומפתיעה במגעים. כיו"ר כנסת, יוכל כהן לקדם את הצעות החוק שמרתיעות את נתניהו - ואמורות למנוע ממנו לכהן כראש ממשלה תחת כתב אישום.
אתמול, לאחר נתק של כמעט שבוע ללא פגישות, נתניהו הודיע שהוא מזמין את גנץ שוב לשולחן המו"מ. מאחורי הקלעים אף החלו מגעים לקיום פגישה בין השניים, כדי לפתור בכל זאת את המחלוקות. בליכוד העריכו בכירים כי הפערים בסוגיות מהותיות עדיין גדולים. "תיאורטית, הכול יכול להיות", אמרו, "אבל מעשית, הפערים עדיין גדולים".
תיק המשפטים נחשב לאחת המחלוקות הגדולות. בליכוד ביקשו לשמור את התיק ברשותם, ובכחול לבן הציבו את השליטה במשרד הרגיש כתנאי שבלעדיו לא מתקדמים. אמש, בליכוד אותתו כי עשויה להיות גמישות בנושא, אולם בכחול לבן נותרה החשדנות. "לא ניכנס בלי תיק המשפטים ועדיין אין הסכמה סופית בנושא. נתניהו רוצה מעורבות במינוי כדי לא לקבל שר לעומתי", אמרו במפלגתו של גנץ.
בנוסף יש ויכוחים על קווי יסוד ועל תיק ביטחון הפנים. בכירים בכחול לבן הסבירו כי אחת הסיבות לחוסר ההתקדמות הממשית היא החשש שנתניהו מייצר מחוות על מנת למשוך זמן עד סיום ימי המנדט שניתן לגנץ להרכיב ממשלה, ולאחר מכן הוא צפוי לחתור לבחירות נוספות. גורם המעורה בפרטי המו"מ אמר כי "הליכוד לא נותנים תחושה שזה רציני ואמיתי". למרות זאת החליט גנץ לתת הזדמנות לאחדות והורה לצוותים להתכנס.