שתף קטע נבחר

צילום: AFP, מוטי קמחי

מנכ"ל משרד החינוך: המורים יחזירו תשעה ימים ביולי

הקרב על החזרה ללימודים נמשך, ובדיון שהתקיים בכנסת הציע מנכ"ל משרד החינוך את המתווה ללימודים בחופש הגדול. מזכ"לית הסתדרות המורים: "לא נעבוד בחינם". האוצר: "מספר הימים עדיין לא נקבע". הוועדה בכנסת קוראת לחדש לימודים מהשבוע הבא

 

 

בדיון שהתקיים הבוקר (רביעי) בוועדה המיוחדת של הכנסת להיערכות מערכת החינוך, אמר מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב כי בחודש יולי יחזירו המורים תשעה ימי לימודים, ובשאר הימים יתקיים בגנים ובכיתות הנמוכות בית הספר של החופש הגדול. "המורים ניאותו להצטרף למערך, ויקיימו פעילות מגוונות", אמר אבואב בדיון.

 

בישיבה הבוקר התייחס אבואב גם לביקורת על הלמידה מרחוק, והבהיר כי "אנחנו לא במצב אידיאלי. איש לא טוען שהלמידה מרחוק היא פיתרון מיטבי ללמידה, אך במשבר צריך להתנהג כמו במשבר, ואין להשוות למצב הנורמלי. ללא הלמידה מרחוק לא ניתן יהיה לייצר סדר יום לתלמידים".

 

בתגובה לדבריו של אבואב נמסר ממשרד האוצר כי "המורים מלמדים בהיקף של עד 50 אחוזי משרה, בהתאם להחלטת הממשלה, וביולי הם יחזירו את הימים". באוצר טוענים כי ביולי אכן יתקיימו לימודים רגילים, אך מספר הימים עדיין לא נקבע. רק אחרי שיסתיים הדיון בנוגע לכמות הימים שתוחזר, יחל הדיון באשר לפתרונות נוספים, דוגמת בית הספר של החופש הגדול.

 

"החלטת הממשלה קובעת שהלמידה מרחוק מוגבלת ולכן תהיה תוספת ימים במהלך החופש הגדול בנוסף ללמידה מרחוק", הבהירו באוצר.

 

יפה בן דוד (צילום: ערוץ הכנסת )
יפה בן דוד בדיון בכנסת(צילום: ערוץ הכנסת )

 

בדיון השתתפה גם מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, שאמרה כי "לאור ההתלהמות בימים האחרונים, קיבלתי עשרות הודעות מגננות ומורות שהן לא רוצות יותר לעבוד במערכת. משרד האוצר מנסה לכסות את הגרעון על חשבון עובדי ההוראה. האוצר מנצל את המשבר. בשאר העולם עובדים ההוראה מקבלים שכר מלא, ולא עובדים כמו עובדי ההוראה בישראל".

 

עוד הוסיפה כי "משרד האוצר משסה את ההורים נגד הגננות והמורות. נתנו 13 ימי עבודה ללא שכר. עובדי הוראה עובדים ומכינים מערכי שיעור תוך כדי טיפול בילדיהם. הם משוחחים עם ההורים עד לשעות הקטנות של הלילה. העבודה לא מסתיימת ב-14:00. אפשר להפעיל את בית הספר של החופש הגדול בתשלום כפי שמציע מנכ"ל משרד החינוך, אך בשום פנים ואופן לא נעבוד חינם. אף סקטור לא נתן את מה שאנחנו נתנו".

 

אינפו חזרה ללימודים קורונה ()

 

"לא יעלה על הדעת שציבור עובדי ההוראה, שמחזיק את המשק, שעושה עבודת קודש במסירות, לא ישלמו להם בגין העבודה שהם עושים", הוסיפה. "עם כל הכבוד, משרד האוצר לא יקבע את המינונים של עבודת המורים. אין לכם מושג מה היקפי העבודה של המורים. אתם אומרים ללא מורים וגננות לא ניתן להחזיק את המשק, אז תוקירו את המורים".

