פוטין לא חוגג, ברזיל חוששת מקריסה: מוקדי הקורונה החדשים
במערב אירופה העקומה בדרך למטה, ברוסיה ובברזיל השיא עדיין לא הגיע. במקום מצעד ניצחון ענק, פוטין נאלץ להתמודד עם צניחה בשיעורי התמיכה. בברזיל הנשיא שאמר תחילה כי הקורונה היא "שפעת קטנה, ואנחנו חסינים" מזהיר כעת מקריסה כלכלית. החשש בעולם: המוקד הבא - אפריקה
באיטליה וספרד החלו תהליכי יציאה מהסגר, בצרפת מספר המתים והנדבקים היומי נמצא בירידה מתמדת, גם בריטניה מתחילה סוף-סוף לראות אור בקצה המנהרה ואפילו בארצות הברית - או ליתר דיוק בניו יורק, מוקד הקורונה - מספר החולים היומי עבר את השיא.
אבל בשתי מדינות ענק אחרות הנגיף עדיין מתפשט במהירות מפחידה. מנהיג אחת מהן התכחש לקורונה, השני קיווה לחגוג היום (שבת) במצעד ניצחון - אבל זה לא יקרה. רוסיה וברזיל הם שניים ממוקדי הקורונה המרכזיים בעולם כיום, בזמן שבאו"ם חוששים גם מהתפשטות מהירה של הנגיף באפריקה.
ברוסיה של ולדימיר פוטין, שלפני פחות מחודש מספר הנדבקים בה היה נמוך מבישראל ושיעור התמותה אף נמוך יותר מבארץ, יש כבר יותר מ-187 אלף חולים - יותר מגרמניה וצרפת, ורק פחות מארצות הברית, איטליה וספרד. שלשום נרשם שם שיא של 11,231 נדבקים, מספר הנמוך רק מבארצות הברית. מספר המתים נותר בינתיים נמוך יחסית, 1,723. ראש העיר מוסקבה, סרגיי סוביאנין, אמר שלשום כי מספר הנדבקים האמיתי במוסקבה כבר עבר את ה-300 אלף - יותר מפי 3 מהנתון הרשמי.
מוסקבה הייתה אמורה לארח היום מצעד ענק לציון 75 שנה ליום הניצחון על הנאצים. לכיכר האדומה היו אמורים להגיע מנהיגי סין וצרפת, וכמובן גם הנשיא פוטין. אלו היו אמורים לצפות ב-90 דקות של עוצמה רוסית. אבל כל זה היה לפני הקורונה. במקום זאת, מטוסי קרב יערכו מפגן אווירי מעל מוסקבה השקטה, פוטין יניח פרחים באנדרטת זיכרון ליד הכיכר האדומה הנטושה וינאם בפני מדינה שכועסת על הדרך שבה הוא התמודד עם המשבר.
המצעד אינו הקורבן היחיד של המגפה, שגרמה לקריסת הכלכלה הרוסית, הובילה לאשפוז ראש הממשלה וגרמה לצניחת שיעור התמיכה בפוטין. "זו הפעם הראשונה זה 20 שנה שפוטין מתמודד עם משבר שכזה", אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית טטיאנה סטנוביאיה, אנליסטית פוליטית. "זה ניסיון חדש עבורו". לדבריה, התזמון של המגפה - בדיוק בזמן שבו חשף פוטין את הרפורמות שלו שלמעשה היו אמורות לסלול עבורו את הדרך לשלוט במדינה עד 2036, "היה מכה עצומה לתוכניות שלו".
פוטין: "מה שעשינו היה מדויק לגמרי"
פוטין, ששמר על פרופיל נמוך והעדיף להשאיר את ההובלה למנהיגים האזוריים, דווקא שיבח את תפקוד ממשלתו. "מה שעשינו היה מדויק לגמרי, מדינות רבות במערב הלכו בדרכינו", אמר השבוע. אבל רוסים רבים לא מסכימים, ושיעור התמיכה במנהיג ירד משמעותית לשפל היסטורי של 59%. במוסקבה אמרו כי הן המצעד והן ההצבעה על הרפורמות ייערכו בהמשך השנה, אך לדברי מומחים זה כבר לא יעזור להציל את השנה שלו.
