לקום בבוקר וליהנות מהטבע - גם בלי לצאת מהבית
החורף חלף מבלי ששמנו לב, עם כל מה שקורה, ו-100 מטר מסביב לבית, כשהאביב מתנהל במלוא הדרו בחוץ, הם משהו מתסכל עבור אוהבי הטיולים ובעלי החיים, אבל מצאנו כמה דרכים שיכניסו את הטבע אליכם הביתה ויעזרו לכם להתחיל את היום עם בוקר טוב יותר - הפרויקט המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ותלמה
בשיתוף תלמה
אף אחד לא תיאם איתנו את הדברים, אבל בדיוק עכשיו האביב נמצא בשיאו, על שלל פריחותיו ואינספור החיות שמתעוררות ומזמזמות להן בחוץ - ואם אנחנו לא יכולים להגיע אליו, אם אנחנו נדרשים להקפיד על שהייה בבית או ממש קרוב אליו, הרי שהפתרון הוא בכך שאנחנו נביא את אותו אלינו לבית. מה נדרש מאתנו? עיניים, אוזניים והרבה שמחה על מה שיש.
מה עוד אפשר לעשות בשביל בוקר טוב יותר? מלא דברים
ציפורים סביבנו כל היום
"אנחנו בשיא האביב, התקופה היפה והשופעת ביותר בטבע. עבור חובבי הטבע, ההנחיות להישאר בתקופה היפה הזו בתוך הבית ולפספס את כל פלאי הטבע שסביב היא פחות נעימה, בלשון המעטה", אומרת ענת גל, מדריכה ומטפלת בעזרת טבע וציפורים, מפעילה בפייסבוק את "ענת גל - צפרית בעיר הגדולה".
"ובכל זאת", היא מוסיפה, "אם נחדד את החושים ונתבונן בתשומת לב - נצליח לראות חלק מהיופי של הטבע גם מתוך הבית וסביבו".
נתחיל בשעות הבוקר; הקצב האיטי של רחובות העיר, השקט היחסי בכבישים, זו הזדמנות נהדרת לחדד חושים והזדמנות להתחבר ולהכיר את סביבתנו בצורה טובה יותר. "שירת הציפורים בשיאה. ציפורים רבות בסביבתנו שרות כדי לחפש בני זוג לעונת הקינון או כדי לשמור על הקן שכבר הקימו, גוזלים קוראים ומבקשים מזון מהוריהם והאביב הוא התקופה הטובה ביותר עבורן. מזון יש בשפע - פריחה, צוף, פירות וחרקים - בולבול צהוב שת, צופית בוהקת, דרור הבית, סיס החומות ועורב אפור. כל אלה מינים שחיים גם במרכזי הערים.
"כדי לזהות אותם כדאי להיעזר באתרי האינטרנט של 'המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר' ו'אתר הצפרות הישראלי'. חפשו גם את משחק זיהוי הציפורים של החברה להגנת הטבע".
גל מדגישה גם את אתרי קינון. "סביב הבית שלנו, גם בעיר, יש אתרי קינון מצוינים - עצים גבוהים, סדקים בקירות הבתים ואפילו פנסי רחוב. חפשו אותם, הביטו גם למעלה. ציפור שעומדת או מעופפת עם זחל או פרי במקור עשויה להיות בדרכה להאכלת גוזלים בקן. יונים עפות בימים אלה, כשמקורן עמוס ענפים וזרדים שאספו לבניית קן.
"זכרו, אנחנו רוצים לתת לטבע לעשות את שלו וחלילה לא להפריע למהלך גידול הגוזלים באופן תקין. ממרחק בטוח עבורנו ועבור הציפורים ניתן לצפות ולגלות כמה זמן נמשכת הדגירה על הביצים, כמה פעמים ביום ההורים מאכילים את הגוזלים ואיזה מזון הם מצליחים להשיג אצלנו בשכונה. יש ערוץ טבע מרתק אצלנו, מחוץ לחלון".
רוצים לראות אותם ממש בחלון הבית? גל אומרת שאם תשימו קערת מים קטנה על אדן החלון או על מעקה המרפסת, ייתכן שתראו את הקסם. "ציפורים זקוקות לשתייה וגם למקלחת יסודית ולניקיון הנוצות. שימו 1-2 ס"מ גובה של מים והחליפו את המים מדי יום. תוך כמה ימים הן יגיעו".
מכניסים את הכוכבים הביתה
צאו לסייר ביקום מתוך הבית. "אלפי שנים שבני האדם מתצפתים אל השמיים, ומנסים להבין מהם אותן נקודות אור זוהרות בשמיים", מסביר משה גלנץ, מקים מיזם "שירת הכוכבים", מדריך ומרצה בתחום האסטרונומיה והחלל, לצד תצפיות עם טלסקופים. "עם הזמן האדם לומד להשתמש בהם - לנווט את דרכו בלילות חשוכים בעזרת הכוכבים, לעקוב אחר עונות השנה, ואף לחזות את העתיד".
