יוצאים מהמשבר: ההגבלות שיוסרו, המחלוקות שנשארו
הדיון על "השלב השני של אסטרטגיית היציאה" נדחה להיום בבוקר עקב המחלוקות: באוצר רוצים לפתוח את הקניונים השבוע ואת המסעדות בסוף החודש, במשרד הבריאות מעדיפים לעכב ופרסמו את התנאים למעבר בין שלבים. מה יהיו מספרי החולים שעלולים להחזיר אותנו אחורה?
מערכת החינוך התחילה בחזרה ההדרגתית, והבוקר תקיים הממשלה דיון בהמשך אסטרטגיית היציאה ממשבר הקורונה - כשבמוקד המחלוקות בעניין חזרת הקניונים, כיתות ד' עד ו', המסעדות והקריטריונים למעבר בין שלב לשלב. ישיבת הממשלה בנושא "השלב השני של אסטרטגיית היציאה", שהייתה אמורה להתקיים אתמול, נדחתה להיום בבוקר עקב מחלוקות בין משרדי הבריאות והאוצר ומאמץ של משרד ראש הממשלה להגיע למסמך מוסכם ככל הניתן.
בכל מקרה, בישיבת הממשלה תתבטל מגבלת ה-100 מטר להתאווררות. על פי מתווה משרד הבריאות, מהיום יבוטל גם האיסור על ביקורי משפחות אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה וכן אצל סבים וסבתות, "עם הזהירות הנדרשת ותחת נוהל שייקבע". נוהל זה עדיין לא פורסם.
משרד הבריאות מסכים גם לחידוש מיידי של הלימודים באוניברסיטאות ובמכללות רק למה שמחייב לימוד פרונטלי והתנסות, בהתאם לכללים שנקבעו עם המועצה להשכלה גבוהה. כמו כן, מיד לאחר האישור הממשלתי ניתן יהיה לפתוח את הצימרים, אך ללא שטחים משותפים ובכלל זאת הסעדה, וכן ייפתחו פארקים בשמורות הטבע והגנים הלאומיים.
מטיוטת התקנות לשעת חירום שהפיץ משרד הבריאות לשרים עולה כי עם האישור תותר גם הפעלת עסק לטיפול לא רפואי בגוף האדם לרבות רפואה אלטרנטיבית והפעלת בריכה לצורך טיפולי (לאימון של ספורטאים תחרותיים או לצורך כשירות). בנוסף נקבע כלל של אדם אחד לכל 15 מ"ר בשטח עסק. כיום יש מגבלה של ארבעה לקוחות לקופה והתנאי החדש יגדיל את מספר הלקוחות בחנויות וסופרים.
משרד הבריאות יתיר התקהלויות בחוץ בלבד של עד 19 בני אדם תוך שמירת כללי "הריחוק החברתי" - שני מטרים בין אדם לאדם. עד היום היה היתר כזה רק לתפילות. בנוסף מוכן משרד הבריאות לאפשר מיידית כניסת יחידים ומשפחות לפארקים לאומיים, לפי כלל של אדם ל-15 מ"ר.
מנגד, משרד האוצר דורש לפתוח כבר השבוע גם את הקניונים, ולאפשר כניסת עובדים פלסטינים. פרט לקניונים, יש מחלוקת גם בנושא המשך החזרה לבתי הספר. משרד האוצר קורא להחזיר את המשפחתונים וגני הילדים ביום ראשון הבא, ב-10 במאי. במתווה של משרד הבריאות הומלץ על 10 במאי, "או מאוחר יותר. ככל שגודל הקבוצות יהיה קטן יותר, כך תרד רמת הסיכון". שר החינוך רפי פרץ אמר כי יוחלט על כך ביום שלישי, לאחר קבלת "אינדיקציות נוספות. בינתיים האינדיקציות טובות".