 

ובתוך כך, הנהגת ההורים הארצית פנתה הבוקר לראש הממשלה ולשרי החינוך והאוצר בדרישה לקיים את הלימודים בחודש יולי ואת בית הספר של החגים בשבועיים הראשונים של אוגוסט. על המכתב חתומים 73 יושבי ראש הנהגות יישוביות מכל רחבי הארץ.

 

קריאה בכנסת: "לפתוח משבוע הבא גנים וכיתות נמוכות"

מדו"ח שהונח הבוקר על שולחן הוועדה, עולה כי לפחות שש מדינות באירופה החלו לפתוח מחדש את מוסדות החינוך שנסגרו בשל התפשטות נגיף הקורונה. בין המדינות - דנמרק, נורבגיה, אסטוניה, גרמניה, צרפת וצ'כיה. הדו"ח של מרכז המחקר של הכנסת, מציין כי פתיחה מחדש של מוסדות החינוך מהווה חלק מ"אסטרטגיית יציאה" שמטרתה החזרה הדרגתית של המשק והחברה לשגרה מסוימת ולתפקוד נורמלי ככל האפשר. בישראל הוחלט בשלב זה לפתוח רק את מוסדות החינוך המיוחד, בהתאם למתווה חזרה מדורג אותו פרסם משרד החינוך. טרם נקבע מועד לפתיחה מחדש של גני הילדים ובתי הספר בחינוך הרגיל.

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

הדו"ח נכתב לבקשת יו"ר מרצ ח"כ ניצן הורוביץ, המשמש גם כיושב ראש הוועדה המיוחדת של הכנסת להיערכות מערכת החינוך. הורוביץ אמר כי "גם על פי בדיקת הוועדה מול גורמי המקצוע וגם על פי השוואה למדינות אירופה, ניתן וצריך להתחיל באופן מיידי בפתיחה הדרגתית של מערכת החינוך גם בישראל. גרירת הרגליים של הממשלה וההימנעות הבלתי מובנת מקבלת החלטה בנושא, מונעת את התאוששות המשק ופוגעת בציבור כולו".

ניצן הורוביץ (צילום: אבי מועלם )
"ניתן וצריך לפתוח את בתי הספר בישראל בהדרגה". ח"כ הורוביץ(צילום: אבי מועלם )
 

 

הורוביץ ציין כי בעולם מבינים שלא ניתן לשחרר את ההורים לשוב לעבודה ללא מסגרת נאותה לילדים. "אני קורא למשרדי הממשלה לקבל את מתווה ועדת החינוך לחזרה ללימודים - לפתוח החל מהשבוע הבא את הגנים ואת הכיתות הנמוכות ללמידה בקבוצות קטנות ובמשמרות, להפעיל מפתח אזורי ולפתוח מוסדות החינוך על פי נתוני התחלואה ביישובים ולתת עדיפות לחינוך המיוחד, לתלמידי י"ב והניגשים לבגרויות".

 

דנמרק כ"מעבדה ניסיונית"

עורך המסמך של ועדת המחקר, אסף ויניגר, ציין כי הדו"ח התמקד בשלב זה במדינות נבחרות באירופה. בדנמרק, לדוגמה, נפתחו מוסדות החינוך במתכונת מצומצמת כבר בתחילת השבוע שעבר, והיא הוגדרה כ"מעבדה ניסיונית". באסטוניה ובצ'כיה אמנם טרם נפתחו מחדש בתי הספר אך הוחלט כי הדבר יקרה במחצית השנייה של חודש מאי, ההחלטה מותנת בהתפתחויות המגפה במדינה. לצורך פתיחת מוסדות החינוך נקבעו בחלק מאותן מדינות הנחיות מפורטות בנוגע להגבלת מספר התלמידים בכיתה, חלוקת התלמידים לקבוצות קטנות, שמירה על ריחוק חברתי, כללי היגיינה ועוד.

