שתף קטע נבחר

תבע 4 מאחיו: לא למכור את משק ההורים

הזכויות בנחלה צוו ל-4 מ-5 הילדים במטרה שימכרו אותן ויתחלקו. כשל ניסיון של האח החמישי לצו מניעה זמני עד להכרעה בהליך שפתח נגדם

בית המשפט המחוזי בבאר שבע אישר לאחרונה את החלטת בית המשפט למשפחה בקריית גת שלא להוציא צו מניעה האוסר על ארבעה ילדים למכור את המשק של הוריהם המנוחים במושב עד להכרעה בהליך משפטי שפתח נגדם אח אחר. השופטת גאולה לוין קבעה שלאח שביקש את הצו אין כל זכות במשק.

 

להורים הייתה במשק מחלבה שבשלב מסוים נוהלה על ידי אחד מחמשת ילדיהם (המבקש). ב-2004 הם ערכו צוואות הדדיות שקבעו כי אמצעי הייצור ומכסות החלב יעברו למבקש ואילו הזכויות במשק עצמו יהיו של ארבעת אחיו במטרה שימכרו אותן. בנוסף הם ציוו לארבעת הילדים את חסכונותיהם. אך מאחר שהם שועבדו לבקשת אחיהם לצורך העסק הם הורו לו לשלם לכל אחד מאחיו את חלקו בכספים.

 

שנים לאחר מכן ניהל המבקש הליכים משפטיים נגד הוריו שהסתיימו בהסכם פשרה שאושר כפסק דין וקבע כי יקבל את כל הזכויות במחלבה בכפוף לכך שיקיים את צוואת הוריו ללא כל התנגדות.

 

ההורים נפטרו בהפרש של שלוש שנים – תחילה האם שהלכה לעולמה ב-2016 ולאחר מכן האב, והמבקש שיתף פעולה עם הוצאת צווי קיום הצוואה. אלא שכשאחיו ביקשו למכור את הזכויות במשק הוא פתח נגדם בהליך משפטי במסגרתו ביקש למנות מנהל עיזבון והעלה טענות שונות לגבי פרשנות הצוואה. בתוך כך הוא ביקש להוציא צו מניעה זמני שיאסור על אחיו למכור את המשק עד להכרעה סופית אך בית המשפט למשפחה סירב.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

המבקש לא השלים עם ההחלטה. בבקשת רשות ערעור שהגיש לבית המשפט המחוזי הוא טען בין היתר כי הוריו לא יכלו לצוות את הזכויות לאחיו משום שאסור לפצל נחלה בין יורשים. לטענתו, הכוונה של הוריו הייתה שיפדה את הזכויות מאחיו ולכן אין לאפשר להם למכור אותן לזר לפני ההכרעה בהליך.

 

אחיו טענו שמדובר בבקשת סרק ואחיהם נוהג בחוסר תום לב ובחוסר ניקיון כפיים, שכן הוא מעלה טענות שסותרות לחלוטין את צוואת ההורים ואת ההתחייבות שלו בהסכם הפשרה. האחים הבהירו עוד כי קיום הצוואה לא יביא לפיצול הנחלה כיוון שימכרו את הזכויות בשלמותן.

 

השופטת גאולה לוין דחתה את הבקשה וחייבה את האח המבקש בהוצאות של 10,000 שקל. נקבע כי ההורים ציוו את הזכויות במשק לארבעת האחים ולמבקש אין בהן כל חלק, ולכן אחיו לא זקוקים להסכמתו למכירה ואין לו גם זכות לדרוש מנהל עיזבון. ההוראה שקבעה כי עליו להעביר לשלם להם כספים, הבהירה, היא לא זכות שקיבל לרכישת המשק אלא חובה שהוטלה עליו לשחרר את השעבודים ולשלם לאחיו את חלקם בחסכונות.

 

בנוסף, השופטת הסכימה עם הטענה שהמבקש מנוע מלהתנגד לדרך יישום הצוואה נוכח התחייבותו בהסכם הפשרה.

 

לבסוף השופטת הדגישה שהוראות הצוואה כלל לא מתנגשות עם האיסור על פיצול נחלות. הובהר כי בתי המשפט ורשות מקרקעי ישראל שואפים לקיים צוואות. לכן, גם אם אסור לכל אחד מהאחים לקבל זכויות במשק אי אפשר לשלול מהם את האפשרות למכור אותן ולחלק את התמורה ביניהם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
עו"ד חיים פרנקל
מומלצים