כמו רוסיה, גם בברזיל מספר הנדבקים רק הולך ועולה. ביום רביעי נרשם שם שיא של 11,896 נדבקים והמספר הכולל כבר הגיע ליותר מ-140 אלף. גם מספר המתים מאמיר בצורה מדאיגה: יותר מ-600 נמנו ביומיים האחרונים, מספר הנמוך רק מבארצות הברית. בסך הכול מתו מקורונה בברזיל 9,637 איש, הכי הרבה מחוץ לאירופה פרט לארצות הברית.
מומחים טוענים כי בשל מספרן הנמוך יחסית של הבדיקות, סביר שהנתונים האמיתיים גבוהים בהרבה. במחלקות לטיפול נמרץ כמעט ואין מיטות פנויות באזורים בהם פגעה הקורונה קשות, בהם סאו-פאולו, ריו דה-ז'נירו ומנאוס. בתי החולים במנאוס קורסים, והם נאלצים לאחסן גופות במשאיות קירור.
ראש העיר מנאוס בברזיל, העיר הגדולה ביותר ביערות הגשם באמזונס, ביקש ממנהיגי העולם עזרה במאבק בקורונה. הוא טען שבעקבות הנגיף מערכת הבריאות בעיר נמצאת על סף קריסה. ראש העיר, ארתור וירג'יליו, שלח בימים האחרונים סרטונים ומכתבים למנהיגים ברחבי העולם שבהם התחנן למימון ולציוד רפואי.
השבוע נדבק בנגיף גם דוברו של הנשיא ז'איר בולסונרו. הנשיא עוד אמר השבוע כי "הגרוע ביותר מאחורינו", אבל מספרי המתים הנדבקים עלו מאז, ומומחים סבורים כי לשיא ברזיל עדיין לא הגיע. שר הבריאות הנוכחי אמר כי יהיה צורך בסגר נוקשה יותר בכמה מהאזורים שנפגעו, ושר הבריאות הקודם אמר כי "החודשים הקשים ביותר" יהיו כנראה מאי ויוני. הוא אמר זאת ארבעה ימים לפני שפוטר על ידי בולסונרו, עקב חילוקי דעות בניהול המשבר.
בולסונרו, כאמור, ממשיך לפקפק באיום - ומעדיף להדגיש את התוצאות הקשות לכלכלה של הבידוד והסגר. לדבריו, אם ברזיל לא תיפתח בקרוב כלכלתה עלולה "לקרוס לחלוטין". שר האוצר שלו, פאולו גואדס, הזהיר כי "כבר ב-30 הימים הקרובים ייתכן מחסור במזון בחנויות".
המסיבה של בולסונרו
ב-24 במרץ השווה בולסונרו את הקורונה ל"שפעת קטנה", בהמשך אמר כי "הברזילאים לא נדבקים בשום דבר. יש להם כבר נוגדנים שימנעו מהנגיף להתפשט". על ההנחיות הוא לא שומר גם היום. "אערוך ברביקיו בשבת", אמר אתמול והבהיר שהוא יודע שמסיבה זו - בנוכחות שרים - אסורה עקב ההגבלות: "נהיה בערך 30 איש. לא יהיו משקאות אלכוהוליים, אלא אם הגברת הראשונה תספק אותם".
בינתיים, מוקד נוסף עלול להיות אפריקה. ביום חמישי הציג ארגון הבריאות העולמי תחזית ולפיה בין 83 אלף ל-190 אלף בני אדם עלולים למות מהנגיף באפריקה. לפי המחקר, יותר מ-29 מיליון איש עלולים להידבק בנגיף השנה. המומחים הזהירו שוב ושוב כי אפריקה חשופה במיוחד להתפרצות, בין היתר כתוצאה ממערכות בריאות חלשות ושיעור עוני גבוה.
עד כה הנגיף לא התפשט במהירות ביבשת והנתונים המגיעים ממנה לא מתקרבים לאלה מאירופה ומארצות הברית, ואף ממה מדינות באמריקה הלטינית. באפריקה התגלו נכון לעכשיו יותר מ-53 אלף בני אדם כנשאי קורונה, מתוכם מתו 2,065 בלבד. מנהל ארגון הבריאות העולמי באפריקה אמר כי "הנגיף ככל הנראה לא יתפשט באופן אקספוננציאלי באפריקה כמו במקומות אחרים בעולם, אבל סביר להניח שהוא יתפרץ בנקודות מסוימות".