שתף קטע נבחר

 

הקרב על הסיפוח: נתניהו מנסה "לרבע את המעגל"

די ברור שהחלום של רה"מ לסיפוח מלא ב-30% משטחי הגדה התנפץ. הסיבות: השבר הבין-גזעי בארה"ב וההתקשחות בעמדת קושנר. נתניהו ייאלץ ככל הנראה להסתפק ב"סיפוח סמלי". לפני יומיים הזהיר בכיר באיחוד האמירויות במאמר ב"ידיעות אחרונות": "לסיפוח עלולות להיות השלכות"

 

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בחשיפת תוכנית המאה  (צילום: gettyimages)
דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בחשיפת תוכנית המאה. הרבה השתנה (צילום: gettyimages)

רק לפני חמישה חודשים - ב-28 בינואר, לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הציג את תוכנית השלום שלו - ראש הממשלה בנימין נתניהו יצא מהבית הלבן בתחושה היסטורית וחגיגית שבתוך פחות משבוע יביא לאישור הממשלה את סיפוח בקעת הירדן וכל ההתנחלויות הישראליות בגדה. אלא שמאז נפערה תהום בין הבית הלבן לבין נתניהו, שכעת מנהל קרב בניסיון "לרבע את המעגל" בין העמדות השונות, ולצאת מהעניין הזה בכבוד.

 

סערת המאמר של בכיר איחוד האמירויות ב“ידיעות אחרונות״

 

נתניהו יקיים היום (ראשון) פגישה נוספת בהשתתפות שגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן, שר הביטחון בני גנץ, שר החוץ גבי אשכנזי ויו"ר הכנסת יריב לוין. המטרה: לגבש מתווה סיפוח מוסכם על כל הצדדים. ביום חמישי נועד אשכנזי עם השגריר פרידמן.

Benjamin Netanyahu and Jared Kushner meeting in Jerusalem in July 2019   ()
נתניהו עם קושנר. העמדה של חתנו של טראמפ נגד סיפוח מלא התחזקה

כבר עתה די ברור בירושלים שהחלום של סיפוח מלא שיכלול 30 אחוז משטחי הגדה התנפץ. זה לא יקרה כנראה לפני הבחירות לנשיאות בארה"ב. הסיבה לכך: הנשיא טראמפ נמצא כעת במקום אחר לגמרי. הוא נאבק על הנשיאות שלו ומתמודד עם הקורונה, משבר כלכלי ומהומות על רקע גזעי. עם כל הכבוד לישראלים - הסיפוח של ההתנחלויות פחות מדאיג אותו.

 

סיבה נוספת: בבית הלבן נראה שהתקבלה עמדתו של יועצו של טראמפ, ג'ארד קושנר שמתנגד לסיפוח מלא, כנראה בשל הלחצים האדירים שמופעלים עליו מצד הירדנים, הסעודים ומדינות המפרץ. מי שצידד בסיפוח מלא - שגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן (ולשעבר נשיא ארגון ידידי בית אל), הפך, לדברי בכירים בממשלת נתניהו, לפחות דומיננטי בממשל ומי שמכתיב את הטון הוא קושנר. לתוך הסבך הזה נכנסו יו"ר כחול לבן בני גנץ ושר החוץ גבי אשכנזי, שאינם מתלהבים מסיפוח מלא ותומכים בסיפוח של מינימום אפשרי מהשטחים. האמריקנים הבהירו לישראל כי כל מהלך סיפוח מותנה בהסכמה מלאה של כחול לבן והליכוד.

 

נתניהו לצד טראמפ בהכרזה על התוכנית. סיפוח מלא לא יהיה    (צילום: רויטרס )

נתניהו לצד טראמפ בהכרזה על התוכנית. סיפוח מלא לא יהיה    (צילום: רויטרס )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בשיחות אלה מדברים על סיפוח חלקי. האמריקנים מוכנים לסיפוח של אחד מגושי ההתיישבות שנמצא בלב הקונצנזוס הישראלי: מעלה אדומים או גוש עציון. לסיפוח בקעת הירדן הם מתנגדים כנראה מחשש לערעור היציבות בירדן.

 

אלא שנתניהו לא מוכן להסתפק רק בסיפוח של אחד הגושים. לדברי שרים בממשלתו, מבחינת נתניהו סיפוח רק של אחד הגושים הוא קו אדום, והוא יתעקש למקסם ככל האפשר את הסיפוח. במגעים מאחורי הקלעים מנסים למצוא נוסחת פשרה: כזו שתוסיף לאחד הגושים שיסופחו גם יישוב אחד גדול מחוץ לגושים כגון בית אל או עפרה.

מליאת הכנסת אישור חוק הרוטציה (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
גנץ ואשכנזי. ארה"ב לא יאשרו סיפוח בלי כחול לבן(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
 

שלושה תרחישים אפשריים

בכירים בממשלה אומרים שנתניהו מתנגד לסיפוח של גוש אחד וחושש שהדבר יפגע בו קשות בקרב בסיס בוחריו בימין כמי שהפקיר את ההתנחלויות. נתניהו חותר למקסם כמה שיותר סיפוח בעת הזאת, כי הוא יודע שלא יהיה עוד חלון הזדמנויות היסטורי כזה. במגעים האלה הבהירו אנשי טראמפ שהם לא מעוניינים שמהלך הסיפוח ייעשה סמוך לבחירות בארה"ב (3 בנובמבר) אלא בחודשים שלפני כן.

 

לפי שעה אין מפה מוסכמת, והמעורבים במגעים מדברים על שלושה תרחישים אפשריים: 

הפסימי - האמריקנים ייבהלו מהאיומים של מדינות ערב ובסוף לא יהיה כל סיפוח.

האופטימי - האמריקנים יתרצו בסופו של דבר משיקולים פוליטיים פנימיים של חיזור אחרי הקול האוונגליסטי וייתנו לנתניהו אור ירוק לסיפוח מלא. הסיכוי לכך אינו גבוה.

הריאלי - תימצא בסופו של דבר נוסחה שלפיה ישראל תאמץ את אחד הגושים שבקונצנזוס, בצירוף עוד יישוב אחד או שניים מחוץ לגושים כדי לא להפקיר את ההתנחלויות המבודדות.

 

ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ התייחס לסוגיית הסיפוח בעמוד הפייסבוק שלו וכתב: "בציר המדיני, אני עוסק בתוכנית השלום של הנשיא טראמפ מתוך מטרה להביא להישג מדיני לישראל באופן אחראי שישמור על ביטחון המדינה ועתידה כיהודית ודמוקרטית. מאז הקמת הממשלה קיימתי פגישות מדיניות ושיחות טלפון עם מזכיר המדינה האמריקני, מזכיר ההגנה האמריקני, ראש ממשלת קנדה, שר החוץ הגרמני, שר החוץ של האיחוד האירופי ורבים נוספים. העשייה הזו מתקיימת באופן שוטף ומחזקת את ביטחון ישראל".


פורסם לראשונה 13/06/2020 23:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בנימין נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים