הגיע הזמן שכדורגלנים יחתמו על הסכם עבודה
פסק בוררות בתביעה שהגיש שחקן לשעבר בשמשון בני טייבה כלל ביקורת חריפה על כך שבליגות הנמוכות לא מקבלים סיכום בכתב של תנאי ההעסקה
במסגרת פסק בוררות שניתן לאחרונה בתביעה שהגיש שחקן לשעבר בקבוצת הכדורגל שמשון בני טייבה, הובהר כי המועדונים בכל הליגות חייבים לדאוג להחתמת השחקנים על הסכמים שמפרטים את תנאי ההעסקה שלהם בהתאם לחוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה). הבורר עו"ד עמיאל תגר מהמוסד לבוררות וגישור של ההתאחדות לכדורגל הזהיר כי הפרת החובה החוקית עשויה לחשוף את הקבוצות לתביעות ולחיוב בפיצויים עונשיים של עד 15 אלף שקל.
במקרה הנוכחי הוא פסק כ-16 אלף שקל לשחקן-התובע, שלא קיבל שכר מלא ולא הופרשו לו כספים לפנסיה. הסכום כולל גם פיצויים על עוגמת הנפש שנגרמה לו והוצאות משפט.
מדובר בשחקן שעזב את הקבוצה לאחרונה, מאחר שלא קיבל את השכר והזכויות שלדבריו הובטחו לו בעל פה באוגוסט 2018. לטענתו, הקבוצה התחייבה לשלם לו שבע משכורות של 2,000 שקל לצד החזרי הוצאות, אך בפועל הוא קיבל 6,500 שקל בלבד ולא הופרשו לו כספים לפנסיה. בתביעה שהגיש למוסד לבוררות באמצעות עו"ד אוהד כהן הוא ביקש כ-26 אלף שקל עבור יתרת השכר, הפרשות פנסיוניות, פיצויי הלנת שכר ועוגמת נפש.
מטעם הקבוצה, שיוצגה על-ידי עו"ד ברק אונגר, נטען מנגד כי הסיכום היה שהתובע ישחק בהתנדבות, ורק כמחווה של רצון טוב הובטח לו החזר הוצאות של 1,000 שקל לשבעה חודשים. סכום זה שולם לו בקיזוז של 500 שקל בשל היעדרות מאימונים וממשחקים.
אלא ששיחה מוקלטת שהוגשה מטעם התובע לא הותירה בעיני הבורר תגר ספק כי גרסתו עדיפה. נציג הקבוצה תועד מבטיח שהחוב המלא – בסך 7,500 שקל – ישולם ברגע שהעירייה תעביר את התקציב. כמו כן, הבורר לא מצא סיבה מוצדקת לקיזוז 500 שקלים משכרו.
בסיכומו של עניין קבע הבורר כי לשחקן מגיע מלוא השכר החסר בתוספת ריבית של 5% מהיום שבו הועבר תקציב העירייה (23.9.19) עקב הלנת השכר. בנוסף נפסקו לו 1,750 שקל עבור הפרשות פנסיוניות ופיצויים של 1,500 שקל על עוגמת נפש. הבורר ציין כי הקבוצה מנעה מהשחקן שכר שלא כדין וייתכן שחיוב זה יגרום לקבוצות להימנע בעתיד מלהשאיר "זנב חוב" כלפי שחקנים.
בנוסף חויבה הקבוצה בהוצאות של 1,800 שקל ובשכר טרחת עו"ד של 3,510 שקל לצד כ-2,600 שקל עבור שכר טרחת הבורר.
חלק מהותי מפסק הבוררות הוקדש לחשיבות שבעריכת הסכמים עבודה כתובים. הבורר הבהיר כי חוק הודעה לעובד מחייב להודיע לשחקנים על תנאי ההתקשרות בכתב, וכי הימנעות מכך עשויה להוביל לכך שנטל הראייה בתביעות שחקנים יעבור לקבוצה. הוא צוין שבמקרה כזה ניתן אף לחייב את הקבוצה בפיצויים עונשיים של עד 15 אלף על הפרת החוק.
הבורר הדגיש כי קיומו של הסכם כתוב חשוב דווקא במקרים שבהם מדובר על סכומים נמוכים, שעשויים לגרום לשחקנים להירתע מהגשת תביעה ולוותר על זכויותיהם.
"יש מקום כי ההתאחדות לכדורגל תערוך ותעמיד לרשות הקבוצות ועובדיהן הסכם מסטר לדוגמא שיכלול את החלופות הנהוגות; דומה שכך יהיה קל יותר להגיע לתוצאה המקווה שכל השחקנים והמאמנים יועסקו בהסכם בכתב בו מפורטים היטב תנאי העסקתם", סיכם.
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובע: עו"ד אוהד כהן
- ב"כ הנתבעת: עו"ד ברק אונגר
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים