טראמפ מעריך: "כ-65 אלף אמריקנים ימותו מקורונה בסך הכל"
ארה"ב חצתה את רף 700 אלף הנדבקים, יותר מ-36 אלף מתו מאז פרצה המגפה במדינה. טראמפ הציג תחזית אופטימית בהרבה מזו שהציג בעבר. סגן הנשיא פנס: "למדינות מספיק בדיקות כדי להתחיל בשלבי הפתיחה"
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, העריך הלילה (בין שישי לשבת) בתדרוך העיתונאים היומי בבית הלבן כי "בין 60 ל-65 אלף בני אדם ימותו במדינה מנגיף הקורונה בסך הכל". התחזית הנוכחית, אופטימית בהרבה מהקודמת שעליה הכריז טראמפ בתחילת החודש, ולפיה "240 אלף אמריקנים עלולים למות". עוד העריך אז טראמפ כי "יהיה קשה להימנע מלפחות 100 אלף מתים".
במקביל, לפי נתוני אוניברסיטת ג'ונס הופקינס שהתעדכנו הלילה, ארצות הברית חצתה את רף 700 אלף הנדבקים. 700,282 בני אדם בארצות הברית נדבקו בקורונה. ביממה האחרונה התווספו למניין המתים 3,856 מקרים חדשים - שיא שלילי יומי - ואולם בהם גם כאלה שלא יוחסו למגפה בעבר, וכעת מוגדרים "קשורים אליה ככל הנראה". לאחר הכללתם, מניין המתים בארה"ב עלה ל-36,773 בני אדם.
טראמפ התייחס גם לשלבי הפתיחה עליהם דיבר הכריז אתמול בלילה. "מדינות מסוימות היו נוקשות מידיי בהנחיות ההישארות בבית", אמר טראמפ שהמשיך בוויכוח התקשורתי מול חלק ממושלי המדינה.
בחשבון הטוויטר שלו קרא טראמפ "לשחרר" שלוש מדינות - מינסוטה, ורג'יניה ומישיגן. לפי דיווח ברשת CNN טראמפ, שבין היתר מתוכנן לבחירות לנשיאות בנובמבר, צפה בהפגנות אזרחים המתנגדים להנחיות, ובחר להתייצב לצד המפגינים. יש לציין כי המושלים בשלוש המדינות - דמוקרטים.
"המדינות היו אחראיות לפיתוח ויכולת הבדיקות, זה תלוי רק בהן. המושלים צריכים לשוחח עם ראשי ערים בנקודות מסוימות, שצריכים לדבר עם נציגיהם - כך זה צריך לעבוד, תמיד", אמר בתדרוך בבית הלבן.
סגן הנשיא, מייק פנס, אמר כי הוא "מאמין שלארצות הברית יש את היכולת לבצע מספיק בדיקות כדי שהמדינות תוכלנה להתחיל בשלב הפתיחה הראשון". בשלב הראשון של התוכנית שהוצגה אתמול נכתב כי מומלץ למנוע התקהלויות של יותר מ-10 בני אדם, אם צעדי הריחוק החברתי אינם ניתנים למימוש.
בשלב הראשון גם בתי הספר צפויים להישאר סגורים. אולם, בבית הלבן מבהירים בתוכנית כי מקומות כינוס גדולים כמו אולמות קולנוע, מסעדות, אצטדיונים ואתרי פולחן, יוכלו להיפתח תחת קיום "הנחיות ריחוק פיזי קפדניות". בניגוד לאתרי בילוי שיוכלו להיות פתוחים תחת הנחיות הריחוק החברתי, הברים יישארו סגורים בשלב הראשון של התוכנית. בנוסף, ממליץ הבית הלבן לאוכלוסיות פגיעות להישאר בבתים לאורך התקופה שבה מתממש השלב הראשון, לטובת שמירה על בריאותן.
מושלים ומחוקקים התנגדו בטענה כי הבדיקות צריכות להיות רחבות יותר וכי על הממשל להמשיך ולסייע, לפני שיחשבו על פתיחה מחודשת. מושל ניו יורק, אנדרו קואומו, לדוגמה אמר אמש כי הוא זקוק לעזרה פדרלית בכדי להרחיב את מערך הבדיקות ולפתוח מחדש את כלכלת מדינתו. הוא ביקר את ממשל טראמפ שלדבריו "לא תמך בבדיקות מורחבות או סיפק מספיק מימון למדינות".
טראמפ כתב בטוויטר כי "קואומו רצה בצורה מגוחכת 40 אלף מכונות הנשמה. נתנו לו חלק קטן מזה. המדינה הייתה צריכה להחזיק אותם במלאי!". מוקדם יותר כתב כי "המושל קואומו צריך להתלונן פחות ולהשקיע יותר בעשייה. צא ותעשה את העבודה הדרושה - תפסיק לדבר".
בתוך כך, המועמד לנשיאות ארצות הברית מטעם המפלגה הדמוקרטית, סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, ביקר בחריפות את אופן ניהול משבר הקורונה על-ידי ממשל טראמפ ואמר בריאיון לרשת MSNBC כי "טראמפ ממשיך לעשות בדיוק מה שאנחנו מלמדים את ילדינו לא לעשות - מאשים אחרים". ביידן התייחס לביקורת שסופג טראמפ ממושלים במדינה: "זה תמיד אשמתו של מישהו אחר - אף פעם לא שלו, זה לא ייאמן. הוא נכשל - ואנחנו משלמים את המחיר".
ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה של ממשל טראמפ למחלות זיהומיות שוחח עם הדמוקרטים בסנאט שלדבריו "שאלו הרבה שאלות הגיוניות, בין היתר, 'האם היו מספיק בדיקות כדי לעבור לשלב הראשון?'". פאוצ'י הודה כי ישנן נקודות לשיפור הבדיקות, אך חלק ניכר מהבעיות "תוקנו". הוא הוסיף: "הבדיקה היא חלק חשוב, אבל היא לא 'הכל'".
טראמפ, שמעוניין בפתיחת הכלכלה האמריקנית מחדש כמה שיותר מהר התייחס למחוסרי העבודה בארה"ב - יותר מ-22 מיליון בני אדם, והכריז על השקת תוכנית סיוע בסך 19 מיליארד דולר לחקלאים. מטרת התוכנית לעזור לחקלאים שנפגעו קשות מהתפרצות המגפה. שר החקלאות, סוני פרדו, ציין התוכנית תכלול תשלומים ישירים בגובה 16 מיליארד דולר לחקלאים וחוואים.