גם בנוגע לחזרת יתר התלמידים אין הסכמה. בעוד שמשרד האוצר קורא להחזיר את תלמידי כיתות ד' עד ו' ב-17 במאי, במשרד הבריאות ממליצים שזה יקרה שבועיים לאחר מכן. בנוסף, על פי מתווה האוצר המסעדות ישובו לפעול (תחת כללים שייקבעו) בסוף החודש. על פי המתווה של משרד הבריאות זה יקרה רק ב-15 ביוני.
פרט לקריטריונים הנוגעים למעבר בין שלב ושלב, אין עוד חילוקי דעות בין הגופים. על פי משרד הבריאות, ב-10 במאי יאושרו מפגשים חברתיים (בכפוף למגבלות של מסכות, מרחק ועד 10 איש), הגעה לפארקים (תוך איסור התקהלות), ספורט יחידני או ללא מגע, כולל בים ובריכה וללא שהייה בחוף, וספורט יחידני או ללא מגע שלא במסגרת מאורגנת.
ב-17 במאי ניתן יהיה לפתוח קניונים ושווקים (במגבלה של אדם ל-15 מ"ר ומעקב נכנסים), מלונות (ללא שטחים משותפים, לרבות הסעדה), חתונות ולוויות (בחוץ בלבד, עד 50 איש), ספריות ומוזיאונים (אדם ל-15 מ"ר), גני חיות (אדם ל-15 מ"ר), חדרי כושר וסטודיו, כולל חוגים מאורגנים (בכפוף למגבלות - מסכות, אדם ל-10 מ"ר, ללא מקלחות משותפות), בריכות שחייה (ספורט מקצועי ועממי, שחייה טיפולית, לא יותר מאדם למסלול) וכן ספורט יחידני עם מגע זוגי כג'ודו (זוגות קבועים).
ב-31 במאי, לפי משרד הבריאות, יחזרו ללימודים כיתות ד' עד י' (בקבוצות קבועות של עד 15), חינוך לא פורמלי (בקבוצות קבועות של עד 10), וסמינרים והכשרה על תיכונית לא אקדמית (עד 10). משרד הבריאות מציע שב-14 ביוני יתקיים דיון על הרחבה נוספת של מספר הנוכחים בחתונות ולוויות.
למחרת, 15 ביוני, הוא ממליץ לפתוח מסעדות (לפי כללים שייקבעו), ולאשר ספורט קבוצתי מקצועני עם מגע (כדורגל וכדורסל למשל. ב-17 במאי יש להתחיל 14 ימי בידוד אישי, ב-31 במאי להתחיל להתאמן באופן מלא. לאחר חודש ניתן לפתוח את הליגות המקצועניות).
בנוגע למופעים, נכתב שמשרד הבריאות מציע לאפשר קיום מופעים לפי מתווה ההתקהלות (עד 50 איש בחוץ). משרד הבריאות לא מוכן עדיין לקבוע תאריך לחידוש התעופה והנסיעות לחו"ל ומציין שהנושא "ייקבע בהמשך".
כאמור, יש מחלוקת בין משרדי הבריאות והאוצר על המדד שיאפשר את המשך ההקלות, עצירה ונסיגה לאחור. משרד הבריאות מציע כי המעבר משלב לשלב ייעשה בתנאי שאין יותר מ-300 חולים חדשים ביום מתוכם 100 בקהילה ו-200 מחו"ל; קצב הכפלה של 10 ימים ועד 300 חולים קשים. משרד האוצר חושב שזו גישה מחמירה מדי ועלולה להוביל לנזקים משמעותיים לחברה ולכלכלה. בימים האחרונים יש פחות מ-150 חולים ביום, מספר החולים קשה עומד כעת על 103 וקצב ההכפלה - 30 יום.