בית ספר יסודי ב רמת גן (צילום: AP)
בית ספר יסודי ברמת גן בימי הקורונה(צילום: AP)

  (צילום: רויטרס)
תלמידים בבית ספר שנפתח במחדש בדנמרק(צילום: רויטרס)

 

 

  (צילום: רויטרס)
כללי היגיינה בשירותי בית ספר דני(צילום: רויטרס)
  

6 (צילום: EPA)
בתי הספר במדריד סגורים(צילום: EPA)

עורך הדו"ח הדגיש כי יש לתת את הדעת לכך שלהשוואה בין ישראל לבין מדינות אחרות יש מגבלות רבות, בין היתר עקב מאפיינים שונים של פעילות מערכת החינוך, כגון הבדלים ניכרים בצפיפות התלמידים בכיתות ובמוסדות החינוך. מספר התלמידים הממוצע בכיתה בישראל גבוה מזה שבמדינות הנסקרות במסמך.

 

בנוסף, יש לציין כי ההתמודדות עם משבר נגיף הקורונה היא דינמית ומתחוללים בה שינויים. הדו"ח מדגיש, כי בין ישראל לבין מדינות אחרות עשויים להיות הבדלים ניכרים במאפיינים שונים של פעילות מערכת החינוך המקשים על עצם ההשוואה. במדינות שבהן מספר הנדבקים והמתים גבוה, כמו באיטליה וספרד, אין כוונה לפתוח השנה את מוסדות החינוך.

נגיף קורונה מודדים 2 מטר ב בית ספר בבון כהכנה לחזרה ללימודים קלאודיה (צילום: רויטרס)
נערכים לפתיחת בתי הספר בבון שבגרמניה תוך שמירה על ריחוק(צילום: רויטרס)
  

בנורבגיה החליטה הממשלה על פתיחת גני הילדים ב-20 באפריל וב-27 באפריל יחזרו ללימודים תלמידי כיתות א' עד ד'. בנוסף הוחלט כי יחזרו ללימודים תלמידים המיועדים לסיים את לימודיהם בחטיבה העליונה בחינוך המקצועי, בכפוף לכך שניתן יהיה לבצע זאת בהתאם להנחיות שימנעו הידבקות.

 

בגרמניה, שהינה איחוד פדרלי של 16 מדינות, הוחלט לפתוח מחדש את בתי הספר בשלבים. בחלקים מהמדינה נפתחו המוסדות כבר ב-20 באפריל ובחלקים אחרים צפויים להיפתח בתי הספר מ-4 במאי. על פי החלטת ממשלת גרמניה בשלב הראשון יפתחו בתי הספר העל-יסודיים ובהמשך גם השכבות הבוגרות בבתי הספר היסודיים.

נשיא צרפת עמנואל מקרון  עם מסכת פנים (צילום: רויטרס)
בצרפת פתיחה הדרגתית של מוסדות החינוך באמצע מאי. מקרון(צילום: רויטרס)

בצרפת הודיע הנשיא עמנואל מקרון על פתיחה הדרגתית של בתי הספר היסודיים והעל-יסודיים החל מ-11 במאי. משרד החינוך הצרפתי ציין כי יפרט את התנאים לחזרה עד סוף חודש אפריל. לפי ההערכות, נראה כי הראשונים שיחזרו ללימודים הם בתי הספר היסודיים, וכן התיכונים המקצועיים אשר בהם שיעור הנשירה מהלימודים גבוה. נבחנת האפשרות לפיה התלמידים יגיעו לבית הספר לסירוגין על בסיס שבועי או חצי-שבועי. בשלב זה אין כוונה לבטל את חופשת הקיץ, שתתחיל ב-4 ביולי כמתוכנן.

 

ממשלת אסטוניה הצהירה כי מוסדות החינוך יפתחו מחדש החל מ-15 במאי, ככל שהמצב במדינה יאפשר זאת. הפרטים המדויקים של הפתיחה ההדרגתית של מוסדות החינוך טרם נקבעו על ידי הממשלה באופן סופי. בתי הספר ימשיכו בלימוד מקוון מרחוק גם לאחר התאריך הנקוב ככל שהדבר יתאפשר.

 

ממשלת צ'כיה ציינה כי בשלב זה הוחלט שהחטיבות העליונות יורשו לפעול החל מ-11 במאי, בין היתר לתלמידים הניגשים לבחינות הגמר. בתי הספר היסודיים יחלו לפעול רק החל מ-25 במאי.


פורסם לראשונה 22/04/2020 10:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מורה בבית ספר בבון שבגרמניה
צילום: רויטרס
מומלצים