שתף קטע נבחר

ביהמ"ש: לגבש דחוף תוכנית טיפול בניכור הורי

במסגרת תיק על ילדים שחשופים להסתה ומסרבים לקשר עם אביהם מתחו שופטי מחוזי ביקורת על היעדרם של כלים יעילים להתמודדות עם התופעה

פסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בתל אביב, בערעור על הכרזת ילדים שמסרבים להיפגש עם אביהם כנזקקים, קרא למשרד הרווחה לגבש בדחיפות תוכנית טיפול ייעודית לניכור הורי. השופטים שאול שוחט, איריס לושי-עבודי ונפתלי שילה מתחו ביקורת על כך שנכון להיום עדיין לא הוכשרו אנשי מקצוע ונקבעו נהלים מתאימים למיגור סרבנות קשר שמקורה בהסתה.

 

בית המשפט למשפחה החליט על הכרזת הילדים כנזקקים לצורך הוצאתם מבית האם והעברתם למוסד חיצוני לאחר שכל המאמצים לחידוש הקשר עם אביהם לא סייעו. האם המשיכה לחשוף את הילדים למסרים שליליים ומצבם הרגיש לא אפשר התקדמות ופתרון.

 

אלא שהאם ערערה על ההחלטה ומסרה שתשתף פעולה עם כל תהליך טיפולי שייקבע במסגרת תיק המשמורת, כך שאין צורך בהליכי נזקקות.

  

האב הסכים לביטול הנזקקות תוך שהבהיר כי מטרתו שהמשמורת תעבור אליו ותופעל תוכנית טיפולית שמתאימה להתמודדות עם הניכור ההורי הקשה. הוא ציין כי הצעדים הטיפוליים עליהם ממליצים שירותי הרווחה – כמו מוסד חיצוני וקביעת זמני שהות הדרגתיים – הם כמו "כוסות רוח למת" ועשויים לגרום להחמרה במצב הרגשי של הילדים.

גרושים עם ילד (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הוא הוסיף כי ברור שלשירותי הרווחה אין כלים והכשרה מקצועית לטפל בניכור הורי וביקש להפקיע מהם את הסמכויות ולהעבירן למומחה פרטי בעל הכשרה וניסיון מוכח.

 

ההסכמה בין ההורים לביטול הליכי הנזקקות ומציאת פתרון טיפולי במסגרת תיק המשמורת זכתה לתמיכת שירותי הרווחה ואושרה בבית המשפט. בצד זאת השופטים קראו למשרד הרווחה לגבש בדחיפות תוכנית טיפולית ייעודית למקרים של ניכור הורי.

 

"בכל הכבוד, ניכור הורי היא תופעה קשה וחמורה הגורמת נזק אדיר לקטינים ומצופה כי הגורמים האמונים במשרד הרווחה יכינו תכנית סדורה הכוללת גופי אבחון וטיפול מקצועיים. לא ניתן להשלים עם מציאות שבה לא ניתן לציבור שירות מקצועי בתחום זה. יש לזכור כי הורים רבים לא יכולים לעמוד בתשלום לגופים פרטיים שעלותם רבה ויש צורך ממשי ודחוף, שתגובש משנה סדורה בתחום האבחון והטיפול בניכור ההורי תוך העמדת כלים טיפוליים מקצועיים הולמים", נכתב.

 

השופטים ציינו כי משרד הרווחה צריך לקחת בחשבון שיש הבדל בין סרבנות קשר שמקורה בסיבה מוצדקת כמו התעללות, הזנחה או אלימות, לבין ניכור שנובע מהסתה קשה מצד ההורה המנכר. במקרה כזה המחקר מראה כי ההשלכות עשויות להיות הרסניות וחמורות יותר ולגרום לפגיעה בלתי הפיכה בנפש הילדים ובזכויות ההורה המנוכר.

 

מסיבה זו יש צורך מיידי בהכשרת אנשי מקצוע בתחום, קביעת נהלים לאבחון מהיר של התופעה ומתן כלים שיסייעו לבתי המשפט למצוא פתרונות מתאימים.

 

לבסוף הביעו השופטים תקווה שבמקרה הנוכחי האם תפנים את מעשיה ותעשה מאמצים לסייע ולשדר לילדים את המסר שהקשר עם אביהם טוב וחיוני עבורם. עוד הובהר כי אם המצב לא ישתפר במהרה בית המשפט למשפחה ייאלץ להשתמש בארגז הכלים שעומד לרשותו כיום, כולל הפעלה מחודשת של הליך הנזקקות.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ האם: עו"ד רפאל שיוביץ ועו"ד יוסי נקר
  • ב"כ האב: עו"ד שי שמחיוב
  • מטעם הרווחה (עו"ס לחוק נוער): עו"ד אורית פניני
  • עו"ד רינה בר עוסקת בניכור הורי
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: שלומי יוסף
עו"ד רינה בר
צילום: שלומי יוסף
מומלצים