כשספירת העומר פגשה את הקורונה: מחווה מוזיקלית לבחורי הישיבות
עשרות-אלפי ילדים וגברים החלו את תקופת הלימודים הרחק מהישיבות ותלמודי התורה - בבתיהם שלהם. גרסת א-קפלה חדשנית ליצירת חזנות ותיקה, שולחת להם זריקת עידוד, דווקא בימים האבלות על תלמידי רבי עקיבא שנספו במגיפה בימי ספירת העומר: "תפקידם של תלמידי חכמים הוא להרבות שלום בעולם"
עולם הישיבות היה אמור להתחיל היום (א') את "זמן הקיץ", תקופת הלימודים המתחילה באייר ומסתיימת בתשעה באב. אבל עשרות-אלפי ילדים וגברים ילמדו תורה הרחק מהישיבות, הכוללים ותלמודי התורה – בבתיהם שלהם. גרסת א-קפלה חדשנית ליצירת חזנות ותיקה, שולחת להם הצדעה וזריקת עידוד.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
"אמר רבי אלעזר אמר רבי חנינא: תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם", נאמר במסכת ברכות. כבר לפני כחמישה עשורים הולחנו הפסוקים הללו, וזכו לביצועים מיתולוגיים, מאז הביצוע הראשון באמצע המאה הקודמת של "הארי השואג" - הלא הוא החזן מוישה אוישר, וגם בביצועו לימים של מי שהיה החזן הצבאי הראשי, אריה בראון, שביצע את היצירה פעמים רבות עם מקהלת הרבנות הצבאית.
עוד תרבות בערוץ היהדות :
- אופנה: לשים מטפחת: אחרי המאפרות - אתגר הדתיות
- סדרה: "היה לי קשה לצפות בסצנות סקס בסדרה, חששתי מאוד לשירה האס
"
בימים אלה ממש חידשו אותה שני צעירים חרדים - החזן לייזר ברוק והמוזיקאי יונתן שטרן, בגרסה ווקאלית מקסימה, המותאמת לימי ספירת העומר שבהם נוהגים מספר מנהגי אבלות לזכר תלמידי רבי עקיבא שמתו במגיפה מסתורית, במאה השנייה לספירה.
לצלם בסלולרי
ברוק (29), נשוי ואב לשניים, עובד בימים כתיקונם במשרד עורכי דין לנושאי מקרקעין בעיר מגוריו. אביו היה חזן, ומגיל 17 החל גם הוא התחיל לעבור לפני התיבה בימים הנוראים וגם בימים נוראים פחות. לפני כשבע שנים החליט להתמקצע בתחום ולמד בבית ספר לחזנות שבפתח תקווה, ומאז הוא משתתף בקונצרטים ומופעים.
לפני כחודש, כאשר הוא ורעייתו הדסה, העובדת כגננת, החלו את תקופת ההסתגרות עם ילדיהם כשאר תושבי מדינת ישראל, עלה במוחו הרעיון לחדש את יצירת החזנות הקלאסית של משה (מוישה) אוישר, "חזן וזמר יהודי מפורסם מאוד, שהופיע בארה"ב במספר סרטי קולנוע והצגות ביידיש, וגם עבר לפני התיבה והופיע בקונצרטים.
"אחרי שהיה לי ברור שצריך להפיק מחדש את השיר, פניתי ליונתן שטרן והוא החליט להרים את הכפפה. בגלל הקורונה, את הצילומים שלי עשינו בבית עם טלפון סלולרי פשוט - ואת ההקלטה באולפן ביצעתי תוך שעה וחצי בלבד, במקום במשך מספר ימים".
דווקא בימי מגיפה
שטרן (28), תושב רחובות, מספר על החיבור שלו לשיר: "בגמרא כתוב ש-24 אלף תלמידי רבי עקיבא מתו בימי ספירת העומר, כעונש על כך שלא נהגו כבוד זה בזה. הציטוט של השיר שלנו מדבר על כך שהתפקיד של תלמידי חכמים הוא להרבות שלום בעולם. אם זה תקף כל השנה, זה בוודאי תקף בתקופה הזו של מגיפת הקורונה".
כתלמיד בישיבת "עטרת ישראל" שבירושלים, שטרן מספר כי נהג הייתי לשיר עם חברים בלילות. "התחלתי להקליט שירים עם מיקרופון פשוט, ובהמשך החלטתי להתמקצע בתחום ולמדתי בבית הספר הדתי למוזיקה, 'מזמור'. בשנה שעברה הוצאתי אלבום בכורה המבוסס על מוזיקה ווקאלית, בעיקר גרסאות כיסוי אבל גם שירים מקוריים משלי. במקביל הקמתי עם חבר להקה בשם 'רבותיי', אבל בגלל הקורונה גם לברוק וגם לי אין הופעות, לכן שמחתי מאוד על ההצעה".
שטרן מודה כי לא הכיר את הביצוע המקורי, "ואני גם חושב שחזנות פונה כיום לקהל יעד מצומצם. מצד שני, כבר ביצעתי בעבר את 'אבינו מלכנו' בגרסה של מקס ינובסקי. גם אז וגם בביצוע מחדש של 'אמר רבי אלעזר', ניסינו להביא משהו קליל ויפה כדי שרבים יוכלו להתחבר. ההמשך היה לבצע עבודה ארוכה במיוחד של עיבוד, קולות, הפקה מוזיקלית ועריכה, כדי שמצד אחד נהיה נאמנים למקור - ומצד שני ננגיש את השיר לכולם".