לדבריו, כבר בעולם העתיק החלו בני האדם לתת לכוכבים שמות, למתוח קווים ביניהם וליצור קבוצות כוכבים מלאות בסיפורים ומיתולוגיות. "הדמיון האנושי היה – ועודנו, עשיר ומלא כל כך שהוא ראה בסידור הכוכבים בשמיים יצורים, אלים, גיבורים ודמויות מיתולוגיות, שכולנו יכולים להכיר בקלות".
גלנץ מציע להכניס את הטבע הביתה דרך סיור שמימי מהתפתחות האסטרונומיה ועד התגליות הגדולות של תקופתנו. במסע תוכלו להכיר את סיפורי הכוכבים מהחצר, המרפסת של הבית ואפילו מהספה. עוד דבר, ככל שאתם רחוקים יותר מאורות העיר כך תראו יותר כוכבים גם ממרפסת או חצר הבית.
איך עושים את זה? "אפליקציות ייעודיות הן פתרון נהדר. כולנו מכירים אפליקציות ניווט כמו Google Maps ועד Waze, שמציגות לנו פני כדור הארץ בעזרת הנתונים שהוזנו לתוכן. הוסיפו את ה-GPS ואת המצפן שכבר נמצאים בתוך כל סמארטפון ובידיכם כלי ניווט שהקדמונים אפילו לא חלמו עליו.
"באופן די דומה פועלות אפליקציות מפות השמיים. אתם רק צריכים להוריד אפליקציה חינמית, להרים את המכשיר לשמיים, להזיז אותו לכל כיוון, להביט במסך ולהכיר את הרקיע מעליכם, את שמות הכוכבים, הקבוצות להן הם שייכים, ואפילו את המרחק של כל כוכב מאיתנו.
"אפליקציות מומלצות שתוכלו למצוא בחנויות האפליקציות גם לאייפון וגם לאנדרואיד, Star Chart, Star Walk, SkySafari, Star Tracker, ו-כמובן את אפליקצית Sky Map. לכל אחת פיצ'רים מעניינים ומיוחדים משלה – ויאללה, צאו לטיול בטבע קסום ומסתורי, היכן שהאדם עדיין לא הצליח להגיע אליו פיזית".
מגדלים צמחים בתוך הבית
אם יש עציצים בבית אתם כבר רואים שלפתע הם ניעורו לחיים וקמים לתחייה בצמיחת עלים ובפריחת פרחים, אם יש כאלה.
רוצים עוד עציצים? חפשו את המשתלה הסמוכה לבתיכם והזמינו שתילים, אדנית ואדמה. גייסו את כל המשפחה לשתילה משותפת, תלו את האדנית, השקו ותנו לטבע לעשות את שלו.
אפשר גם עם מה שיש בבית. קחו כלי שטוח, שימו בתחתיתו צמר גפן או ספוג לח ועליו להניחו מגוון קטניות – שעועית מכל הסוגים, גרגרי חומוס וכדומה. הניחו אותם בפינה מוארת ותנו לטבע להנביט אותם. בהתחלה יצא עלה אחד ובכל יום הוא יגדל ויצמח ויצמיח עוד.
לענבל ישראלי, שמפעילה את אתר "כשיצירה פוגשת במדע", יש עוד הרבה רעיונות לניסויים מדעיים, כמו זה שנקרא "צבעים בטבע" ומלמד להפיק מצמחים שונים צבעים בעזרת עלים, פרחים, כוס וסיר או "שרטוט עלים" שמלמד איך להפוך עלי צמחים לדוגמאות ציור מרהיבות. תמצאו שם גם את "ראש דשא בבקבוק", שילמד איך להכין ראש דשא מבקבוק ממוחזר, אדמה ועדשים שיש בבית. שווה לחפור ולמצוא באתר עוד הרבה ניסויים מדעיים מהנים.
חיות הבר אצלכם בבית
אם אי אפשר להגיע לספארי, הציצו אל הספארי מהבית. נולד שם פלפילון חדש וחבל שלא תראו אותו.
לספארי עמוד פעיל בפייסבוק ואליו מעלים כל הזמן תמונות שמצלמים מטפלי החיות, המסורים גם בעת הזו. יש גם פרופיל פעיל באינסטגרם שנקרא safari _ Israel ואתר מצלמות משותף עם עיריית רמת גן שנקרא "עד השמיים" בו תוכלו לצפות בזוג הנשרים קוסטה ודונקי. ממש לאחרונה דונקי, הנקבה, הטילה את הביצה השנייה של הזוג - ביצת המילואים וכעת השניים דוגרים על ביצת הדמה.
הנה, הטבע אצלכם מבלי לצאת מהבית. תיהנו.
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף תלמה