צו מניעה או סיום שנת הלימודים? כל התרחישים
הסיכוי לפשרה נמוך, אבל לפני הדד-ליין ב-16:00 ייפגשו שוב נציגי המדינה וארגון המורים. "לא נסכים לתת 9 ימים", הבהיר רן ארז. הכרעה לטובתו צפויה להשפיע דרמטית גם על מועד סיום השנה בגנים וביסודיים, ולהוביל לבקשה לצו מניעה נוסף, הפעם נגד הסתדרות המורים. אלו התרחישים
שעות ספורות נותרו לדד-ליין, וההורים והתלמידים עדיין בערפל: שופטת בית הדין הארצי לעבודה בירושלים הודיעה הלילה כי אם לא תושג פשרה בין המדינה לארגון המורים, היא תמסור את החלטתה בנוגע לבקשה לצו מניעה היום (ו') אחר הצהריים. ההכרעה הזו תשפיע לא רק על תלמידי כיתות י', אלא גם על הגנים ובתי הספר היסודיים. אלו התרחישים האפשריים.
הוצאת צו מניעה
במקרה שהצדדים לא יגיעו לפשרה, צפויה השופטת לאה גליקסמן להכריע בסוגיה בשעה 16:00. "בעיתוי הזה יש לסגור עסקה, תתחילו לתת את הפוש האחרון", היא אמרה במהלך הדיון שהסתיים אחרי השעה 2 בלילה. השופטת אמנם מתחה ביקורת על התנהלות המדינה, אבל אם תחליט להוציא צו, הנושא ייפתר למעשה.
יו"ר ארגון המורים רן ארז אמר כי במקרה כזה, המורים יתייצבו לעבודה עד 1 ביולי, כמתווה שר החינוך יואב גלנט. הלימודים בגנים, בבתי הספר היסודיים ובחטיבות יסתיימו ב-13 ביולי, לפי ההסכם שאליו הגיעו המדינה והסתדרות המורים. "בית הספר של החופש הגדול" יחל ב-14 ביולי ויסתיים ב-6 באוגוסט.
אבל תלמידי כיתות י', וייתכן שרבים מתלמידי החטיבות, לא צפויים להגיע בשבוע הבא, גם אם יוצא צו מניעה. יש גם בתי ספר שכבר החליטו כי הלימודים בשבוע הבא יתקיימו מרחוק, אם בכלל. בחלק מהתיכונים והחטיבות קיבלו התלמידים את תעודות הסיום אתמול או שיקבלו אותן היום. חלק מהם כלל לא הגיע למועד הקבלה, בין היתר עקב העובדה שאין חובת הגעה לבתי הספר בתקופה האחרונה.
אי-הוצאת צו מניעה
אם השופטת גליקסמן תחליט לא להוציא צו מניעה, הרי ששנת הלימודים בכיתות י' תסתיים היום. אבל מועד סיום השנה בגני הילדים ובבתי הספר היסודיים עדיין יישאר לוט בערפל, גם במקרה כזה. יו"ר הסתדרות המורים יפה בן דויד הודיעה כי בשל עקרון ה"שוויוניות", אם מורי כיתות י' לא ילמדו תשעה ימים נוספים - כל המערכת, החל מגני הילדים, לא תפעל במשך תשעת הימים הנוספים. ההשפעה על המשק צפויה להיות דרמטית.
במקרה כזה, שבו הסתדרות המורים תממש את האיום שלה ותסרב להארכת הלימודים מעבר ל-1 ביולי בגנים וביסודיים, צפויה המדינה לפנות שוב לבית הדין לעבודה - הפעם נגד הסתדרות המורים. מצבה של בן דויד פחות טוב מזה של ארז, מכיוון שהיא חתמה כבר על הסכם עם המדינה להארכת השנה עד 13 ביולי, ומפני שמורי הסתדרות המורים הם עובדי מדינה.
הרשויות המקומיות נערכות לתחילת "בית הספר של החופש" מ-14 ביולי, בהנחה ששנת הלימודים בגנים וביסודיים תוארך. אבל אם הלימודים יסתיימו החודש, כבמועד המקורי, ייתכן שהרשויות יפעלו להקדמת אותה מסגרת - שתסתיים בעקבות זאת לקראת סוף יולי, ולא ב-6 באוגוסט.