על פי משרד האוצר, מספר החולים המאומתים לא מנבא את חומרת המחלה ואת העומס הצפוי למערכת הבריאות. "הסיכוי של 300 חולים עד גיל 30 להגיע לאשפוז שונה מהסיכוי של בני 31 ועד 70, ומהסיכוי של בני 70 ומעלה להגיע לאשפוז. לפיכך, אין להסתמך על מדד תחלואה אשר לא משקלל בתוכו את הפרמטרים השונים לקביעת קבוצות סיכון. החל מגילוי חולה הקורונה הראשון בישראל בסוף חודש פברואר 2020 ועד לסוף חודש אפריל 2020 היו בישראל 27 ימים רצופים בהם כמות החולים החדשים בכל יום הייתה גבוהה מ-300 ואף חצתה את ה-700, ובכל אותה תקופה סך המונשמים לא עלה על 136 ומספר המונשמים החדשים ליום לא גדל ביותר מ-15".
לפי האוצר, "הצעת משרד הבריאות לא לוקחת בחשבון את הגדלת קיבולת המערכת שנעשתה בחודשיים האחרונים. צעדי הבלימה הראשונים אשר אפשרו 'לשטח את העקומה' נתנו למערכת הבריאות זמן להיערך, ללמוד את הווירוס, לרכוש ציוד מיגון ומכונות הנשמה, ולהכין את בתי החולים לקליטת חולי הקורונה. קיבולת מערכת הבריאות הולכת ועולה ועומדת כיום על למעלה מ-2,000 עמדות הנשמה לחולי קורונה, וצפויה לעמוד על כ-5,000 עמדות הנשמה בסוף חודש יוני. כלומר, הצעת משרד הבריאות צפויה בוודאות מסוימת להחזיר את המשק לסגר ולפגיעה כלכלית בתוך כמה ימים, וזאת על אף שתחלואה קודמת בהיקפים האמורים לא הביאה את ישראל לסף היכולת של מערכת הבריאות".
"על הממשלה לקבוע סט מדדים אשר ישמש סמן לעצירת ההתקדמות במתווה פתיחת המשק, או אף במקרים קיצוניים להחמרה", הוסיפו באוצר. "על סט מדדים אמין להתבסס על העקרונות הבאים. מספר המונשמים בנקודת הזמן הנוכחית; מספר החולים הנמצאים בסיכון לחולל עלייה עתידית במספר המונשמים בהתבסס על תחלואה של קבוצות סיכון; ושיעור הבדיקות החיוביות מסך הבדיקות, כסימן למידת התפשטות המחלה. עקרונות אלה משקפים את העומסים הנוכחיים והצפויים על מערכת הבריאות, בהתאם לקיבולת מערכת הבריאות, קרי - את החולים אשר צפויים להגיע לאשפוז והנשמה, תוך שמירת מרווחי ביטחון מספקים".
מנגד אמר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב כי "לא הייתה תמותה עודפת בישראל כתוצאה מהקורונה. זו תוצאה של היענות מרשימה של הציבור להנחיות הממשלה ולמדיניות שנקבעה, והן הודות לטיפול המסור והמקצועי שניתן על ידי הצוותים הרפואיים לחולים. עם זאת, אסור לנו להיכנס לשאננות. התמונה יכולה להשתנות תוך ימים בודדים ועל כן אנו כממשלה והציבור הישראלי בכללותו נדרשים להמשיך ולהקפיד על הכללים ולחזור ל'שגרת קורונה' הדרגתית וזהירה. במקביל עלינו להיערך לגלי תחלואה נוספים, אשר יכולים לפרוץ בכל עת. לא חסרות דוגמאות למדינות בהן התהפכה התמונה במהירות. היערכות זו כוללת גם מוכנות לנקיטת צעדי סגר במידת הצורך והגברת הספיקה של מערכת הבריאות , ובפרט לקראת החורף הבא".
בכיר בממשלה אמר אמש: "אין מחלוקות מהותיות שלא ניתנות לפתרון, הבעיה היא בניסוח הדברים ובחוות דעת משפטית שזה לוקח זמן ולכן הישיבה נדחתה ביממה". אם יישארו עוד מחלוקות אחרונות הם יובאו להכרעת הממשלה.