פשרה של הרגע האחרון
הסיכוי לכך אמנם נמוך, אבל מסביבות 12 בצהריים ייפגשו נציגי המדינה עם נציגי ארגון המורים, במטרה להגיע לפשרה. המדינה תנסה לקבל אישור לפשרה שכזו גם מבן דויד, כי אם יו"ר הסתדרות המורים לא תסכים למתווה שייחתם עם ארז, היא תסרב להארכת הלימודים בגנים וביסודיים - והפלונטר שוב יישאר בעינו.
בתום המפגש הלילי, שנערך בחדר צדדי בבית הדין לעבודה, עדכנה נציגת ארגון המורים, עו"ד סיגל פעיל, כי הצדדים טרם הגיעו להסכמה. "היה דיאלוג. יש סיבה להמשיך", אמרה עו"ד פעיל. המדינה ביקשה דיון נוסף על עתירתה להוציא צווי מניעה שיחייבו את המורים ללמד תשעה ימים נוספים, אך השופטת גליקסמן דחתה את הבקשה, תוך שהיא מסבירה כי הדיון המשפטי בעתירה הזו הגיע לכדי מיצוי.
"המדינה נמצאת במציאות קשה", אמרה השופטת. "זו סיטואציה מאוד מורכבת. גם מבחינה ציבורית זו בעיה, אבל ההסכם צריך להיות מותאם למציאות של בית ספר תיכון". היא הציעה כאמור לצדדים להידבר ולהגיע לפשרה במהלך הלילה. השופטת הציעה שנקודת המוצא של הצדדים בדיון הלילי תהיה שכלול הזמן שהמורים משקיעים מעבר לשנת הלימודים בשביל ההכנה לבגרויות של כיתות י"א-י"ב - ולשקלל את הזמן הזה בימים שרוצים להוסיף למורי כיתה י'.
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, טען כי עשה כל שביכולתו כדי להימנע מעימות עם ארגוני המורים, ואמר כי בניגוד לעמדות על קיצוץ בשכר המורים שלימדו מרחוק - הוא דרש לשלם את מלוא המשכורת בתמורה לשבעה ימים נוספים. "לא רצינו כסף", אמר יו"ר ארגון המורים ארז. "אני יודע שהקופה של המדינה ריקה".
בתום הדיון אמר רן ארז ל-ynet: "ניפגש היום נציגי משרדי החינוך והאוצר לדון בפשרה, אך לא נסכים לתת תשעה ימים משום שאם הייתי מסכים, מראש לא הייתי צריך להגיע לבית הדין. אנחנו מגלים רצון טוב ומוכנים לשבת ולמצוא פתרונות, אך בכל מקרה לא ניתן תשעה ימים".
ארז שב ותקף את יו"ר הסתדרות המורים: "מערכת החינוך, התלמידים ואנחנו בני ערובה של יפה בו דויד מפני שמשרדי החינוך והאוצר רוצים לקבל את בית הספר של הקיץ בחינם ולכן לחצו עליה לחתום על תוספת תשעה ימים. מבקשים מאיתנו להוסיף תשעה ימים בשל הסכם שהיא חתמה בשמנו למרות שאינה מייצגת אותנו וזה כמו שאני אמכור מכונית שאינה שלי".
הוא אמר כי אם לא יגיעו להסכמות הוא מקווה שבית הדין לא יוציא צווים נגד המורים, "למרות שבעשר השנים האחרונות לא הייתה פסיקה אחת לטובת ארגון המורים". ארז אמר כי "גם בית הדין הביע תמיהה על כך שהמדינה פנתה בדקה התשעים ומכך שכורכים הסכם של ארגון אחד עם ארגון אחר שחותם בשמו למרות שאינו מוסמך לכך והתרשם מכך שהמורים אכן עבדו קשה והשלימו את העברת החומר והמטלות הפדגוגיות לשנה זו. כמורה ואיש חינוך אכבד כל החלטה של בית הדין".